ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als de eerste drie beursmaanden van dit jaar was ook de aprilmaand een positieve maand op de Amsterdamse beurs. De AEX is in deze vier maanden ten opzichte van de slotstand van 2018 al 17,2% gestegen. Er deed zich dit jaar tot dusverre geen enkele correctie voor. Ik mag wel zeggen dat beleggers hoge verwachtingen koesteren aangaande de rest van dit jaar. De AEX kende deze maand als hoogste koers 571,9. Qua weerstand hebben we alleen nog te maken met dit niveau, de stippellijn rond 572,8 door toppen van januari en mei 2018 en die rond 576,9 door het hoogste punt van dat jaar. Zou de markt kans zien een doorbraak door deze drie grenzen 571,9, 572,8 en 576,9 te verwezenlijken dan volgt een stijging naar lijn e, de bovenste lijn van het stijgend trendkanaal e-f. Onze aandelenmarkt staat met de stand net onder deze niveaus de nieuwe maand voor een belangrijke keuze.

  • In de daggrafiek zien we dat onze markt vandaag een belangrijke stap heeft gezet in de realisatie van een vervolg naar boven. De AEX boekte met een stijging van 0,6% een naar verhouding met andere Europese aandelenmarkten grote winst. Het slot lag bovendien op het hoogste punt van de dag. Beleggers verwachten dus veel van het vervolg en kochten tot de laatste minuut van deze handelsdag. Het is uitzonderlijk dat men tot het laatste moment van de dag koopt voorafgaand aan een dag waarop de beurs gesloten is en dus niet kan worden gereageerd op ontwikkelingen elders. Dat is durf. Zoals het er nu voorligt zijn we op weg naar de besproken niveaus 571,9, 572,8 en 576,9. Aanstaande donderdag zal blijken of we verdere stappen naar boven kunnen zetten.

  • Gaat de AEX verder omhoog dan kan de bovenste lijn van de Bollinger Bands eventueel voor weerstand en dus mogelijk voor topvorming zorgen. Ik zal het verloop ten opzichte van die lijn dus in de gaten houden.

  • Enthousiasme kan het Damrak zoals u aan de laatste twee candles ziet niet worden ontzegd. De verwachtingen die beleggers koesteren zijn duidelijk, er wordt volop gespeculeerd op een voortzetting naar boven. Hiervoor dient allereerst te worden afgerekend met de top rond 571,9 van 18 april jongstleden, opdat de AEX naar 572,8 of eventueel 576,9 kan gaan.

  • Vandaag werd tweemaal een hogere bodem neergezet in de kwartiergrafiek van de AEX, een teken van kracht. Zou de index terugvallen en onder deze bodems 568 en 567,2 geraken dan zou dat een negatieve ontwikkeling zijn, dat zult u begrijpen. Gaat de graadmeter omlaag dan zijn dat de niveaus waar mijn aandacht dan ook zal liggen.

Resumerend: 

Onze beurs heeft ook de vierde maand van dit jaar met winst afgesloten. De AEX steeg dit jaar al 17,2% en er deed zich nog geen enkele correctie voor. De verwachtingen van beleggers zijn dus hooggespannen. Resulteert dit de komende maand in doorbraken door achtereenvolgens 571,9, 572,8 en 576,9 dan gaat de beursindex naar lijn e, de bovenkant van het stijgend trendkanaal e-f in de maandgrafiek.
Beleggers gaan uit van dit vervolg naar boven, dat is duidelijk geworden uit de candle van vandaag. De index sloot voorafgaand aan een vrije dag op het hoogste punt van de dag, dat is durf. Men is overtuigd van het vermeende vervolg naar boven, dat spreekt uit dit verloop. 
Aanstaande donderdag kijk ik wat we doen ten opzichte van de top van 18 april jongstleden rond 571,9. Wordt die doorbroken dan gaat de graadmeter naar 572,8 of 576,9 en uiteindelijk misschien ook wel hoger. Bij een daling gaat mijn aandacht naar het verloop ten opzichte van de bodems rond 568 en 567,2 van vandaag. Een daling onder deze beide grenzen zou na de zelfverzekerde stap die de markt vandaag heeft gezet zoal u zult begrijpen een zwakke ontwikkeling zijn.

En dan nog dit...

Morgen zijn op de Britse beurs na alle Europese beurzen gesloten, want het is de dag van de arbeid. Het is een dag die hier niets voorstelt, maar wel een dag waarop in Europa van oudsher alle financiŽle markten en het betalingsverkeer stilliggen. Ook de Amsterdamse beurs blijft dicht. Dat neemt niet weg dat ik, zij het in een wat rustiger tempo, morgen wel zal werken. Gedurende de dag zal ik mijn rubriek 'Wat is me opgevallen?' en enkele aandelenanalyses plaatsen, komt u ook morgen dus zo af en toe eens kijken op de site. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 30 apr 2019, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 apr 09.15u: Dag begon met aanval op weerstand

30 apr 10.00u: Er wordt gewerkt aan bodempatroon

Dinsdag 30 apr 2019: Wat is me opgevallen?

30 apr 11.00u: De aandelenmarkt zette niet door

Unibail: Stijgende rechthoekige driehoek in wording

30 apr 12.00u: Weer poging om stijging op te zetten

30 apr 14.00u: Doorbraak, dit keer perfect uitgevoerd

30 apr 15.00u: AEX opgevangen bij vloertje 568,7

30 apr 16.00u: Patroon door daling ongeldig geworden

30 apr 17.00u: Beursindex verrassend snel gestegen

 

Naar boven