ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs zette deze week opnieuw een goede prestatie neer, de AEX index steeg namelijk met 2,5%. De piercing line van vorige week vrijdag werd hiermee bevestigd als bodem. Het 76,4% Fibonacci niveau waar de stijging twee weken geleden nog op stukliep is doorbroken. Ik heb de Fibonacci lijnen dus verwijderd uit de grafiek. 

  • Een doorbraak door een 76,4% Fibonacci niveau betekent normaliter dat de voorgaande daling geheel wordt gecorrigeerd. Dit wil zeggen dat we serieus rekening moeten houden met een terugkeer van de beursgraadmeter naar de top rond 576,9 van juli vorig jaar.

  • Tussen de slotstand van vandaag en die grens 576,9 vinden we echter nog twee potentiėle weerstandsniveaus. Dat zijn achtereenvolgens de stippellijn door de top uit 2007 rond 564 en de stippellijn rond 572,8 door twee toppen uit januari en mei van het afgelopen jaar. Ik wil van weerstandsniveau naar weerstandsniveau werken, niet vooraf speculerend op doorbraken. Daarom zal ik komende week volgen of zich wellicht een top voordoet in de buurt van 564. Wordt dat niveau blijvend doorbroken dan richt ik me op 572,8. Zou ook dat uitgenomen worden dan komt 576,9 in beeld. Neem de genoemde niveaus overigens niet op een punt nauwkeurig, want het gaat om grenzen in een lange termijn grafiek.

  • Het hoogste punt van vandaag lag rond 563,4. Dit is dicht genoeg bij het besproken niveau 564 om eventueel al een top te laten ontstaan. Dan zal ik dus aanstaande maandag meteen scherp op zijn. De uur- en kwartiergrafiek bieden mij hiervoor een nuttig handvat. Voordat ik daarover vertel gaan we echter eerst naar de daggrafiek met Bollinger Bands.

  • Over deze grafiek kan ik kort zijn. De AEX index is dicht bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands gebleven en kan vanuit deze indicator gezien dus prima verder stijgen.   

  • Dan kom ik nu bij het beloofde handvat waarmee we kunnen vaststellen of in de AEX een top neergezet wordt of een voortzetting naar boven wordt gerealiseerd. Ik kijk daarvoor aanstaande maandag naar het koersverloop ten opzichte van lijn h en de stippellijn rond 561,6. Die vormen samen een patroon, dat we wat nauwkeuriger bekijken in de kwartiergrafiek hieronder.

  • Lijn h en de stippellijn rond 561,6 vormen samen een omgekeerde rechthoekige driehoek. Dit is een patroon dat afhankelijk van de uitbraakrichting zowel een toppatroon als een voortzettingspatroon kan worden. De richting waarin de beursindex deze driehoek verlaat is aanstaande maandag hiervoor van belang.
  • Een stijging boven lijn h zou een afronding als voortzettingspatroon betekenen. We kunnen dan gaan kijken of eventueel ook de grens van 564 punten wordt uitgenomen.
  • Bij een daling onder de stippellijn rond 561,6 wordt de formatie een toppatroon. De beursgraadmeter gaat dan naar alle waarschijnlijkheid naar de stippellijn rond 559,7 of wellicht lager.

Resumerend: 

De Amsterdamse beurs boekte deze week wederom een goed resultaat. De hoofdindex AEX van onze beurs eindigde tweeėnhalf procent boven het slot van vorige week. De piercing line van die week, een potentieel bodempatroon, werd hiermee bevestigd als bodem. Tevens werd het 76,4% Fibonacci niveau waar de graadmeter twee weken geleden niet doorheen brak alsnog doorbroken. Dit kan in theorie resulteren in een terugkeer naar de top rond 576,9 uit juli van het afgelopen jaar.
Onder die top hebben we nog te maken met potentiėle weerstand rond 564 en 572,8. In de buurt van beide grenzen kan in theorie een top tot ontwikkeling komen, waarbij we de niveaus niet tot op een punt nauwkeurig moeten nemen. We hebben eerst te maken met het niveau 564. In de uur- en kwartiergrafiek zagen we de omgekeerde rechthoekige driehoek die bestaat uit lijn h en de stippellijn rond 561,6. Breekt de AEX maandag naar boven uit het patroon dan wordt deze driehoek een voortzettingspatroon. We kunnen dan gaan kijken of het niveau 564 al dan niet doorbroken wordt. Wordt dat uitgenomen dan gaat de graadmeter naar 572,8, zou ook dat worden doorbroken dan komt 576,9 in beeld. Zo volg ik het van weerstandsniveau naar weerstandsniveau. Breekt de AEX maandag echter naar beneden uit de driehoek dan wordt deze formatie afgemaakt als toppatroon. Dit zou een daling naar 559,7 of eventueel lager waarschijnlijk maken en dus topvorming in de buurt van de grens 564 inhouden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 5 apr 2019, 18.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 apr 09.15u: Vlag is afgemaakt met een uitbraak

5 apr 10.00u: Top van gister werd niet doorbroken

Vrijdag 5 apr 2019: Wat is me opgevallen?

5 apr 11.00u: Hogere bodem ontwikkeld in grafiek

5 apr 12.00u: Direct aanval na een rode candle

5 apr 14.00u: Weerstand rond 562,5 bleef intact

5 apr 15.00u: AEX op en neer na Amerikaanse cijfers

5 apr 16.00u: Nieuwe doorbraakpoging Amsterdam

5 apr 17.00u: Twee inverted hammer, toch stijging

Agenda van maandag 1 apr t/m vrijdag 5 apr 2019

Naar boven