ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag in de daggrafiek van onze beursindex AEX heeft gezorgd voor de ontwikkeling van een vlag. Een vlag is een voortzettingspatroon dat halverwege een koersbeweging ontstaat. Is het patroon naar boven gericht dan wordt het afgerond met een uitbraak naar beneden en dat is in de huidige situatie dan ook de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling. Een eventuele uitbraak naar boven zou de vlag onbruikbaar maken en dientengevolge een positieve stap zijn. Zolang de gewone uitbraak naar beneden uit deze formatie zich niet heeft voorgedaan is een uitbraak naar boven mogelijk en is het dus gevaarlijk om te speculeren op het vervolg naar beneden dat dit patroon aangeeft.

  • De situatie in de Bollinger Bands is niet veranderd. In deze grafiek kan elke beweging volgen, of die nu naar boven, naar beneden of zijwaarts is gericht.

  • In deze uurgrafiek ziet u de vlag o-o' goed. U kunt me mij vaststellen dat de AEX aan het einde van de middag steun vond bij de onderkant van de vlag, waardoor een voortzetting naar beneden in ieder geval voor vandaag werd afgewend.

  • Om 17.13 uur sprong de AEX in ťťn klap van 537,9 naar 539, dat gebied werd overgeslagen. Er werd plots heel veel geld in de index gestoken. Dat gebeurde echter in alle indices tegelijkertijd, het was computergestuurd. De wereldwijde sprong werd veroorzaakt door het bericht dat de Verenigde Staten een nieuwe ronde onderhandelingen met China zouden hebben voorgesteld. De AEX bleef erdoor in de vlag, het nieuws kwam op het moment dat de beursgraadmeter op het punt stond om naar beneden uit te breken.
  • PotentiŽle weerstandsniveaus zijn nu het 50% Fibonacci niveau rond 540,4 en het 61,8% niveau rond 541,1. Dit zijn grenzen waar in theorie een korte termijn top kan volgen. Ontstaat bij een van deze twee niveaus een top dan is de kans op een uitbraak naar beneden uit de vlag groot. Een daling onder 537,4 zou de index naar 534,6 of lager doen gaan.
  • Bij een stijging boven het 61,8% niveau 541,1 zou de graadmeter naar 543,4, 543,9, lijn o' of hoger gaan.

Resumerend: 

In de daggrafiek is de vlag o-o' gevormd, een patroon dat ik vanmorgen in mijn updates overigens al in de uur- en kwartiergrafiek tekende. Gebruikelijk bij dit patroon is een uitbraak naar beneden. Het laagste punt van deze dag lag rond 537,4, zou de AEX achtereenvolgens door lijn o en dit punt breken dan gaat de index naar 534,6 of lager. Weerstand vinden we rond 540,4 en 541,1. Wordt bij een van deze niveaus een top neergezet dan is de kans op een uitbraak naar beneden uit de vlag groot. Een stijging boven 541,1 zou echter inhouden dat de marktindex naar 543,4, 543,9, lijn o' of hoger gaat. 

En dan nog dit...

Hierboven vertelde ik u dat alle indices rond 17.13u gelijktijdig stegen. De S&P500 index hoorde ook bij deze stijgers, maar de graadmeter vond al snel weerstand en daalde vervolgens.

  • De stijging vond plaats in de candle boven de blauwe pijl. De S&P500 vond vervolgens weerstand bij de stippellijn rond 2.893 door voorgaande toppen. Wordt deze stippellijn vandaag of later alsnog doorbroken dan houdt dat de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon in en dus een voortzetting naar boven. Komt de S&P500 onder de bodem 2.879 bij de pijl dan zou dat na de plotse stijging van vanmiddag vanzelfsprekend zwak zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 12 sep 2018, 19.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 sep 09.15u: De markt kiest voor een stijging

12 sep 10.00u: Beleggers A'dam hebben er zin in

12 sep 11.00u: Daadwerkelijk vlag in ontwikkeling

12 sep 12.00u: Patroon ontwikkelt zich verder

12 sep 14.00u: Per saldo zijwaarts tijdens lunch

Philips: Omgekeerde rechthoekige driehoek in wording

12 sep 15.30u: Weer een stijgingspoging mislukt

12 sep 16.00u: Verder naar onderkant van vlag

12 sep 17.00u: Bijzonder verloop bij onderkant vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven