ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren bereikte de AEX het 50% Fibonacci niveau in deze daggrafiek. Vandaag volgde een rode candle, waarmee een top is gezet bij dat Fibonacci niveau. Dit kan in theorie uitlopen op een daling naar en onder de bodem rond 512,7. Verderop zullen we in de uurgrafiek zien dat er boven 512,7 nog wel potentiŽle steunniveaus zijn waar we mee te maken hebben. De stippellijn rond 516 door de februaribodem van dit jaar is een van die niveaus.

  • De trend aangegeven door de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek is naar beneden gericht. Dat blijft zo zolang de AEX onder de middellijn staat. In principe zou de graadmeter naar de onderste lijn van de banden kunnen gaan vanuit de huidige plaats.

  • In de uurgrafiek staan Fibonacci lijnen tussen 512,7 en 533,4. Het 50% niveau rond 523,1 en het 61,8% niveau rond 520,6 zijn potentiŽle steunniveaus, daar kan eventueel een bodem volgen. De AEX is momenteel onderweg naar 523,1. Daaronder hebben we nog de stippellijn rond 516 als mogelijke steunlijn. Zou dat doorbroken worden dan wordt de bodem rond 512,7 die we bij de daggrafiek zagen vervolgens op de proef gesteld als steunniveau.

  • Vandaag ontstond een dubbele top rond 529,1. Een stijging boven die dubbele top zou een verbetering van de situatie geven en een aanwijzing dat de markt nogmaals probeert een voortzetting naar boven gerealiseerd te krijgen. Dit is na de daling onder de bodem rond 525,3 de minder waarschijnlijke optie, maar niet onmogelijk. Je weet immers nooit wat de ontwikkeling op de Amerikaanse en Aziatische markten wordt en welk nieuws naar buiten komt voordat de handel in Amsterdam morgen start. Het is bovendien een expiratie dag en dat geeft onzekerheid.

Resumerend: 

De daling van vandaag betekent dat zich een top heeft ontwikkeld bij het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek. Het kan in theorie uitmonden in een daling naar en onder 512,7. Boven dat niveau hebben we drie potentiŽle steunniveaus, dat zijn 523,1, 520,6 en 516. Bij elk van deze drie kan een bodem volgen. Een doorbraak door 516 zou inhouden dat de bodem rond 512,7 getest wordt en wellicht doorbroken. Krijgt de markt morgen door ontwikkelingen elders, nieuws of de expiratie die morgenmiddag volgt toch weer moed en breekt de index door de dubbele top rond 529,1 dan is dat een verbetering van het beeld. Men zou nogmaals pogen een voortzetting naar boven te verwezenlijken, dat zou die ontwikkeling zeggen.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de S&P500 lijkt tussen twee Fibonacci niveaus in een top te gaan ontstaan. Een reden dat dit juist op die plaats gebeurt kan ik u niet geven. Ik kan wel wat zeggen over de candle van gisteren, want die gaf door zijn vorm al een waarschuwing af voor de daling van vandaag.

  • De candle van gisteren was een hammer, maar ook een potentiŽle hanging man. Wat dat betreft komt de daling van vandaag dus niet als een verrassing. Nu ben ik nog benieuwd hoe de candle van vandaag aan het einde van de dag eruit ziet. Gisteren toonde de Amerikaanse markt veerkracht door het grootste deel van de daling weg te werken, hoe het vandaag staat met de kracht zien we vanavond. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 18 okt 2018, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 okt 09.15u: Tot dusverre nauwelijks beweging

18 okt 10.00u: AEX ging omhoog in het eerste uur

18 okt 11.00u: Korte termijn top, index wat gedaald

18 okt 12.00u: De AEX index is door lijn j gebracht

18 okt 14.00u: Dubbele top in onze beursgraadmeter

18 okt 15.00u: AEX het afgelopen uur opgelopen

Arcadis: Toppatroon en daling onder 61,8% niveau

16 okt 16.00u: De beursindex staat onder druk

18 okt 17.00u: Dubbele bodem ontstaan bij 525,3

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven