ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De deze week op de Amsterdamse beurs ontwikkelde candle is een zogenaamde dark cloud cover. Het betreft een potentieel toppatroon, waarvan volgende week duidelijk zal worden of het daadwerkelijk een top wordt. De candle heeft nog bevestiging met een volgende rode candle nodig voordat we zekerheid hebben.

  • We hadden deze week te maken met weerstand rond 534,2, namelijk afgelopen maandag. Zou dat niveau doorbroken worden dan ontstaat een omgekeerd hoofd en schouders patroon. De vorming van dit bodempatroon zou een belangrijke ontwikkeling zijn. Om u een idee te geven, het koersdoel van de formatie zou rond 566,4 liggen. Wel zouden we op de weg naar naar toe nog te maken krijgen met een aantal potentiŽle weerstandsniveaus (538,8, 547,7 en 554,3).

  • Voor wat de steunniveaus betreft hebben we in eerste aanleg te maken met het steunniveau 520,1. Een eventuele daling onder deze grens zou negatieve consequenties hebben, daar ga ik bij de uurgrafiek nader op in.

  • Voor dat we naar die uurgrafiek gaan kijken we eerst naar de daggrafiek met Bollinger Bands. De onderkant van de candle van vandaag staat net als die van gisteren op de middellijn van de Bollinger Bands. Zou de lijn doorbroken worden dan is het zo dat de AEX naar de onderste lijn van de banden kan gaan. Zolang de middellijn intact is blijft een stijging mogelijk.

  • Indien de AEX naar beneden door de stippellijn rond 520,1 breekt geeft dat een hoofd en schouders patroon. Aan het patroon zou een koersdoel van 506 verbonden zijn. Hierbij moet worden opgemerkt dat er nog wel vier potentiŽle steunniveaus zouden zijn. Het gaat om 517,3 (50% Fibonacci van 500,5 - 534,2), 516, 513,3 (61,8%) en 512,3. Of deze grenzen nu een rol zouden spelen of niet, de ontwikkeling van het toppatroon zou voor druk zorgen.

  • Kiest onze markt komende maandag voor een stijging boven de top 524,4 van vanmiddag dan kunnen we volgen of de top van afgelopen maandag rond 534,2 die we bij de daggrafiek zagen eventueel wordt bereikt of doorbroken. De kwartiergrafiek leert ons dat er dan nog wel talrijke potentiŽle weerstandsniveaus zijn waar we op te letten hebben, dat zijn zeven stippellijnen in deze kwartiergrafiek.

Resumerend: 

In de weekgrafiek is een dark cloud cover ontwikkeld en dat is een potentieel toppatroon. We zagen in de dag- en uurgrafiek het steunniveau 520,1. Zou de dark cloud cover inderdaad een top worden en de AEX naar beneden door 520,1 breken dan ontstaat in de uurgrafiek een toppatroon. Het gaat om een hoofd en schouders patroon. Het koersdoel van het patroon zou rond 506 liggen, rond 517,3, 516, 513,3 of 512,3 zou in theorie nog steun gevonden kunnen worden. Het zou voor druk zorgen. 
Weet onze markt komende maandag echter een stijging boven de top rond 524,4 te bewerkstelligen dan kunnen we gaan volgen of de top van afgelopen maandag rond 534,2 in de daggrafiek bereikt en eventueel doorbroken wordt. Zou 534,2 namelijk uitgenomen worden dan ontstaat in de daggrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon. De vorming van dit grote bodempatroon zou uiteraard een belangrijke ontwikkeling zijn. Er zou een koersdoel van 566,4 aan verbonden zijn. Op de weg naar dat doel zouden we rond 538,8, 547,7 of 554,3 nog wel weerstand kunnen ondervinden. 
Er zijn onder de top van afgelopen maandag 534,2 echter nog wel aardig wat hindernissen te nemen. In de kwartiergrafiek van de AEX hebben we in het geval 524,4 wordt doorbroken namelijk nog te maken met zeven stippellijnen die voor weerstand kunnen zorgen. 
Het eerste waar ik volgende week in ieder geval naar kijk is of het van een daling onder 520,1 of een stijging boven 524,4 komt, want dat is de eerste koersbepalende keuze waar de markt voor staat.

En dan nog dit...

Voor de grote lijn in het Europese koersverloop kunnen we aanstaande maandag naar de ontwikkeling van de Eurostoxx50 kijken. In de daggrafiek daarvan zien we een interessant patroon.

  • Het gaat om een vlag, al is dat patroon wel wat groter dan me lief is en twijfel ik wat aan de betrouwbaarheid ervan. Breekt de Eurostoxx50 naar boven uit dan is het patroon af. Dat zou een vervolg naar boven aangeven. Een uitbraak naar beneden zou het patroon nochtans onbruikbaar maken en een slecht verloop zijn. De kans op een doorbraak door de oktoberbodem zou dan groot zijn. Vooralsnog echter, zolang er geen uitbraak naar beneden staat, vormt het nog niet afgeronde patroon een signaal dat we voor de nieuwe beursweek voor wat de grote Europese lijn betreft in ieder geval te maken hebben met een mogelijke stijging. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag  nov 2018, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 nov 09.15u: Positieve start op aandelenmarkt

16 nov 10.00u: Top ter hoogte van top van gisteren

16 nov 11.00u: Steun 526,2 en vlag in ontwikkeling

16 nov 12.00u: Het patroon is wat groter geworden

16 nov 14.00u: Daling AEX kreeg een versnelling

16 nov 15.00u: Hammer bij een Fibonacci niveau

Unibail: Voortdurende versnellingen in daling aandeel

16 nov 16.00u: AEX index staat bij een cruciale lijn

16 nov 17.00u: Gestegen vanaf stippellijn 520,1

 

Agenda van maandag 12 nov t/m vrijdag 16 nov 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven