ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De vlag u-u' die ik gisteren tekende bleef vandaag intact. De AEX opende bij de bovenkant van het patroon, maar daalde vervolgens. Het patroon is dus nog geldig, reden om nog steeds uit te gaan van een voortzetting naar beneden. De eerstvolgende stap zou die naar de onderkant van de vlag moeten zijn, de tweede stap de realisatie van een uitbraak aan de onderzijde. Dat zou de start van een voortzetting naar beneden inhouden. Zolang deze laatste stap niet is gezet let ik uiteraard op de koersontwikkeling ten opzichte van de bovenzijde van het patroon. Een uitbraak naar boven zou de vlag immers ongeldig maken en het technische beeld aanmerkelijk verbeteren.

  • De middellijn van de Bollinger Bands werd vandaag niet met een slotstand doorbroken. Ook vanuit deze indicator gezien is een daling dus nog altijd de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Uiteraard houd ik ook hier de vinger aan de pols.

  • De beursindex werd vandaag tweemaal opgevangen ter hoogte van de stippellijn rond 518,7 door bodems van gisteren en vervolgens ontstond een lagere top. Volgt een blijvende daling onder de bodem 518,2 van vandaag dan geeft ons dat een afgerond hoofd en schouders patroon. De AEX zou naar de onderkant van de vlag u-u' of lager gaan, want het koersdoel ligt bij die onderzijde in de buurt. Steun zou er kunnen zijn rond 516,2 of 515,6, de contouren van het kleine gap dat afgelopen maandag open bleef.

  • Weerstand was er vanmiddag rond 522,2. Een doorbraak door dat niveau zou een terugkeer naar het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 534,2 - 506,9 rond 523,8 betekenen. Dat is zoals we vanmorgen al zagen een potentieel weerstandsniveau. Een doorbraak door die grens zou een uitbraakpoging naar boven uit de vlag u-u' geven waar ik deze analyse mee begon.

Resumerend: 

De vlag in de daggrafiek bleef intact, hierdoor is een daling nog steeds de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkelingen. Twee stappen zouden moeten worden gerealiseerd voor het bij dit patroon gebruikelijke verloop. Dat zijn een daling naar de onderkant van de vlag en een uitbraak naar beneden uit dit patroon. Die uitbraak zou de afronding ervan en een voortzetting naar beneden inhouden. In de uur- en kwartiergrafiek zagen we dat er meerdere bodems zijn gevormd rond 518,7, vervolgens is vanmiddag een lagere top ontstaan. Komt het hierna van en daling onder het laagste punt 518,2 van vandaag dan geeft dat in die grafieken een hoofd en schouders patroon. Een daling naar de onderkant van de vlag zou aannemelijk zijn, wel zou er nog steun kunnen zijn rond 516,2 of 515,6. Vervolgens zou eventueel ook een uitbraak naar beneden gerealiseerd kunnen worden. Weerstand was er vanmiddag rond 522,2. Wordt dat niveau doorbroken dan keert de index terug naar het 61,8% niveau rond 523,8, waar we vanmorgen weerstand ontmoetten. Zou dat niveau uitgenomen worden dan volgt een uitbraakpoging naar boven uit de vlag. Een geslaagde poging zou deze vlag onbruikbaar maken en het technische beeld aanzienlijk verbeteren.

En dan nog dit...

In mijn update van drie uur vanmiddag, een link staat onderaan deze pagina, liet ik u zien dat de S&P500 gisteren slot bij het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling rond 2.745. Dat is een potentieel weerstandsniveau waar in theorie een top kan ontstaan. De Nasdaq eindigde ook bij een 61,8% niveau, dat laat ik u vanavond zien.

  • De vlag die in ontwikkeling was in deze Nasdaq daggrafiek werd tijdens de toespraak van Fed-voorzitter ongeldig. Met zijn woorden zorgde hij namelijk voor een uitbraak naar boven uit het patroon. Het slot van gisterenavond lag bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 7.290. Dit is net als de grens 2.745 in de S&P500 index een potentieel weerstandsniveau. Bij beide grenzen proberen Amerikaanse beleggers vanavond een doorbraak te bewerkstelligen. Het resultaat zal uiteraard van invloed zijn op onze koersontwikkeling morgenochtend. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 29 nov 2018, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 nov 09.15u: Geopend bij bovenkant vlag en 61,8%

29 nov 10.00u: Er is voor steun gezorgd bij 521,7

29 nov 11.00u: AEX index gedaald binnen de vlag

Galapagos: Op en neer, nog wel met stijgende lijn

29 nov 12.00u: Poging om bij 520,1 bodem te maken

29 nov 14.00u: Steunniveau 518,7 staat onder druk

29 nov 15.00u: Het niveau wordt strak verdedigd

29 nov 16.00u: De AEX index is verder opgelopen

29 nov 17.00u: Beursgraadmeter opnieuw gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven