ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De daggrafiek heeft vandaag twee gezichten. De daling onder de stippellijn rond 520,1 heeft gezorgd voor de afronding van een toppatroon, namelijk een hoofd en schouders patroon. Dit patroon geeft een koersdoel van 506 punten. Verderop in de uurgrafiek zullen we het beter zien. In de daggrafiek ziet u ook de vlag r-r' in wording. Wordt dit patroon afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar boven dan geeft dat een voortzetting omhoog aan. Het hoofd en schouders patroon en de vlag spreken elkaar tegen. Duidelijkheid kan op twee manieren ontstaan. Breekt de AEX naar beneden uit de vlag r-r' dan wordt dit patroon ongeldig en blijft alleen het toppatroon over. Een daling naar de stippellijn rond 506,2 ligt dan voor de hand. Keert de AEX index terug boven de neklijn rond 520,1 van het hoofd en schouders patroon dan kunnen we dit niet meer gebruiken. De kans op een uitbraak naar boven uit de vlag en een voortzetting naar boven wordt dan groot.

  • De AEX sloot onder de middellijn van de Bollinger Bands en kan in theorie dus naar de onderste lijn van de banden. De daling onder de lijn is echter maar klein en nog niet geheel overtuigend. Om het wel overtuigend te laten worden dient morgen een duidelijker slot onder de lijn tot stand te komen. Vooralsnog trek ik uit de situatie in deze grafiek nog geen conclusie.

  • Boven de stippellijn rond 520,1 ziet u het hoofd en schouders patroon waarover ik het bij de daggrafiek al had. Klap ik het patroon om naar beneden dan kom ik uit in de buurt van de stippellijn rond 506,2, dat is daarom het koersdoel van het patroon. Dit geldt zolang de AEX index onder de neklijn rond 520,1 blijft. Steun kan gevonden worden rond 517,3 (50% Fibonacci van 500,5 - 534,2), 516, 513,3 (61,8%) of 512,3.

  • Bij de uurgrafiek schreef ik dat het hoofd en schouders patroon geldig blijft indien de beursgraadmeter onder 520,1 blijft. Bij neklijnen doen zich echter wel eens tijdelijke doorsnijdingen voor. Daarom neem ik wat speling en gebruik de top rond 521 hiervoor. Wordt dit punt blijvend doorbroken dan beschouw ik het hoofd en schouders patroon pas als ongeldig.

Resumerend: 

De daggrafiek brengt ons vandaag in een spagaat. Aan de ene kant moeten we op grond van het hoofd en schouders patroon speculeren op een daling naar 506,2. Van de andere kant bezien dienen we op grond van de vlag r-r' die in ontwikkeling is rekening te houden met een stijging. De vlag moet daarvoor nog wel worden afgemaakt met een uitbraak naar boven. Er kan op twee manieren duidelijkheid komen. Breekt de AEX naar beneden uit de vlag dan kunnen we dat patroon niet meer gebruiken, een daling naar 506,2 is dan waarschijnlijk. Keert de beursindex daarentegen blijvend terug boven de laatste top rond 521 in de kwartiergrafiek dan maakt dat het hoofd en schouders patroon onbruikbaar. De kans op een uitbraak naar boven uit de vlag en de daarbij behorende voortzetting omhoog wordt dan groot. Morgen wordt het eerst volgen of de AEX stijgt of daalt. Bij een stijging kijk ik of het hoofd en schouders geldig blijft, bij een daling doe ik dat voor de vlag. Op grond van de uurgrafiek moet ik hier tot slot nog aan toevoegen dat de graadmeter bij een daling steun zou kunnen vinden rond 517,3, 516, 513,3 of 512,3, vier potentiŽle steunniveaus.

En dan nog dit...

De S&P500 steeg vorige week vanaf een Fibonacci niveau, maar keerde bij een daling vandaag terug bij de grens. Dit kan eventueel alsnog uitlopen op een doorbraak.

  • De Amerikaanse index bodemde vorige week bij het 61,8% Fibonacci niveau, daarop leek het althans. Vandaag keerde de graadmeter echter terug bij deze grens. Het gaat om de magenta stippellijn rond 2.685. Wordt deze lijn met een slotstand doorbroken en belandt de index vervolgens ook onder het laagste punt van vorige week donderdag 2.670, dan is dat aanleiding om te veronderstellen dat de S&P500 daarna naar de bodem rond 2.605 of lager gaat. Sluit de S&P500 vandaag en de komende dagen evenwel boven het 61,8% niveau dan is een nieuwe stijging ondanks de daling van vandaag nog steeds een optie. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 19 nov 2017, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 nov 09.15u: Hogere start, kleine vlag afgemaakt

19 nov 10.00u: De stippellijn rond 526,2 is bereikt

19 nov 11.00u: Vlag in wording in de kwartiergrafiek

19 nov 12.15u: Zojuist is een uitbraak gerealiseerd

19 nov 14.00u: AEX index is na de uitbraak gedaald

19 nov 15.00u: Nog steeds verkoopdruk op de beurs

19 nov 16.00u: Index daalt, het wordt spannend

19 nov 17.00u: Niveau slechts tijdelijk doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven