ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is een inverted hammer die met het lichaam onder het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 533,4 - 500,5 rond 520,8 staat. Een inverted hammer is een potentieel toppatroon en een 61,8% niveau is een potentieel weerstandsniveau. Normaal gesproken krijgen we morgen een daling waardoor een top ontstaat bij deze grens.

  • Het lichaam van de vandaag ontwikkelde candle ligt tevens onder de middellijn van de Bollinger Bands. Deze lijn bleef intact als weerstandslijn, ook vanuit deze optiek is een daling morgen dus de aannemelijke ontwikkeling.

  • In de uurgrafiek is het stijgend trendkanaal m-m' ontstaan. De logische ontwikkeling bij dit patroon is dat de AEX naar de onderkant ervan gaat, dus naar lijn m.

  • Gisteren ontstond een gap in de grafiek en dat bleef open. Een terugkeer naar dat gap zodat het geheel of voor een deel wordt gesloten zou een aannemelijke ontwikkeling zijn. Bij de neklijn van het gisteren afgerond omgekeerd hoofd en schouders patroon zou dan eventueel steun gevonden kunnen worden.

  • Het enige dat voor een stijging pleit is het gegeven dat het koersdoel 526,8 van dit bodempatroon nog niet is bereikt. Daar zou de AEX alsnog heen gaan in het geval de markt een stijging weet te realiseren. Lijn m' zou weerstand kunnen vormen.

  • Beleggers werkten vandaag de hele dag hard aan het voorkomen van de voor de hand liggende daling in de richting van de onderzijde van het kanaal m-m'. Er moet heel wat geld zijn gegaan in het steeds weer opvangen van de index. De voortdurend aanwezige verkoopdruk werd bekwaam geneutraliseerd. Grote partijen in de markt streven naar een stijging, hetgeen in deze tijd van het jaar met de naderende decembermaand ook verklaarbaar is. Dan worden immers de bonussen bepaald. Dat het zo zwaar weegt als vandaag bleek had ik me echter niet voorgesteld. Net als gisteren de grenzen 516 en 518,7 werd vandaag het niveau 519,8 verdedigd. Dit ging vandaag de hele dag voort. De wens om een stijging te bewerkstelligen leeft dus zwaar in de markt.

Resumerend: 

De candle van vandaag in de daggrafiek is een inverted hammer, een potentieel toppatroon. De candle ligt bij het 61,8% niveau in de daggrafiek en bij de middellijn van de Bollinger Bands en dat zijn potentiŽle weerstandslijnen. Gisteren ontstond een gap en dat bleef open. Het zou niet bijzonder zijn als dit geheel (bij een terugkeer naar 512,3) of voor een deel (bij steun rond 513,6 of lijn m) gesloten wordt. In de uurgrafiek is een stijgend trendkanaal gevormd, waarbinnen een daling naar de onderzijde ervan een logische ontwikkeling zou zijn. We hebben dus een overmaat aan argumenten om een daling te verwachten. Twee zaken spreken dit tegen. Het gaat daarbij ten eerste om het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek met het nog niet bereikte koersdoel 526,8 en ten tweede om de fanatieke verdediging van de grens 519,8 van vandaag. Die verdediging toont dat grote beleggers de AEX maar wat graag naar dat doel of hoger zouden willen zien gaan. Lijn m' zou dan overigens weerstand kunnen vormen. Hoe voor de hand liggend een daling ook zou zijn, het is door dit patroon en de gedrevenheid waarmee vandaag werd gewerkt aan het afwenden van een daling uiterst onzeker of het daadwerkelijk van een beweging naar beneden komt.

En dan nog dit...

Niet alleen in de grafieken van de AEX zien we stevige aanwijzingen voor een aanstaande daling, maar ook in de daggrafiek van onze burenl.

  • In deze daggrafiek van de Duitse DAX index is een inverted hammer ontstaan bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 11.550. Deze combinatie van zaken zal normaliter in een daling resulteren. Dit is nog een negatieve aanwijzing die we toe kunnen voegen aan de rij negatieve factoren uit de AEX grafieken. Dat belooft een spannende finale van deze beursweek, of we ook inderdaad een daling gaan zien is zoals ik vaststelde voor wat Amsterdam betreft allerminst zeker. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 1 nov 2018, 19.19u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 nov 09.15u: Direct aanval op Fibonacci niveau

1 nov 10.00u: Inverted hammer in het eerste uur

1 nov 11.00u: Doorbraak door tactische manoeuvre

1 nov 12.00u: De beursindex is verder opgelopen

1 nov 14.00u: Markt moest terugkomen op stijging

IMCD: Steun gevonden rond voorgaande toppen

1 nov 15.00u: Onder vanmorgen doorbroken grens

1 nov 16.00u: Er wordt volop gestuurd in A'dam

1 nov 17.00u: We zien de ene redding na de andere

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven