ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vanmorgen tekende ik naar aanleiding van de stijging die zich voordeed een wig in de daggrafiek van de AEX index, u heeft dat wellicht gezien. Het doel was te volgen of zich vandaag een uitbraak naar boven voor ging doen uit dit patroon. De beursgraadmeter is boven de wig geweest, maar er niet boven gesloten. Er kan dus niet gesproken worden over een uitbraak en dus ook nog niet over een voortzetting naar boven. De basis voor zo'n voortzetting is met het slot boven het weerstandsniveau 564 wel gelegd, maar het vervolg niet ingevuld. Daarvoor dient nog een uitbraak naar boven te worden gerealiseerd. Een uitbraak naar beneden is overigens gebruikelijk bij een naar boven gerichte wig. Het ligt dus niet zonder meer voor de hand dat de beursindex verder stijgt. Zou dat desondanks gebeuren dan is de top rond 572,8 het doel. Zolang zich geen uitbraak naar boven voordoet doen we er goed aan rekening te houden met de ontwikkeling van een top en een uitbraak aan de onderkant.

  • In de Bollinger Bands gaan we met kleine gelijkmatige stapjes naar boven. De bovenste lijn heeft tot dusverre geen weerstandsfunctie gehad, wat wel mogelijk was en ook nog steeds is. De trend is echter naar boven gericht.

  • In de uurgrafiek ziet u dat de laatste fase van het koersverloop de vorm heeft aangenomen van het stijgend kanaal e-e'. De koersontwikkeling is positief als de AEX in het kanaal blijft of er naar boven uitbreekt. Een uitbraak naar beneden zou de start van een correctie vormen. De stippellijn rond 560,4 zou een potentieel steunniveau zijn.

  • Aan de hand van de kwartiergrafiek moet ik 561,5 toevoegen als potentieel steunniveau dat we kunnen gebruiken bij een daling onder lijn e. Zolang we boven lijn e koersen is het uiteraard verstandig om uit te gaan van een voortzetting naar boven.

Resumerend: 

De AEX sloot vandaag boven 564, maar eindigde binnen de wig in de daggrafiek die ik vanmorgen tekende. Voor een vervolg naar 572,8 dient een uitbraak naar boven uit deze wig te worden gerealiseerd. Gebruikelijk bij dit patroon is echter een uitbraak naar beneden, het ligt dus niet zonder meer voor de hand dat de aandelenmarktgraadmeter verder stijgt. Een uitbraak naar boven zou positief zijn. In de uur- en kwartiergrafiek heb ik een stijgend kanaal getekend. De stemming is goed zolang de beursindex in dit kanaal staat of er naar boven uitbreekt. Een daling onder de onderste lijn ervan, lijn e, zou de start van een correctie vormen. De grenzen 561,5 en 560,4 zijn dan potentiŽle steunniveaus.

En dan nog dit...

Vanavond bespreek ik opnieuw de kwartiergrafiek van de S&P500 index. De graadmeter is namelijk naar beneden uit de omgekeerde rechthoekige driehoek gebroken waar ik gisteren over schreef.

  • De driehoek wordt gevormd door de stippellijn rond 2717 en lijn a. De stippellijn rond 2693 is het koersdoel dat voortvloeit uit dit patroon. Momenteel heeft de S&P500 echter nog steun rond 2704. De index gaat naar 2693 indien dit niveau doorbroken wordt. Wordt de dubbele bodem rond 2704 echter niet doorbroken dan kan dat uitlopen op een nieuwe herstelpoging. De stippellijn rond 2717 kan dan weerstand vormen. Bij een eventuele doorbraak door 2717 zou het gap van vanmiddag echter gesloten worden met een terugkeer van de S&P500 naar 2725 of hoger. De driehoek, die nu nog een gang naar 2693 aangeeft, zou dan ongeldig worden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 15 mei 2018, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 mei 09.15u: Omhoog na start met een daling

15 mei 10.00u: Beursgraadmeter naar 564 gelopen

15 mei 11.00u: Kopers zorgden voor versnellingen

15 mei 12.00u: AEX halve punt boven niveau 564

15 mei 14.00u: Versnelling bij bovenkant van wig

15 mei 15.00u: De AEX is teruggekeerd naar 564

15 mei 16.00u: Fors deel stijging is teruggedraaid

15 mei 17.00u: Beursgraadmeter weer boven 564

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven