ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week is de stippellijn door de top uit juli 2007 doorbroken, de lijn speelt geen rol meer in de koersontwikkeling van de AEX. Wel een rol speelt de top uit januari van dit jaar rond 527,8. We zijn daar niet ver meer van verwijderd, deze top kan dus in theorie doorbroken worden. Dit zou vanzelfsprekend een positieve ontwikkeling zijn, mijn aandacht zal dus zeker gericht zijn op het verloop ten opzichte van dit niveau.

  • Lijn g in de daggrafiek werd vandaag tijdelijk doorbroken. Het slot van de dag lag er evenwel boven, waardoor deze lijn nog steeds als steunlijn geldt. Een voortzetting naar boven is zolang we boven deze lijn blijven sluiten de meest waarschijnlijke ontwikkeling, een trend blijft immers de trend tot het tegendeel bewezen is. Een slot onder lijn g zou de start van een correctie zijn.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands trekken de AEX en de bovenste lijn samen op naar boven, dit kan eventueel doorgaan op deze wijze.

  • De uitbraken naar boven uit het kanaal e-e' werden valse uitbraken en dat is reden om met een uitbraak aan de onderkant rekening te houden. Kopers vingen de AEX vandaag bij een daling onder lijn e echter op en stuurden de index weer omhoog. Het kanaal is hierdoor intact en kan eventueel een rol blijven spelen. Zolang we in of boven het kanaal staan is de opwaartse trend intact en doen we er goed aan uit te gaan van een vervolg omhoog. Een daling onder lijn e en de bodem rond 565,1 zou daar verandering in brengen en resulteren in een daling naar de stippellijn rond 563,1 of lager. Dit zou het begin van een correctieve fase zijn.

  • In de kwartiergrafiek heb ik Fibonacci lijnen getekend over de daling van vandaag. PotentiŽle weerstandsniveaus waar een top kan volgen zijn het 38,2% niveau rond 567, het 50% niveau rond 567,7 en het 61,8% niveau rond 568,3. Een doorbraak door het 61,8% niveau en lijn e' zou een voortzetting naar 570,2 of hoger (572,8) aangeven. Ontstaat in tegenstelling hiermee een top bij een van de drie Fibonacci niveaus dan kan daarop een daling onder lijn e en de bodem rond 565,1 volgen.

Resumerend: 

De stippellijn rond 564 is deze week doorbroken en dat wil zeggen dat we nog maar ťťn barriŤre hebben om rekening mee te houden. Het gaat om de top uit januari van dit jaar rond 572,8, tot nog toe het jaarrecord. Het zou vanzelfsprekend positief zijn zou dit niveau doorbroken worden, ik zal het koersverloop ten opzichte van die grens 572,8 dus zeker in de gaten houden. Een doorbraak is mogelijk, want de trend is naar boven gericht. Dit is het geval zolang de graadmeter in de daggrafiek boven lijn g sluit. Voor de korte termijn zijn de grenzen 567, 567,7 en 568,3 als potentiŽle weerstandsniveaus in de kwartiergrafiek punten waarbij een top kan ontstaan. Zou bij een van de drie een top worden gemaakt en een daling onder lijn e en de bodem rond 565,1 in die grafiek volgen dan geeft dat een gang naar 563,1 of lager. Dit is dan de start van een correctie. Worden 568,3 en lijn e' in tegenstelling hiermee doorbroken dan gaat de AEX naar 570,2 of hoger, de grens 572,8 zou dan ook doorbroken kunnen worden.

En dan nog dit...

In de Amerikaanse 10jaars rente is een belangrijke stap naar boven gezet, namelijk een doorbraak door de top uit 2014.

  • De doorbraak betekent dat hier een serieus alternatief ligt voor het beleggen in aandelen. Normaal gesproken gaat dit dan ook voor druk op de Amerikaanse aandelenmarkten zorgen, zeker als de Federal Reserve volgende maand ook nog eens de rente verhoogt. Tot nu toe is het echter nog niet tot beleggers doorgedongen, zo lijkt het althans. De aandelenmarkten hebben er namelijk nog niet op gereageerd. Een reactie in de vorm van koersdruk kan volgende week eventueel alsnog volgen.
  • Tot slot iets anders. Tweede Pinksterdag zit u waarschijnlijk allemaal in de zon. Het is voor mij dan ook gekheid om die dag met de beurs bezig te zijn en pagina's te maken voor de site, dat doe ik dan immers voor anderhalve man en een paardenkop. Ik sluit me daarom bij u aan en neem komende maandag een vrije dag, dinsdag ga ik weer aan het werk. Ik wens u een fijn Pinksterweekend. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 18 mei 2018, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 mei 09.15u: Opening 0,2% onder slot van gisteren

18 mei 10.00u: AEX is teruggekeerd in het kanaal

18 mei 11.00u: Korte termijn bodem in de AEX index

Altice: Doorbraak zorgde voor afronding bodempatroon

18 mei 12.00u: Krachtige aanval door kopende partijen

18 mei 14.00u: Daling, maar kopers zorgden voor steun

18 mei 15.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

18 mei 16.00u: De AEX staat opnieuw onder druk

18 mei 17.00u: AEX gekocht na daling onder steunlijn

 

Agenda van maandag 14 mei t/m vrijdag 18 mei 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven