ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag is het gap gesloten dat afgelopen vrijdag ontstond, althans voor een dermate groot deel dat we het vrijdag overgeslagen gebied als overbrugd kunnen beschouwen. Het laagste punt van de dag lag namelijk maar 0,3 indexpunt boven het hoogste punt van vorige week donderdag. Het bodempatroon waarover ik vrijdagavond schreef, een island reversal patroon, werd hiermee ongeldig. Dit is overigens niet ongewoon, het is een bodempatroon dat je maar zelden ziet. Meestal wordt het tweede gap namelijk gesloten.

  • De rode candle van vandaag betekent een mogelijke top. Het gegeven dat de onderkant van een gap echter het startpunt van een nieuwe beweging omhoog kan zijn maakt het onzeker of het inderdaad een top wordt. De candle van morgen moet uitsluitsel geven.

  • De bovenkant van de Bollinger Bands is praktisch bereikt, dat is een tweede aanwijzing voor een mogelijke top. Het betreft immers een potentiŽle weerstandslijn. De candle van morgen moet ook in deze grafiek bepalen of het daadwerkelijk een top wordt.

  • Er staat rond 557,3 een hogere bodem in de uurgrafiek, wat kan resulteren in een vervolg naar boven. De ontwikkeling is immers positief zolang hier een patroon van hogere bodems te zien is. Dat is namelijk een teken dat de AEX op steeds hogere niveaus wordt gekocht.

  • In de kwartiergrafiek zagen we vandaag steun rond 558. Breekt de AEX naar beneden door dit niveau dan ontstaat een klein hoofd en schouders patroon met koersdoel 556,4. Het zou inhouden dat de index de daling van vanmorgen zou hervatten.
  • Bij een doorbraak door 559,6 kan dit patroon niet meer ontstaan, de kans dat dan een voortzetting omhoog wordt gerealiseerd is dan groot.

Resumerend: 

Het gap van afgelopen vrijdag is voor het overgrote deel gesloten. Hierdoor is een bodempatroon dat je niet vaak ziet, een island reversal, verloren gegaan. Het maakt het koersverloop iets minder sterk. De candle van vandaag betekent in de twee daggrafieken een mogelijke top. Of het ook een top wordt zal de candle van morgen in de daggrafiek ons echter moeten leren. Er is namelijk ook wat te zeggen voor een stijging vanaf de onderkant van het nu gesloten gap. Het hangt in eerste instantie af van de koersontwikkeling ten opzichte van steun rond 558 en weerstand rond 559,4. Bij een daling onder 558 ontstaat een klein toppatroon in de kwartiergrafiek, een patroon met als koersdoel 556,4. Dit patroon kan niet meer ontstaan zou 559,6 doorbroken worden, dat zou de kans op een voortzetting naar boven groot maken.

En dan nog dit...

Om te beginnen twee boodschappen van organisatorische aard. Morgen plaats ik geen updates, overdag werk ik niet. In de avond schrijf ik de slotanalyse wel, die verschijnt zoals gebruikelijk in het begin van de avond. De tweede opmerking betreft de analyse sessie van eind juli. Deze was snel volgeboekt en ik heb daarom besloten een tweede sessie te organiseren, namelijk op zaterdag 25 augustus aanstaande. Bent u niet op vakantie, dan heeft u hiermee iets interessants op de agenda. Informatie vindt u hier
Na deze mededelingen gaan we naar de extra grafiek van vandaag, de daggrafiek van de Turkse beursindex. De Turkse beurs wordt dit jaar geplaagd door zwakte, de index is aangekomen bij een belangrijke lijn.

  • De Turkse beursindex staat al vanaf februari van dit jaar onder druk. Deze maand werd de top uit 2013 naar beneden doorbroken, het was een potentieel steunniveau. Vervolgens werd het 61,8% niveau doorbroken, eveneens een niveau waar steun had kunnen liggen. De BIST100 is afgelopen vrijdag aangekomen bij lijn a', de bovenste lijn van de driehoek die in april 2017 met een uitbraak naar boven werd afgerond. Het is de laatste van drie dicht bij elkaar gelegen potentiŽle steunlijnen, voorlopig de laatste lijn waar een bodem kan ontstaan. Zou die lijn doorbroken worden dan ligt een terugkeer van de Turkse index naar lijn a (de onderkant van de driehoek) of lager technisch voor de hand. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 16 jul 2018, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 jul 09.15u: Vrijdagtoppen bij opening doorbroken

16 jul 10.00u: AEX vlakbij weerstanden gekomen

16 jul 11.00u: Steun bij laatste candle van vrijdag

16 jul 12.00u: Er komt wat druk op de beursindex

16 jul 14.00u: Gap van vrijdag is vrijwel gesloten

16 jul 15.00u: Bij herstel is stijgende wig gevormd

16 jul 16.00u: AEX driemaal gekocht bij uitbraken wig

16 jul 17.00u: Het steunniveau 558 is van belang

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven