ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Dit was een hoogst onbevredigende beursdag. De AEX brak rond 11.30 uur door het weerstandsniveau 569,2 en werd daar vervolgens vakkundig boven gehouden. De beursgraadmeter werd rond 569,5, dus iets boven de doorbroken grens, maar liefst tien keer opgevangen. De AEX werd dus schaamteloos bespeeld. Hier wreekt zich het feit dat we een kleine beursindex hebben. Het draait naar ik aanneem om expiratie belangen. Er is aan een expiratie rond of boven 570 kennelijk zoveel te verdienen dat het alle aankopen die vandaag rond 569,5 werden gedaan waard is. Zou het morgen om wat voor reden dan ook van een daling komen dan is Leiden overigens in last. Dat zou de verdedigers van de grens 569,5 op grote verliezen komen te staan. Dat is het risico dat zij, naar ik aanneem bewust, lopen. Ze zullen verwachten ermee weg te kunnen komen.

  • Nu het niveau 569,2 met een slotstand doorbroken is blijft de top van 22 mei jongstleden rond 572,9 over als top die moet worden doorbroken voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven. Het gaat om het hoogste punt dat we dit jaar tot nog toe bereikten.

  • De positieve dag houdt in dat we voor de tweede keer boven de Bollinger Bands zijn geŽindigd. Een index blijft soms wel eens drie dagen op rij boven de banden, maar kan ook eerder terugkeren binnen de indicator. Dat gebeurt gewoonlijk binnen een paar dagen na de doorbraak. We moeten dus ook morgen rekening houden met een daling. Ik zeg dat gezien het succes dat kopers vandaag hadden met het bespelen van de index met wat aarzeling, het is immers goed mogelijk dat morgen dezelfde tactiek wordt toegepast.

  • In de uurgrafiek ziet u dat we vanaf de vierde candle zijwaarts bewogen. Laten we die fase wat beter bekijken in de kwartiergrafiek hieronder.

  • Nadat de AEX rond 11.30 uur door het weerstandsniveau 569,2 brak trad een zijwaartse fase in. Hoewel er druk was vanuit andere markten bleef onze index liggen. De grens 569,5 werd doelgericht en uitmuntend verdedigd. Blijven we morgen boven dit niveau dan betalen deze aankopen zich uit voor deze kopers, de AEX kan dan naar 572,9 of wellicht hoger. Het is duidelijk dat de markt dit ambieert. 
  • Een daling onder de grens 596,5 zou de kopers van vanmiddag op verliezen zetten, dat kan dan wel eens een fikse daling geven. Een betekenisvolle daling zou inhouden dat er heel wat posities noodgedwongen verkocht moeten worden. 

Resumerend: 

De AEX brak vanmorgen door het weerstandsniveau 569,2 en werd daar vervolgens bekwaam boven gehouden. De beursgraadmeter werd ondanks dalingen elders maar liefst tien keer opgevangen in de buurt van de grens 569,5. De belangen bij een expiratie rond of boven 570 zijn kennelijk dermate groot dat zij opwegen tegen de financiŽle inspanningen die kopers zich moesten getroosten om de marktgraadmeter boven 569,5 te houden. Blijft de index boven dit niveau dan ligt een voortzetting naar 572,9 of wellicht hoger voor de hand. Dat niveau is tot dusverre het hoogste punt van het jaar. Een terugkeer onder 569,5 zou daarentegen wel eens kunnen resulteren in een flinke daling. Dat zou immers inhouden dat veel van de vanmiddag bij de verdediging van 569,5 aangegane posities noodgedwongen gesloten zouden moeten worden. Dit risico nam men bewust, het is duidelijk dat de markt een vervolg omhoog ambieert.

En dan nog dit...

Het is frappant, terwijl onze beurs door de voortdurende aankopen rond 569,5 winst boekte realiseerde de Duitse markt een verlies. In de daggrafiek van de DAX staat een patroon dat op een aanstaande daling wijst.

  • U ziet de vlag p-p' in de grafiek, in combinatie met een top bij het 61,8% Fibonacci niveau. Deze combinatie is negatief, het maakt de kans op een hervatting van de daling groot. De vlag wordt afgerond bij een uitbraak naar beneden, laten we morgen kijken of die uitbraak ook daadwerkelijk tot stand komt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 19 jul 2018, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 jul 09.15u: AEX bij weerstandsniveau 569,2

19 jul 10.00u: Weerstand intact, AEX licht gedaald

19 jul 11.00u: BarriŤre 569,2 opnieuw aangetikt

19 jul 12.00u: Weerstandsniveau 569,2 doorbroken

ASML: Fikse stijging na bekendmaking kwartaalcijfers

19 jul 14.00u: AEX is zoals gewoonlijk opgevangen

19 jul 15.00u: Niveau werd nogmaals verdedigd

19 jul 16.00u: Al negen keer steun rond 569,5

19 jul 17.00u: Daling onder 569,5 lijkt onmogelijk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven