ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag een pijnlijke dag voor de Amsterdamse beurs. Het was niet alleen pijnlijk vanwege het dalingspercentage van 3% van de AEX, maar ook vanwege het feit dat de index in de weekgrafiek hierboven naar beneden uit het lange termijn kanaal p-p' is gebroken. De week is nog niet afgelopen en de candle van deze week zal dus nog van vorm veranderen. Dat neemt echter niet weg dat het een negatieve ontwikkeling is. Het wordt deze en de komende weken volgen of onze markt de aandelengraadmeter boven de stippellijn door drie bodems rond 506,2 weet te houden. De koersontwikkeling ten opzichte van die grens is vanuit lange termijn perspectief van groot belang.

  • U ziet dat opnieuw een groot gat geslagen is in de grafiek, het deel tussen 540,8 en 533,5 werd overgeslagen. De komende dagen zal blijken of de markt de kracht op weet te brengen om dit gap met een stijging naar 540,8 of hoger te sluiten.

  • Het moge duidelijk zijn dat een daling onder het laagste punt 522,2 een negatieve ontwikkeling zou zijn, namelijk een voortzetting van de daling.

  • De AEX staat met de candle van vandaag buitengewoon ver onder de Bollinger Bands. Het was het derde slot onder de banden. Normaliter zou ik daarom voor morgen uit gaan van een stijging, maar nu wil ik toch echt eerst de slotstanden in de Verenigde Staten van vanavond zien voordat ik daar stelling in durf te nemen. De index zou terug moeten keren binnen de banden, maar ik ben er niet zeker van dat dit morgen al gebeurt.

  • We zien in de uurgrafiek een dubbele top bij het 50% Fibonacci niveau van het laatste deel van de daling. Volgt een daling onder de tussenliggende bodem rond 525,2 dan is de kans op een daling onder 522,2 en daarmee een voortzetting naar beneden groot.

  • Breekt de AEX daarentegen alsnog door het 50% Fibonacci niveau rond 533,7 dan dan zijn de stippellijn door een bodem van november 2017 rond 535,3, het 61,8% niveau rond 536,4 en de stippellijn door de top uit mei 2017 rond 537,8 potentiŽle weerstandsniveaus. Het gap van vandaag zou gesloten zijn zou het laagste punt van gisteren 540,8 bereikt worden.

Resumerend: 

Onze beursgraadmeter brak vandaag met een grote daling van 3% naar beneden uit het lange termijn kanaal p-p' in de weekgrafiek, wat uiteraard een negatieve ontwikkeling is. Ik ga de komende weken volgen of onze aandelenmarkt haar beursindex boven de stippellijn door drie bodems rond 506,2 weet te houden. De koersontwikkeling ten opzichte van die grens is in lange termijn perspectief van groot belang. Voor de iets kortere termijn kijk ik allereerst of Amsterdam kans ziet een stijging te realiseren en het gap van vandaag te sluiten. De AEX zou tevens moeten terugkeren binnen de Bollinger Bands, maar ik kan onder deze omstandigheden niet zeggen of dat morgen gebeurt. Er staat een dubbele top bij het 50% niveau 533,7. Wordt die top doorbroken dan kan de AEX eventueel weerstand ondervinden rond 535,3, 536,4 of 537,8. Een terugkeer naar 540,8 zou inhouden dat het gap van vandaag gesloten is. Volgt echter een daling onder de bodem rond 525,2 van vanmiddag dan is de kans op een daling onder 522,2 en daarmee op een voortzetting naar beneden groot.

En dan nog dit...

De S&P500 eindigde de daling gisteren op een bijzonder punt, namelijk op de combinatie van een trendlijn en een Fibonacci niveau. Dit is een belangrijk gegeven, ik zal u laten zien waarom.

  • Het laagste punt van gisteren lag bij lijn y en het 61,8% Fibonacci niveau van het laatste deel van de stijging net boven 2590. Blijft de S&P500 boven de lijn en het Fibonacci niveau dan blijft de stijgende trend intact. Dit wil dan zeggen dat de S&P500 de opmars naar boven zou kunnen hervatten. De grens die deze week belangrijk is om het koersverloop van deze index aan te relateren is dus 2590. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 6 feb 2018, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 feb 10.00u: Grote daling bij opening vanmorgen

6 feb 11.00u: PotentiŽle top bij het 50% niveau

6 feb 12.00u: Beheerst gedrag van beleggers

6 feb 14.00u: Gedaald en patroon in ontwikkeling

6 feb 15.00u: Wachten op ontwikkeling van vlag

6 feb 16.00u: AEX is uitgebroken naar boven

6 feb 17.00u: Tweede top bij het 50% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven