ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De lange rode candle van vandaag in deze daggrafiek is er duidelijk over, de stemming was slecht in Amsterdam. De AEX daalde met 1,9%. Het is dat de AEX in de slotveiling met maar liefst twee punten steeg, anders was het verlies 2,3% geweest. De stijging van gisteren lijkt een eenmalige opleving te zijn geweest, bij de stippellijn rond 537,8 is een top tot ontwikkeling gekomen. Het meest waarschijnlijk na deze stap is een vervolg naar beneden. Daar komt het daadwerkelijk van indien het laagste punt 522,2 van afgelopen dinsdag naar beneden doorbroken wordt.

  • Het beeld in de Bollinger Bands zegt ons echter niet uit te sluiten dat de AEX index morgen toch weer omhoog gaat. De index sloot namelijk onder de banden. In zo'n geval doe je er goed aan rekening te houden met een terugkeer binnen de indicator en dus met een stijging. Probleem is wel dat een terugkeer binnen de banden ook een paar dagen op zich kan laten wachten. Met vertrouwen op een stijging wachten kunnen we dus zeker niet.

  • In de uurgrafiek is de vlag b-b' afgerond. Het koersdoel van het patroon ligt iets onder 500 punten, dat belooft dus wat. Rond 506,2 ligt echter een cruciaal steunniveau, een grens waar de AEX in 2017 drie keer steun vond. Zouden we dus inderdaad zo'n eind dalen als de vlag suggereert dan is die grens 506,2 het niveau waar ik me op richt.

  • Mocht de AEX boven de stippellijn rond 537,8 komen die ik bij de daggrafiek noemde dan slaat het beeld compleet om. De vlag wordt dan onbruikbaar en wat volgt is een stijging naar 540,8 of hoger.

  • Het lijkt omdat er een forse daling aan vooraf ging in deze grafiek niet veel, maar de AEX steeg in de slotveiling maar liefst twee punten. Het is absurd dat bewegingen van deze grootte worden toegestaan in de veiling. Een slotveiling is bedoeld om te voorkomen dat grote partijen in de laatste seconden van de handelsdag met late orders voor een grote verschuiving zorgen. Er volgt een veiling van vijf minuten om dit te voorkomen, want daarmee zou dit niet meer kunnen gebeuren. Een stijging van twee indexpunten in een veiling komt op mij echter over als een gearrangeerde koersbeweging. Als niet onderzocht wordt waar deze sturing vandaan komt en daar paal en perk aan wordt gesteld kunnen we beter stoppen met die veiling. We hebben dan tenminste weer een eerlijk speelveld. Dat is er nu niet, want optiebezitters bijvoorbeeld mogen na 17.30 uur niet meer handelen. Een beweging van twee punten maakt voor hen in de virtuele waarde van hun opties veel verschil.
  • Het laagste punt van de dag lag rond 524,2, daaronder gaan we naar 522,2 of lager. Indien de index stijgt ga ik allereerst kijken of de top rond 533 doorbroken wordt, want een stijging boven die top zou al een stevige verbetering van de situatie zijn waarin de AEX verkeert.

Resumerend: 

De lange rode candle van vandaag heeft van de candle van gisteren in de daggrafiek een top gemaakt. Omdat daarnaast een vlag is afgerond in de uurgrafiek ligt een voortzetting naar beneden voor de hand. Het laagste punt van de dag vinden we rond 524,2. Belandt de beursindex daaronder dan gaat de graadmeter naar 522,2 of lager. Een daling onder dat punt zou een vervolg in de richting van het cruciale steunniveau 506,2 inhouden. Stijgt de index, wat we vanuit de Bollinger Bands grafiek niet mogen uitsluiten, dan kijk ik of de top van vanmiddag rond 533 doorbroken wordt. Een stijging boven dat punt zou een verbetering van het beeld zijn. Mochten beleggers bevlogen raken en de AEX boven 537,8 zetten dan betekent dat een omslag van het beeld. De graadmeter gaat dan naar 540,8 of hoger.

En dan nog dit...

Het is bij de snelle dalingen van deze week goed om ook te weten waar in andere indices de belangrijke niveaus liggen. Graadmeters zullen niet tegelijkertijd deze niveaus bereiken, dat zou de ideale situatie zijn. Daarom zullen we altijd met een schuin oog naar andere graadmeters moeten kijken.

  • In de buurt van 11.940 ligt in de DAX een belangrijk potentieel steunniveau. De kans is groot dat de DAX daar steun vindt. In het geval dat beurzen niet gelijk op gaan is dat in ieder geval een grens om naar te kijken. Dit is uiteraard alleen van belang als de daling op de aandelenbeurzen aanhoudt, bij de vorming van een hogere bodem boven 11.940 houdt de Duitse markt de mogelijkheid van een vervolg naar boven open. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 8 feb 2018, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 feb 09.15u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

8 feb 10.00u: Wachten op uitbraak uit het patroon

8 feb 11.00u: Vlag AEX op het punt van afronding

8 feb 12.00u: Een afgeronde vlag in de grafiek

8 feb 14.00u: Stijging door een bekende tactiek

8 feb 15.00u: AEX bij de onderkant van de vlag

8 feb 16.00u: Nog geen echte daling vanaf lijn b

8 feb 17.00u: Uiteindelijk een daling vanaf de vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven