ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX brak vandaag door de bodem van afgelopen vrijdag. Deze ontwikkeling zorgde ook voor een slotstand onder de magenta stippellijn rond 501,1. Hoewel de week pas begonnen is neem ik u mee naar de weekgrafiek, waar we kunnen zien wat het mogelijk gevolg hiervan wordt.

  • De magenta stippellijn rond 501,1 is het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 576,9. Nu dat doorbroken is wordt het 50% niveau rond 477,7 voor de komende tijd het doel. Dit geldt zolang de AEX onder 501,1 blijft. Het hoofd en schouders patroon waarover ik afgelopen vrijdag schreef is nu wat overtuigender afgerond.

  • Kijk ik in de daggrafiek met Bollinger Bands naar de positie van de beursindex dan moet ik rekening houden met een stijging. De AEX kan weliswaar zo'n drie dagen onder de banden blijven, maar kan ook na de eerste dag al terugkeren naar boven. De optie op een stijging moet ik dus openhouden.

  • De markt leek met de laatste candle in de uurgrafiek al vooruit te lopen op een stijging. Het is namelijk een hammer en dat is een potentiŽle bodem. De candle heeft morgen bevestiging nodig als bodem.

  • De vlag die vanmiddag werd afgemaakt had overigens een koersdoel van ongeveer 493 en dat is nog niet bereikt. Dit pleit juist voor een vervolg naar beneden.

  • Voor verbetering van het beeld is achtereenvolgens een stijging boven de magenta stippellijn en de top rond 502,5 nodig. Bij een stijging beoordeel ik het verloop dus op de koersontwikkeling ten opzichte van die twee grenzen. Er kan eventueel weerstand zijn rond 496,6, dat neem ik ook mee.
  • Ook hier staat een hammer in de grafiek die een potentiŽle bodem aangeeft. Het laagste punt ervan vinden we rond 493,6. Wordt dat punt doorbroken dan hebben de beide hammers geen waarde meer, de AEX daalt dan verder.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag naar beneden door de bodem van afgelopen vrijdag 496,6. Het zorgde tevens voor een overtuigender afronding van het hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek en een daling onder het 38,2% niveau rond 501,1 in die grafiek. Blijft de AEX onder 501,1 dan is het 50% niveau rond 477,7 voor de komende tijd het doel. Vanwege de stand onder de banden in de daggrafiek met Bollinger Bands en de hammers in de uur- en kwartiergrafiek moeten we echter rekening houden met een herstel. Volgt dat inderdaad dan beoordeel ik het verloop op de koersontwikkeling ten opzichte van 501,1 en de top rond 502,5. Een eventuele stijging boven beide grenzen zou een verbetering van het beeld inhouden. Het laagste punt van de dag lag rond 493,6. Wordt dat doorbroken dan hebben de hammers geen betekenis meer, de AEX daalt dan verder.

En dan nog dit...

De daling van de Amerikaanse markten maakt het noodzakelijk een beeld te hebben van de punten waar indices eventueel steun zouden kunnen vinden, zodat we daar wat scherper op het koersverloop kunnen letten. Aan de hand van de weekgrafiek van die index bepaal ik die punten vanavond voor de S&P500. 

  • Het is eigenlijk een gebied waarbinnen steun gevonden kan worden, namelijk het gebied tussen bodems rond 2.532 en 2.594. In deze zone zijn voorheen namelijk enkele bodems ontstaan. De S&P500 is aangekomen bij dit gebied, wat eventueel in bodemvorming kan resulteren. Een doorbraak naar beneden zou een slechte ontwikkeling zijn. Laten we daar hoewel een dergelijke ontwikkeling natuurlijk mogelijk is op dit moment echter niet op speculeren en deze weken eerst zien of de beursindex in dit gebied eventueel steun krijgt van Amerikaanse beleggers. Zakt de graadmeter wel door 2.532 dan is dat het juiste moment om op de mogelijke gevolgen daarvan in te gaan. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 10 dec 2018, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 dec 09.15u: Een lagere opening in Amsterdam

10 dec 10.00u: Grens 501,1 vormde weerstand

10 dec 11.00u: Voorzichtige stapjes naar boven

Aalberts: Aangekomen bij lange termijn trendlijn

10 dec 12.00u: Geen grotere schade tot nog toe

10 dec 14.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

Wolters Kluwer: Markt moet kiezen uit twee patronen

10 dec 15.00u: Nog geen uitbraak uit vlag in AEX

10 dec 16.00u: AEX brak naar beneden uit de vlag

10 dec 17.00u: Beursindex door bodem van vrijdag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven