ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Afgelopen vrijdag vertelde ik u over het grote hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek, een patroon met de neklijn rond 506,2. Het slot van vorige week lag op dat niveau, waardoor het toppatroon geldig bleef. Dat is nog steeds het geval. De AEX is vandaag namelijk gedaald, waardoor de graadmeter weer duidelijk onder 506,2 staat. Het wordt nu volgen of de vervolgstap onder de bodem rond 493,6 wordt gezet, want dan zou de beursindex zoals ik vaststelde in het lange termijn beeld verder gaan in de richting van een volgend potentieel steunniveau in de weekgrafiek rond 477,7. Zou de marktgraadmeter morgen toch weer stijgen dan controleer ik opnieuw of de index onder 506,2 blijft.

  • De AEX beweegt in de richting van de onderste lijn van de Bollinger Bands. Bereiken we die dan is dat een potentiŽle steunlijn.

  • In de uurgrafiek is een hoofd en schouders patroon afgerond, met de neklijn rond 501,2 en een koersdoel van ongeveer 490,7. De neklijn is getest in het laatste uur en weerstand gebleken, ik neem tot anders is gebleken daarom aan dat de index morgen verder daalt. Ik houd uiteraard in de gaten of het patroon geldig blijft. Daarvoor kijk ik niet naar het koersverloop ten opzichte van 501,2, maar 502. Ik hanteer in verband met overshoots die regelmatig voorkomen bij neklijnen namelijk graag wat marge.

  • De reden dat ik 502 gebruik is overigens dat net daaronder halverwege de dag bij een viertal candles weerstand kwam te liggen. Dat is dan een mooi niveau om te gebruiken. Boven 502 wordt het patroon ongeldig.
  • Kopers van de index deden er vanmiddag alles aan om het tij te keren. Ze wisten een uitbraak naar boven af te dwingen uit een vlagachtig patroon met divergerende lijnen dat aan het einde van de dag ontstond. Het werd een valse uitbraak, waardoor morgen een uitbraak aan de onderzijde en een daling onder de bodem rond 498,1 mogelijk is. Dat zou een vervolg omlaag aangeven. 

Resumerend: 

De AEX daalde vandaag en staat hierdoor wat ruimer onder de neklijn rond 506,2 van het grote hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek waarover ik afgelopen vrijdag schreef. Dat is nog steeds geldig. Zou de beursindex morgen weer stijgen dan controleer ik aan de hand van het verloop ten opzichte van 506,2 opnieuw of het patroon geldig blijft. Een achtereenvolgende daling onder de bodems rond 498,1 en 493,6 zou een bevestiging zijn van het patroon en voor de wat langere termijn een vervolg richting 477,7 aangeven. Voor de korte termijn hebben te maken met een hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek, een patroon met een koersdoel van ongeveer 490,7. Dat wordt het eerste richtpunt bij een eventuele daling onder 493,6, wat overigens ook een potentieel steunniveau is. Ik controleer of het hoofd en schouders patroon geldig blijft, daarvoor let ik op de koersontwikkeling ten opzichte van de grens 502. Een terugkeer daarboven zou het patroon ongeldig maken.

En dan nog dit...

Als op RTLZ gesproken wordt over een hoofd en schouders patroon in een grafiek wordt het tijd dat ik daar mijn licht over laat schijnen. Men doet op die zender namelijk maar zelden iets met technische analyse en is over het algemeen ook nog eens erg sceptisch als het om dit vakgebied gaat. Op Hans de Geus na beschikken de beurscommentatoren en presentatoren niet over ook maar enige vorm van kennis over deze wereldwijd veelgebruikte vorm van analyse. Ze aarzelen desondanks niet om er hun (ongefundeerde en vaak zelfs denigrerende) mening over te geven. Er wordt lacherig over gedaan, terwijl technische analyse zich al lang en breed bewezen heeft. Het is een ernstige tekortkoming voor een zender die zich zegt te specialiseren op financieel-economisch gebied. Alle reden dus om vanavond te kijken naar de grafiek waarover gesproken werd, de weekgrafiek van de Nasdaq.

  • Hier tekent zich inderdaad een fraai hoofd en schouders patroon af, het is een volkomen terechte opmerking van Hans de Geus. Chapeau. Het gaat overigens om een nog niet afgerond patroon. De stippellijn rond 6.830 is de potentiŽle neklijn van de formatie, die afgemaakt zou worden bij een blijvende daling van de Nasdaq onder deze lijn. Het is de moeite waard dit in de gaten houden, afronding van het toppatroon zou namelijk een koersdoel van ongeveer 5.530 geven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 17 dec 2018, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 dec 09.15u: Lagere opening door daling in de VS

17 dec 10.00u: Tweemaal steun bij Fibonacci niveau

17 dec 11.00u: Het 61,8% niveau staat onder druk

17 dec 12.00u: AEX na stijging terug bij het niveau

17 dec 14.00u: Verder gedaald tussen de middag

Royal Dutch Shell: Steun gevonden rond Ä 25,40

17 dec 15.00u: Bij bodem van afgelopen vrijdag

17 dec 16.00u: Hoofd en schouders patroon is af

17 dec 17.00u: Het is een spannende laatste fase

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven