ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag bereikte de AEX index de bodem rond 493,6 van vorige week maandag. Deze bodem werd niet doorbroken, wat inhoudt dat hier in principe nog een dubbele bodem zou kunnen ontstaan. Die komt daadwerkelijk tot ontwikkeling indien de beursgraadmeter morgen zou stijgen. Een daling onder het laagste punt 493,1 van vandaag zou echter een vervolg naar beneden aangeven, verder in de richting van het Fibonacci niveau 477,7 dat ik afgelopen vrijdagavond in mijn slotanalyse bij de weekgrafiek besprak.

  • De AEX kwam met de vandaag ontwikkelde candle aan bij de onderste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle steunlijn, wat tot de conclusie leidt dat de vorming van een dubbele bodem rond 493,6 technisch mogelijk is. Zeker kunnen we hiervan echter niet zijn. De onderste lijn van de banden daalt namelijk en de graadmeter zou samen met deze lijn kunnen gaan afdalen naar lagere regionen. Morgen moet duidelijk worden dat de lijn waard is als mogelijke steunlijn.

  • In de uurgrafiek werd gisteren een hoofd en schouders patroon met koersdoel 490,7 afgemaakt. De daling van vandaag sluit aan bij dit patroon.

  • Vanmiddag tekende ik een stijgende wig in de uurgrafiek, daar heb ik nu de nog niet afgeronde vlag a-a' van gemaakt. We zullen morgenochtend zien of dit patroon afgemaakt wordt met de gebruikelijke uitbraak naar beneden, wat als het zou gebeuren een neerwaartse voortzetting zou aangeven.

  • Stijgt de graadmeter morgen dan richt ik mijn aandacht op het verloop ten opzichte van de bovenzijde van de vlag (lijn a') in combinatie met de bovenkant 498.1 van het deels gesloten gap van vanmorgen. Die combinatie kan voor weerstand zorgen. Een uitbraak naar boven uit de vlag zou het patroon ongeldig maken en het nu erg zwakke technische beeld dientengevolge wat sterker maken.

Resumerend: 

Vandaag werd de bodem 493,6 van vorige week maandag bereikt. Hier kan in theorie een dubbele bodem tot ontwikkeling komen. In de uurgrafiek is na het gisteren gevormde hoofd en schouders patroon met koersdoel 490,7 vandaag een vlag in wording te zien. Wordt dit patroon afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar beneden en volgt een daling onder de bodem rond 493,1 dan hebben we een voortzetting naar beneden te pakken. De stap naar het doel 490,7 of lager betekent dan een daling in de richting van het Fibonacci niveau 477,7 dat ik afgelopen vrijdag besprak. Stijgt de beursindex morgen dan kan er weerstand zijn bij de bovenkant van de vlag a-a' en de bovenzijde 498,1 van het gap van vandaag. Een eventuele uitbraak naar boven uit de vlag zou dat patroon ongeldig maken, het nu zwakke technische beeld zou daar wat sterker op worden.

En dan nog dit...

Het korte termijn beeld van de S&P500 laat zien dat in de Amerikaanse markt een poging wordt gedaan het negatieve tij te keren. Omdat het Amerikaanse koersverloop van belang is voor onze opening morgenochtend laat ik u dit vanavond zien.

  • De S&P500 maakte om 16.00 uur een top bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling van het hoogste naar het laagste punt van gisteren. Vervolgens werd een vlag gevormd, waaruit de S&P500 met de candle van 18.15 uur (de voorlaatste) naar boven uitbrak. De inverted hammer die vervolgens is ontstaan laat als potentiŽle top evenwel zien dat de voortzetting naar boven nog geen zekere zaak is. Dit kan in theorie immers een top worden. Of het de Amerikaanse markt lukt om het herstel verder vorm te geven moet dus nog worden afgewacht. Het wordt in ieder geval wel geprobeerd. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 18 dec 2018, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 dec 09.15u: AEX index heeft de daling vervolgd

18 dec 10.00u: Daling in lijn met patroon van gisteren

18 dec 11.00u: Hammer bij bodem van vorige week

Signify: Negatieve tendens in koersverloop van fonds

18 dec 12.00u: Na hammer nu een inverted hammer

18 dec 14.00u: Steun rond 495,5, weerstand 496,6

18 dec 15.00u: AEX beweegt nog steeds zijwaarts

18 dec 16.00u: Markt is het gap aan het sluiten

18 dec 17.00u: Stijgende wig gevormd in de AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven