ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is rood en dat wijst op een daling. Die was echter maar klein, de AEX sloot slechts 0,12% lager. De driehoek w-w' bleef intact, waardoor de kans op een daling nog steeds groot is. Het is een patroon dat over het algemeen namelijk afgerond wordt met een uitbraak naar beneden, wat dan het signaal is voor een voortzetting naar lagere regionen. Ik kijk de komende dagen allereerst of de AEX de gang naar de onderkant van de driehoek maakt.

  • Een uitbraak naar boven zou het patroon ongeldig maken en een stijging boven de top rond 530 zou de index naar de stippellijn rond 533,4 of wellicht hoger doen gaan. Het is de minder waarschijnlijke optie, al moet je met een nog niet afgerond patroon zoals de huidige driehoek voorzichtig om gaan. Zolang het nog niet is afgemaakt met een uitbraak aan de onderkant blijft een uitbraak aan de bovenkant mogelijk.

  • De middellijn van de Bollinger Bands werd niet doorbroken. Het is een potentiŽle steunlijn, wat ons zegt dat een stijging mogelijk is.

  • Vanmiddag is in de uurgrafiek een vlag afgemaakt met een uitbraak naar beneden. Een daling volgde echter niet. Waar ik morgenochtend naar kijk is in ieder geval of deze daling eventueel alsnog volgt. PotentiŽle steunniveaus zijn het 61,8% Fibonacci niveau rond 521,9, de onderkant van het gap van gisteren 521,1 en de stippellijn rond 518,7. Gezien de vlag zou de AEX naar het laatste niveau toe moeten kunnen gaan.

  • Een terugkeer in de vlag zou inhouden dat ik een vraagteken moet zetten bij het vervolg naar beneden. Het verloop ten opzichte van de potentiŽle weerstanden 525,9 (38,3%), 526,7 (50%) en 527,5 (61,8%) wordt dan bepalend voor de vervolgbeweging.

Resumerend: 

De kleine daling van vandaag betekent dat de driehoek w-w' in de daggrafiek intact is gebleven. Dit maakt de kans op een daling groot, een uitbraak naar beneden is namelijk gebruikelijk bij het patroon. De komende dagen controleer ik of de beursindex naar de onderkant van de driehoek loopt. In de uurgrafiek is een vlag afgerond, op grond daarvan kan daadwerkelijk een daling volgen. PotentiŽle steunniveaus vinden we rond 521,9, 521,1 en 518,7. Gezien de vlag moet de AEX bij een daling naar 518,7 of lager kunnen gaan. De AEX staat echter nog boven de middellijn van de Bollinger Bands, waardoor een stijging nog mogelijk is. Gaat de index omhoog dan is het verloop ten opzichte van de weerstandsniveaus 525,9, 526,7 en 527,5 bepalend voor het vervolg. Een eventuele uitbraak naar boven uit de driehoek w-w', mogelijk in het geval 527,5 doorbroken wordt, zou dit patroon ongeldig maken. Mocht het van een doorbraak door de top rond 530 van gisteren komen dan is een stijging naar 533,4 het voor de hand liggende gevolg. De scenario's zijn uitgewerkt, het is aan de markt om te kiezen.

En dan nog dit...

Na ons slot heeft zich een daling voorgedaan op de Amerikaanse markten, daarom kijken we tot slot naar de kwartiergrafiek van de S&P500.

  • De candle onder de blauwe pijl is de candle die er stond op het moment dat onze markt sloot. De daling die daarop volgde zal nog door ons ingeprijsd moeten worden, als zich vanavond tenminste geen herstel voordoet. Dat is dus iets om naar te kijken. Morgen zijn de Amerikaanse financiŽle markten overigens gesloten. Het is in verband met het overlijden van oud-president George Bush Sr  een dag van nationale rouw. Er komen dus geen impulsen vanuit de Verenigde Staten. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 4 dec 2018, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 dec 09.15u: Lichte winst na een kwartier handel

4 dec 10.00u: Onzekere fase in het koersverloop

4 dec 11.00u: Afwisselend rode en groene candles

4 dec 12.00u: Kopers hebben initiatief overgenomen

4 dec 14.00u: Iets lager, maar weer stijgingspoging

4 dec 15.15u: Weerstand bij 38,2% Fibonacci niveau

Altice: Na sluiten van het gap nu bezig aan opmars

4 dec 16.00u: AEX index bij onderkant van de vlag

4 dec 17.00u: Vlag af, maar nog niet verder omlaag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven