ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Van het koersverloop van deze week kan ik alleen maar zeggen dat onze aandelenmarkt goed heeft gepresteerd. De AEX brak vorige week naar beneden door lijn i, maar keerde deze week terug boven de lijn. Hier staat een potentiŽle bodem. Volgende week moet blijken of het een basis is voor een vervolg naar boven of slechts een tijdelijke opleving.

  • In de daggrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 576,9 - 549,7. Het 50% niveau rond 563,3 en het 61,8% niveau rond 566,5 zijn overgebleven als mogelijke barriŤres, grenzen die de doorgang naar boven in theorie kunnen versperren.

  • Er is nog iets dat een stijging in de weg kan staan, dat is de vlag in wording in deze grafiek. Gewoonlijk doet zich bij dit patroon een uitbraak naar beneden voor, in welk geval de daling wordt hervat. Dat is dus zeker een mogelijke ontwikkeling om attent op te zijn. Een eventuele uitbraak naar boven zou de vlag onbruikbaar maken en een aanzienlijke verbetering van het beeld zijn.

  • In de Bollinger Bands daggrafiek hebben we zowel ruimte voor een stijging naar de middellijn als voor een daling naar de onderste lijn. Op grond van dit gereedschap is daarom niets te zeggen over de vervolgontwikkeling.

  • Als potentiŽle steunniveaus hebben we de niveaus 558,9, 558,5, 557,1 en 555,4. In het geval van een daling zijn er dus meer dan voldoende grenzen waar kopers in de markt de AEX kunnen 'redden'. Een daling onder 555,4 zou vanzelfsprekend een slechte ontwikkeling zijn.

  • Weerstand vinden we rond 561,6, daarboven volgt een stijging naar 563,3 of eventueel 566,5, Fibonacci niveaus die bij de daggrafiek al ter sprake kwamen. Er is nog meer, daarvoor gaan we naar de kwartiergrafiek.

  • Een doorbraak door de stippellijn rond 561,5 en de top rond 561,6 zou de afronding veroorzaken van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Aan dit patroon zou een koersdoel van ongeveer 564,1 zijn verbonden. U begrijpt dat ik aanstaande maandag zeker zal volgen of de stap boven 561,6 al dan niet wordt gezet.

Resumerend: 

Het was een uitstekende week voor onze aandelenmarkt, want de AEX keerde in de weekgrafiek terug boven de vorige week doorbroken lijn i. Hierdoor ontstond een potentiŽle bodem, waarvan volgende week duidelijk moet worden of het een grondslag is voor een vervolg naar boven of niet meer dan een tijdelijk herstel. De tekenen zijn gemengd. Aan de ene kant zien we namelijk een vlag in wording in de daggrafiek, aan de andere kant een potentieel omgekeerd hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek. Breekt de AEX naar beneden uit de vlag dan is dat de bij dit patroon gebruikelijke stap, het betreft dan de hervatting van de daling. De vlag zou daarentegen onbruikbaar worden zou de index naar boven uitbreken, dat zou het beeld dus sterker maken. Doet zich aanstaande maandag bij 561,6 een doorbraak naar boven voor dan veroorzaakt dat in de kwartiergrafiek de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 564,1. Bij dat doel kan dan weerstand gevonden worden, net als bij het 50% Fibonacci niveau rond 563,3 en het 61,8% niveau rond 566,5 in de daggrafiek. Voorwaarde is dat de AEX na de doorbraak boven 561,5 blijft. Indien de beursindex daalt hebben we vier mogelijke steunniveaus, te weten 558,9, 558,5, 557,1 en 555,4. Een eventuele daling onder 555,4 zou een slechte ontwikkeling zijn.

En dan nog dit...

De S&P500 is na ons slot door de grens 2.873 gebroken, de top uit januari. Er wordt vanavond dus sowieso een nieuwe hoogste stand ooit genoteerd voor deze index.

  • Op momenten dat zich een hoofd en schouders patroon aftekent in een Amerikaanse indexgrafiek, zoals in de grafiek hierboven tot vandaag het geval was, kun je er tegenwoordig al bijna van uit gaan dat de voorgaande top doorbroken wordt. Hoofd en schouders patronen ontstaan zoals ik vorige week donderdag naar aanleiding van de koersontwikkeling in de Dow Jones schreef namelijk niet meer in Amerikaanse beursgraadmeters. De laatst ontstane top, het potentiŽle hoofd, wordt steevast doorbroken. Dat is wat vandaag in de kwartiergrafiek hierboven is gebeurd en afgelopen maandag in de daggrafiek van de Dow Jones. De ontwikkeling van het toppatroon is op succesvolle wijze doorbroken. Je kunt filosoferen over de reden waarom zich geen hoofd en schouders patronen meer ontwikkelen in Amerikaanse beursindices, maar dat heeft niet veel zin. Het feit ligt er. Vanavond rest ons te kijken hoever de S&P500 oploopt ten opzichte van de stand van 17.30 uur, want dat is aanstaande maandag van invloed op onze opening. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 24 aug 2018, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 aug 09.15u: Dag begint met een lichte stijging

24 aug 10.00u: Elke paar minuten een stijging

24 aug 11.00u: Lagere top tot ontwikkeling gekomen

24 aug 12.00u: Kopers hebben aanval weer geopend

24 aug 14.00u: Top van gisteren werd vrijwel bereikt

24 aug 15.00u: Weer steun voor AEX rond 560,6

24 aug 16.00u: Aangekomen bij het niveau 559,9

24 aug 17.00u: Kopers in markt tonen veerkracht

 

Agenda van maandag 20 aug t/m vrijdag 24 aug 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven