ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beursgraadmeter daalde deze week en sloot in de buurt van het vorige week doorbroken niveau 572,9. Het is niet wat je na een doorbraak mag verwachten, een doorbraak moet juist een katalysator zijn voor een voortzetting naar boven. Dit is een zwaktebod.

  • De candle van deze week is een doji en dat is evenmin sterk. Dit type candle drukt namelijk twijfel uit. De markt zal voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven moeten afrekenen met deze twijfel. Hiervoor is een doorbraak door de top van vorige week 576,9 nodig. Een stijging naar lijn m zou daar naar ik vorige week vrijdag schreef het waarschijnlijke gevolg van zijn, wat de AEX naar 600 punten of iets daarboven zou brengen. 

  • Afgelopen dinsdag tekende ik lijn e in de maandgrafiek, een lijn die ik een week geleden bij het schrijven van mijn vrijdaganalyse om eerlijk te zijn over het hoofd zag. Ik houd het verloop ten opzichte van deze lijn voor alle zekerheid in de gaten, oplettend voor eventuele topvorming. We vinden de lijn in augustus rond 585.

  • De daggrafiek vertelt ons dat een vervolg naar boven een reŽle optie is. De AEX vond steun bij het 23,6% Fibonacci niveau en lijn b, waardoor de stijgende trend behouden bleef. Die kan dus worden voortgezet. Volgende week check ik uiteraard of deze trend intact blijft.

  • De AEX staat in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de middellijn. Ook vanuit deze indicator beoordeeld kan de index dus verder omhoog.

  • De markt heeft vanaf lijn b een hogere bodem neergezet, wat in theorie de start kan zijn van een voortzetting omhoog.

  • Voor die voortzetting omhoog dienen het weerstandsniveau 572,9 en de top van vandaag rond 573,3 te worden gepasseerd, opdat de AEX naar de stippellijn rond 575,7 of hoger kan.
  • Een daling onder de laatste bodem 570,8 zou zwak zijn, een daling onder 567,9 ronduit negatief. De AEX zou bij een daling onder 567,9 alsnog verder dalen naar het eerstvolgende potentiŽle steunniveau in de uurgrafiek rond 566,4 of lager, dat ziet u als u nog even terugkijkt naar die grafiek.

Resumerend: 

Het koersverloop van deze week was niet wat je na een doorbraak mag verwachten. Een doorbraak is over het algemeen het startsein voor een vervolg naar boven. Dat kwam er niet, in plaats daarvan ontstond een candle die twijfel uitdrukt. Wordt de top rond 576,9 doorbroken dan worden de twijfels opzij gezet en gaat de AEX naar lijn e (deze maand rond 585) of naar lijn m in de weekgrafiek, wat een gang naar 600 punten of hoger inhoudt. Allereerst worden in dit scenario de grenzen 572,9 en 573,3 gepasseerd, zodat de AEX naar 575,7 of hoger kan. Een daling onder 570,8 zou zwak zijn, een daling onder 567,9 negatief. Dit laatste zou inhouden dat de beursindex naar 566,4 of lager gaat.

En dan nog dit...

De grafiek die vanavond aan bod komt is een grafiek die bezoekers van de zomer sessie van vorige week zaterdag bekend zal voorkomen. Het is de weekgrafiek van de DAX, die ik toen besprak in verband met het potentiŽle patroon dat zich in die grafiek ontwikkelt.

  • Een blik op de grafiek volstaat om vast te stellen dat zich in deze weekgrafiek een potentieel hoofd en schouders patroon bevindt. Dit toppatroon zou worden afgemaakt bij een achtereenvolgende daling onder de stippellijn rond 11.895 en de bodem rond 11.725. De situatie in deze grafiek verschilt daarmee wezenlijk van die in de AEX weekgrafiek. In de grafiek van onze index zijn de toppen uit januari en mei doorbroken en in de DAX is dat niet het geval.  De vorming van het toppatroon kan overigens nog wel worden afgewend, namelijk indien de top rond 13.600 wordt doorbroken. Het is dus nog te vroeg om van de afronding van dit patroon uit te gaan. Laten we de mogelijkheid echter wel in ons achterhoofd houden en dit potentiŽle toppatroon in ieder geval als een waarschuwing zien, zeker als de DAX vanaf de deze week tot stand gekomen rode candle volgende week een daling zou inzetten. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 3 aug 2018, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 aug 09.15u: Sprong naar boven, bij 50% niveau

3 aug 10.00u: Markt zoekt weg omhoog voor AEX

3 aug 11.00u: Nog steeds op zoek naar stijging

3 aug 12.15u: Twee weerstandsniveaus doorbroken

3 aug 14.00u: Wigvorm in koersontwikkeling AEX

3 aug 15.00u: Daling gevolgd op Amerikaanse cijfers

Altice: Stijging na splitsing wordt nu teruggedraaid

3 aug 16.00u: Reactie kopers op daling onder bodem

3 aug 17.00u: Het kan niet stuk op de aandelenmarkt

 

Agenda van maandag 30 jul t/m vrijdag 3 aug 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven