ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een tweede daling onder lijn i heeft geen negatief vervolg gehad voor het koersverloop van de AEX index. De beursgraadmeter werd vanmorgen meteen na de opening onder de lijn gekocht, waarmee kopers deze doorbraak net als gisteren uitstekend pareerden. De inverted hammer van gisteren werd niet bevestigd als top, want de beurs boekte vandaag een lichte winst van 0,14%. De candle waarmee dat gebeurde is echter eveneens een inverted hammer, waardoor de mogelijkheid van de vorming van een top nog steeds aanwezig is.

  • In de Bollinger Bands grafiek is nog steeds alles mogelijk, zowel een stijging naar de bovenste lijn als een daling naar de middellijn.

  • We bevinden ons nog steeds in een zijwaarts verlopende korte termijn fase van het koersverloop. De AEX zal naar boven door 530,1 en 530,8 of naar beneden door 526,9 en 526,1 moeten breken wil hier een eind aan komen.

  • Naar 526,9 of lager zal de AEX alleen kunnen gaan bij een daling onder de laatste bodem rond 527,9. De grens 530,1 komt slechts in beeld indien de top rond 529,8 wordt doorbroken.

Resumerend: 

Een tweede daling onder lijn i in de daggrafiek had geen negatieve consequenties, want de AEX werd direct na de doorbraak van vanmorgen gekocht. De inverted hammer van gisteren werd niet bevestigd als top, maar in plaats daarvan ontstond een nieuwe inverted hammer die morgen eventueel alsnog in een daling zou kunnen resulteren. De uur- en kwartiergrafieken leren ons dat we ons in een zijwaartse korte termijn fase in het koersverloop bevinden, waar we alleen uitgeraken bij een stijging boven 529,8, 530,1 en 530,8 of bij een daling onder 527,9, 526,9 en 526,1. Dit zijn dus de grenzen waar we morgen naar kunnen kijken.

En dan nog dit...

Hieronder ziet u twee grafieken, de weekgrafiek van London Brent olie links en de weekgrafiek van West Texas Intermediate olie (WTI) rechts. Deze grafieken bespreek ik vanwege de stijging van de olieprijs die zich heeft voorgedaan, maar ook vanwege het verschil in het prijsverloop tussen de beide oliesoorten. Voor grotere grafieken kunt u er overigens op klikken.

  • Wat beide olies als overeenkomst hebben is de stijging ten opzichte van juli van dit jaar. Brent is echter sterker gestegen, er wordt deze week zelfs een poging gedaan om de prijs door de top uit januari rond $ 58,40 te krijgen. Dat is nog niet blijvend gelukt overigens, maar dat zou alsnog kunnen gebeuren. WTI is nog lang zover nog niet dat de top uit januari wordt aangevallen. Het verschil is interessant, er zijn verschillende redenen voor aan te wijzen. De olieproductie in de VS neemt vanwege de schalieproductie toe, terwijl de productie van OPEC (waarvoor Brent als referentieprijs wordt gebruikt) daalt. Specifiek voor WTI is dat orkaanschade aan raffinaderijen zorgde voor minder vraag naar ruwe olie, wat de prijs van WTI drukte. Politieke onrust in OPEC landen doet ook een duit in het zakje. De dreiging van Turkije om een pijplijn af te sluiten die olie vervoert vanuit Koerdisch gebied zorgt voor spanning en dus voor hogere prijzen van Brent. Voor beide oliesoorten geldt ondanks het verschil in prijsvorming dat er sprake is van een stijgende trend, met trendlijnen onder de candles die we kunnen gebruiken om vast te stellen of die trends worden aangehouden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 26 sep 2017, 19.07u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

26 sep 09.15u: AEX gekocht na licht lager begin

26 sep 10.00u: Reactie lijkt op die van gisteren

Royal Dutch: Stijgende olieprijs doet aandeel goed

26 sep 11.00u: Stijgende wig en inverted hammer

26 sep 12.00u: Daling onder wig, AEX meteen gekocht

26 sep 14.00u: AEX gekocht na daling onder 528,5

26 sep 15.00u: Steun bij steunniveau van vanmorgen

26 sep 16.00u: Beursgraadmeter verder gestegen

26 sep 17.00u: Top bij de top van gisterenmiddag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven