ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er vond vandaag een aanval plaats op de recente toppen rond 530,1, maar die werden niet doorbroken. Aan het einde van de dag stond de AEX index op een licht verlies van 0,04% en dat is na de stijging waarmee we de dag startten toch enigszins teleurstellend. Het is tijd om morgen goed te letten op de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 526,1 van vorige week vrijdag en lijn i, om aan de hand daarvan te controleren of de huidige naar boven gerichte beweging wel gehandhaafd blijft. De candle van vandaag vormt daar als bearish counterattack line alle aanleiding voor, want dat is een potentieel toppatroon.

  • Wordt het hoogste punt 530,8 van vandaag blijvend doorbroken dan zijn deze zorgen weg, want dan gaat de AEX verder in de richting van de top rond 533,2. Die top en het hoogste punt 537,8 dat we dit jaar tot nog toe bereikten moeten worden doorbroken willen we loskomen van het koersverloop van dit jaar, dat ondanks op- en neergaande bewegingen feitelijk zijwaarts verloopt.

  • Over de situatie in de Bollinger Bands kan ik kort zijn, dat is niet veranderd. Vanuit deze indicator gezien kan zowel een stijging als een daling volgen. De trend is naar boven gericht in de tijd dat de AEX boven de middellijn staat, zoals dat nu het geval is.

  • De laatste bodem die is ontstaan is die rond 527,9. Een eventuele daling hieronder zou de graadmeter naar de bodem rond 526,1 doen gaan, dat neem ik althans aan. Daar moet dan blijken of er wederom steun ligt.

  • Behalve bij het hoogste punt 530,8 van vandaag wacht rond 530,1 potentiŽle weerstand. Om te beginnen zal die grens dus uitgenomen moeten worden wil geprobeerd gaan worden 530,8 te passeren en zo verder te stijgen.

  • Er lag deze week veel steun in het gebied 527,9 - 528,2, in die zone ontstonden veel bodems. Het is zwak dat hier vanmiddag niet voldoende kooplust was om hier een nieuwe bodem neer te zetten. Morgen kijk ik vanzelfsprekend of dat eventueel alsnog gebeurt, maar op dit moment getuigt het koersverloop niet van kracht.

Resumerend: 

Na de mislukte aanval op de recente toppen rond 530,1 resteert vandaag een bearish counterattack line in de daggrafiek. Dit is een potentieel toppatroon en dat maakt het wijs om morgen te letten op het verloop ten opzichte van de bodem rond 526,1 en lijn i, teneinde vast te stellen of de stijgende beweging van de laatste tijd wel intact blijft. Dat is niet het geval zou lijn i doorbroken worden. Worden successievelijk 530,1 en 530,8 blijvend doorbroken dan zijn die zorgen weg. De AEX gaat dan verder in de richting van de top rond 533,2. Wil Amsterdam zich onttrekken aan de zijwaartse ontwikkeling van dit jaar dan dienen deze top en die rond 537,8 te worden doorbroken. De eerste grenzen waar we morgen naar kunnen kijken zijn 527,9 en 530,1, respectievelijk om te beoordelen of de index naar 526,1 of lager gaat, ofwel naar 530,8 of hoger.

En dan nog dit...

In de DAX werd vorige week bij de huidige stijging het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling doorbroken. Dat niveau fungeerde deze week tot dusverre als steun, wat een goed teken is.

  • Zwak is echter dat de Duitse beursgraadmeter na de doorbraak niet doorgelopen is naar boven. Na een doorbraak verwacht je een stijging met langere candles. Het lijkt me daarom verstandig om de ogen op de weg te houden en ons niet te laten verrassen door een eventuele omkeer. Stijgt de DAX verder en wordt de top rond 12.680 uitgenomen dan kunnen we weer achteroverleunen, een daling onder 12.515 daarentegen zou wijzen op topvorming. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 21 sep 2017, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 sep 09.15u: Hogere opening na besluit van FED

21 sep 10.00u: Gap van vanmorgen wordt gesloten

Wereldhave: Door potentieel steunniveau gebroken

21 sep 11.00u: Inverted hammer niet bevestigd

21 sep 12.00u: Midden tussen steun en weerstand

21 sep 14.00u: Opnieuw top bij weerstand 530,1

21 sep 15.00u: AEX onder bodem van vanmorgen

21 sep 16.00u: Beursindex onder 61,8% niveau

21 sep 17.00u: Tot nog toe niet veel kooplust

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven