ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ofschoon de maand oktober nog niet afgelopen is start ik deze slotanalyse met de maandgrafiek. De AEX zette vandaag namelijk een belangrijke stap, namelijk die boven de wig g-p. Een uitbraak naar beneden is de gebruikelijke stap bij dit patroon, de uitbraak naar boven is dus een cruciale overwinning voor het kopende deel van de markt. Het zet de deur open voor een stijging naar het volgende potentiŽle weerstandsniveau 564, de top die in 2007 tot stand kwam.

  • Er is een voorwaarde aan verbonden, namelijk dat de aandelenmarktindex deze maand boven lijn g blijft, de lijn die deze maand rond het vandaag doorbroken niveau 544 is te vinden. Een terugkeer in de wig met een daling onder 544 zou van de uitbraak een valse uitbraak maken, met een uitbraak naar beneden uit de wig als logisch vervolg. Onze markt zal de index de komende twaalf beursdagen dus boven 544 moeten zien te houden, dat zou nog spanning kunnen brengen.

  • Bij een eventuele terugkeer onder 544 zouden we ons naar de weekgrafiek ons leert overigens niet zonder meer op een daling naar lijn p of lager kunnen richten. Het vorige week doorbroken niveau 537,8 is namelijk een belangrijk potentieel steunniveau. De candle van deze week geeft overigens geen aanleiding om van een daling uit te gaan, veeleer van een vervolg naar boven.

  • Vandaag zagen we de ontwikkeling van een gap tussen 543 en 543,9. Ik weet niet of dit gap nog gesloten gaat worden, want de houding van beleggers tegenover gaps is momenteel anders dan vroeger. Voorheen werden gaps bijna altijd gesloten, de laatste tijd gebeurt dat vaak niet meer. Het gap kan bovendien gezien worden als een breakaway gap en dat is eveneens een reden om onzeker te zijn over het sluiten ervan.

  • Door de stijging van vandaag bleef de AEX ruimschoots boven lijn o en de opwaartse koersontwikkeling bleef gehandhaafd. Dit kan vanzelfsprekend uitlopen op een vervolg omhoog, een trend blijft de trend tot uit het koersverloop het tegendeel blijkt.

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands blijft uitermate sterk. De AEX kan in theorie door naar de bovenste lijn van de indicator.

  • Aanstaande maandag kunnen we allereerst kijken wat de AEX doet ten opzichte van de top rond 547.2 van vandaag. Een doorbraak zou immers een voortzetting naar boven inhouden.

  • Een daling onder 545,8 echter zou het koersverloop spannend maken. We staan met de beursgraadmeter tenslotte nog niet erg ver boven het niveau 544 dat ik besprak, een daling zou meteen risico brengen op een terugkeer onder deze grens.

  • De kwartiergrafiek is de uitvergrote versie van de uurgrafiek. Aan de hand hiervan weten we aanstaande maandag na de eerste candle om 09.15 uur mogelijk al of de grens 544 op de proef gesteld gaat worden of niet. Dat zou het geval zijn bij een daling onder 545,8. Wordt 547,2 uitgenomen dan is dit niet aan de orde, dat zou zoals we zagen een voortzetting omhoog aangeven.

Resumerend: 

We zagen de AEX vandaag een belangrijke horde nemen, namelijk de bovenkant van de wig g-p in de maandgrafiek. Een uitbraak naar beneden is gebruikelijk bij dit patroon, deze ontwikkeling kan dus een cruciale ontwikkeling zijn. Het zet de deur open voor een stijging naar 564, waarvoor de graadmeter deze maand wel boven 544 dient te blijven. Een daling onder dat niveau zou van de uitbraak een valse uitbraak maken, met een beweging in de tegenovergestelde richting als mogelijk vervolg. Er kan dan zoals we in de weekgrafiek zagen overigens nog wel steun zijn rond 537,8. Aanstaande maandag let ik om te beginnen op het koersverloop ten opzichte van de top rond 547,2, omdat een stijging boven die grens een voortzetting naar boven zou inhouden. Bij een daling onder 545,8 daarentegen wordt het spannend, want dan zal moeten blijken of er voldoende steun ligt rond 544 om de index daarboven te houden.

En dan nog dit...

Onze beurs was vandaag een einzelgšnger in Europa. De meeste beurzen lieten namelijk een lichte daling zien, zoals bijvoorbeeld de Franse beurs met de CAC40.

  • De candle van vandaag was rood en betekende dus verlies. Dat bedroeg echter maar 0,17% en het zegt dus nog niets. Er staat bovendien een vlag in de grafiek en dat patroon kan in theorie alsnog resulteren in een vervolg naar boven. Dat neemt niet weg dat onze beurs vandaag een uitbraak heeft gerealiseerd en de Franse beurs niet. Aanstaande maandag moet blijken of de Franse beursindex alsnog naar boven gaat in het kielzog van de AEX of dat onze AEX index terug moet in navolging van de Franse graadmeter. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 13 okt 2017, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 okt 09.15u: Sterk uit de startblokken gekomen

13 okt 10.00u: AEX staat nu iets boven de wig

13 okt 11.00u: Rond 545,2 vloertje onder de AEX

13 okt 12.00u: Beursgraadmeter verder opgelopen

13 okt 14.00u: Beursstemming is uitermate goed

13 okt 15.00u: Daling AEX na Amerikaanse cijfers

13 okt 16.00u: Bodem bij 38,2% Fibonacci niveau

13 okt 17.00u: Index staat bijna bij top rond 547,2

 

Agenda van maandag 9 okt t/m vrijdag 13 okt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven