ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een stijging van 0,2% en een inverted hammer, dat is in de daggrafiek het beursresultaat van vandaag. Een inverted hammer is een potentieel toppatroon, waardoor de kans bestaat dat de AEX een correctie inzet. De candle is overigens pas een top als hij met een rode candle als zodanig bevestigd wordt. Morgen zal blijken of deze bevestiging al dan niet volgt.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands leidt echter tot de conclusie dat een daling niet hoeft te volgen, de bovenste lijn is immers nog niet bereikt. Het is onzeker of de inverted hammer morgen bevestigd wordt.

  • In de uurgrafiek lag de laatste uren tweemaal steun bij het 76,4% Fibonacci niveau rond 547 van de stijging van vandaag. Een bodem bij een 76,4% niveau is de laatste reddingsboei, daaronder zou een daling naar de bodems rond 546,2 of lager volgen. Nu is een nieuwe stijging echter mogelijk gebleven.

  • De laatste twee candles in de kwartiergrafiek zijn interessant. De stijging in de laatste candle kwam tot stand van 17.29 uur tot 17.30 uur, de ontwikkeling in de laatste candle in de slotveiling. De AEX steeg vanaf 17.29 uur dus een halve punt. Het is duidelijk dat grote partijen een stijging wensen, wat te maken kan hebben met de expiratie van aanstaande vrijdag. Men zocht eerder vandaag namelijk nadrukkelijk de weg richting 550, een ronde waarde die bij die expiratie eventueel van betekenis zou kunnen zijn.
  • Mocht de index dalen en onder 546,2 komen dan zou dat wel eens een snelle daling kunnen opleveren. Er zullen dan de dag voor de expiratie namelijk heel wat posities moeten worden aangepast. Dat zal men in de markt willen voorkomen, ik zie het verloop de laatste handelsminuten als aanzet daartoe. Het is strategisch heel slim gekozen, dit herstel was door het late tijdstip immers niet meer terug te draaien.

Resumerend: 

De inverted hammer die vandaag in de daggrafiek is gevormd wijst op de mogelijke vorming van een top. Een rode candle morgen zou de bevestiging  hiervan zijn en de start van een correctie. Uit het koersverloop van de laatste paar minuten blijkt dat grote marktpartijen graag een stijging zien, wat met de expiratie van komende vrijdag van doen kan hebben. Er lag steun bij het 76,4% niveau rond 547 in de uurgrafiek, waardoor een vervolg omhoog technisch mogelijk bleef. We gaan morgen zien of men vanaf die bodem een nieuwe stijging weet op te zetten. Een daling onder 547 zou een gang naar 546,2 betekenen, een daling onder 546,2 vanwege het feit dat daar meerdere bodems ontstonden een kentering.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de S&P500 doet zich vandaag een ontwikkeling voor die om aandacht vraagt, namelijk een uitbraakpoging naar boven uit een naar boven gerichte wig.

  • Een uitbraak naar boven uit zo'n wig is ongewoon. Momenteel moet je echter nergens meer van staan te kijken. Er wordt door kopende partijen tegenwoordig goed naar de grafieken gekeken en aan de hand daarvan wordt hun actie bepaald, daar hebben we de laatste tijd al veel voorbeelden van gezien. In de S&P500 kwam vanmiddag al bij de opening een uitbraak naar boven tot stand. De Amerikaanse markt heeft echter moeite om de index door te duwen naar boven. Wellicht mislukt deze ongewone uitbraakpoging vanavond dus, wat het geval zou zijn als de S&P500 in of onder de wig sluit. Een blijvende uitbraak naar boven zou een krachtige ontwikkeling zijn. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 18 okt 2017, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 okt 09.15u: Steun gevonden bij bodems 546,2

18 okt 10.00u: Uitbraak naar boven uit de rechthoek

18 okt 11.00u: Hoger, maar het gaat erg geforceerd

Vopak: Na eerdere uitbraak onderkant driehoek getest

18 okt 12.00u: Koersdoel van rechthoek is bereikt

18 okt 14.00u: Vloertje onder de beursindex gelegd

18 okt 15.00u: Geen verandering in het beeld

18 okt 16.00u: AEX index vrij snel naar beneden

18 okt 17.00u: Poging om de schade te beperken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven