ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De daling van de voorgaande twee weken is gekeerd, voor dit moment in ieder geval. De AEX steeg namelijk met driekwart procent. Veel is het niet, maar het zou theoretisch de basis kunnen zijn voor een vervolg omhoog. Er zijn echter nog hindernissen te nemen, dat leert de daggrafiek die volgt ons.

  • PotentiŽle hindernissen waar een top zou kunnen ontstaan zijn het 38,2% niveau rond 543,3, lijn g, het 50% niveau rond 546 en de 61,8% grens rond 548,7. Pas als deze hindernissen genomen zijn kunnen we uit gaan van een vervolg naar 557,4 of hoger.

  • De candle van vandaag is een inverted hammer die met de bovenkant bij het 38,2% niveau staat. Dit kan uitlopen op de ontwikkeling van een top, ook omdat eerder deze week al een doorbraakpoging bij deze grens mislukte. 

  • Er is nog een tweede argument om met een daling rekening te houden, dat wil ik u verderop demonstreren aan de hand van de uurgrafiek. Eerst kijken we even naar de Bollinger Bands daggrafiek.

  • Aan de hand van de Bollinger Bands grafiek is geen uitspraak te doen over het toekomstig verloop, we gaan verder naar de uurgrafiek. 

  • De lijnen h en h' die ik heb geplaatst vormen samen een vlag. Een voortzetting naar beneden is de meest waarschijnlijke ontwikkeling bij dit voortzettingspatroon. Het is af zodra een uitbraak aan de onderzijde tot stand is gekomen.

  • In deze grafiek ziet u verder Fibonacci lijnen tussen 537,8 en 543,5. PotentiŽle steunniveaus waar eventueel een bodem kan worden ontwikkeld zijn het 50% niveau rond 540,6 of het 61,8% niveau rond 540. Een daling onder beide grenzen en lijn h zou een terugkeer naar 537,8 waarschijnlijk maken.

  • Het slot van de dag lag zoals we in de kwartiergrafiek wat beter zien op het 50% niveau 540,6. Aanstaande maandagochtend zou hierdoor in theorie meteen een bodem kunnen worden gevormd. Zou dat gebeuren dan moet voor een voorzetting naar boven eerst de top van vandaag rond 543,6 doorbroken worden, we kunnen dan gaan kijken of dat punt inderdaad uitgenomen wordt.
  • Bij een voortzetting naar beneden richt ik me op 540 en lijn h, ook daar kan eventueel een bodem volgen.

Resumerend: 

De stijging van deze week was niet groot, maar de daling van de voorgaande weken is voor dit moment wel gekeerd. Wil dit uitmonden in een voortzetting naar boven dan dienen achtereenvolgens de hindernissen 543,3, lijn g, 546 en 548,7 uit de daggrafiek te worden doorbroken. De vraag is of dat gebeurt. Vandaag ontstond in de daggrafiek namelijk een inverted hammer bij het 38,2% niveau en dat vormt een bevestiging van weerstand bij die grens. Verder zien we in de uurgrafiek de vlag h-h'. Op een vlag die optreedt na een daling volgt meestal een hervatting van die daling. Het is dus zaak om te volgen of de AEX index naar beneden uitbreekt en zo dit voortzettingspatroon afmaakt. In de uurgrafiek zagen we tevens dat bij 540,6 of 540 eventueel nog een bodem tot ontwikkeling zou kunnen komen. Gebeurt dat dan kunnen we gaan kijken of de top van vandaag rond 543,6 eventueel uitgenomen wordt. Bij een daling onder 540 en lijn h wordt een terugkeer naar 537,8 of lager de aannemelijke ontwikkeling.

En dan nog dit...

Royal Dutch Shell en andere fondsen die betere resultaten behalen bij een hogere olieprijs zullen met genoegen naar de prijsontwikkeling van een vat olie kijken. In Saoedi-ArabiŽ zal men voorzichtig weer aan de aankoop van nieuwe Rolls-Royce's denken, aan deze en andere uitingen van exorbitante rijkdom werd het oliegeld in het verleden immers besteed. Wij zullen aan de pomp echter minder blij worden van de huidige prijsstijging.

  • De hammer van vorige week wordt deze week bevestigd als bodem. De prijs van een vat olie loopt op in de richting van toppen uit mei en juni 2015 rond Ä 61,80. Het is goed voor oliegerelateerde bedrijven. Voor de consument is het echter slecht nieuws, we zullen meer voor benzine gaan betalen. In de financiŽle media is men blij met de ontwikkeling, maar ik sta daarom niet te juichen bij deze olieprijsstijging. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 24 nov 2017, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 nov 09.15u: AEX even boven driehoek geweest

24 nov 10.15u: Stijgingspoging na publicatie cijfer

24 nov 11.00u: Onder driehoek, meteen opgevangen

24 nov 12.00u: De bekende aanval vanaf het vloertje

24 nov 14.00u: Stijging en correctie tijdens de lunch

24 nov 15.00u: Weer terug bij af, dat zat er wel in

24 nov 16.00u: Kunstje vanmorgen mocht niet baten

24 nov 17.00u: Door bodem van vanmorgen gezakt

 

Agenda van maandag 20 nov t/m vrijdag 24 nov 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven