ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 030317

  • Donderdag 9 maart aanstaande is de lange termijn rally van de AEX index precies acht jaar oud, die startte namelijk op 9 maart 2009.  De komende beursweken zijn daarom weken om op onze hoede te zijn. Acht jaar is immers lang voor een trend. De trend van de Amerikaanse indices duurt aanstaande maandag 6 maart overigens al acht jaar, daar is men ons een paar dagen voor. Dergelijke data kunnen in theorie een rol spelen bij het handelen van beleggers. Voeg dit gegeven bij de reeks records in de Amerikaanse indices en het is voor te stellen dat het van een omkeer komt, laten we dus oplettend zijn.

  • Oplettend zijn staat overigens niet gelijk aan uitgaan van een daling. Dat moeten we uiteraard alleen doen als de grafieken ons dat aangeven en dat doen zij niet. Het tegendeel is het geval, beleggers op de Amsterdamse beurs kennen gezien de candle die deze week tot stand kwam geen zorgen. Het is een fraaie groene candle waarmee de beursindex ten opzichte van vorige week 2,2% steeg. De graadmeter is niet ver meer verwijderd van de top uit april 2015 rond 510,6, het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau.

AEX daggrafiek 030317

  • Het vertrouwen van beleggers blijkt ook uit het gegeven dat het gap tussen 496,6 en 498,9 niet alleen open gebleven is, maar dat we er ook ver boven zijn gebleven. We sloten bovendien iets boven het hoogste punt 505,5 van woensdag, wat eveneens een teken van optimisme is. Voor beleggend Nederland is er dus geen vuiltje aan de lucht, men speculeert volop op een vervolg naar boven. Het hoogste punt van de dag lag rond 506, wordt dat uitgenomen dan gaat de AEX verder in de richting van de grens 510,6.

  • Bij een eventuele daling onder het laagste punt van de dag rond 502 loopt het anders, het kan dan zijn dat we toch nog terugkeren naar het gap.

AEX daggrafiek BB 030317

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands is gestegen door de ontwikkeling van vandaag, waardoor er ruimte is naar boven. Dit kan in theorie uitlopen op een opwaartse beweging zoals die in december van het afgelopen jaar. De trend in deze indicator is sterk en naar boven gericht.

AEX uurgrafiek 030317

  • De stijging boven 505,5 verliep zoals u in de uurgrafiek kunt zien niet zonder slag of stoot. De index ging een groot deel van de dag op en neer rond de grens, om er pas aan het einde van de middag boven te blijven. Had de beursdag langer geduurd dan had de graadmeter zo weer terug kunnen vallen. De beursindex werd dus gered door de bel, waardoor de stand vastgezet werd boven 505,5.

AEX kwartiergrafiek 030317

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 506 en daar lag het slot net onder. Een doorbraak durfde men niet aan, maar de slotstand net onder 506 laat wel zien dat men speculeert op een vervolg naar boven. De voorbeurshandel tussen acht en negen aanstaande maandag wordt interessant, want je ziet tegenwoordig vaak  doorbraken die in de voorbeurshandel zijn voorbereid.

Resumerend: 

We vieren volgende week de achtste verjaardag van de lange termijn trend en dat is een reden om de komende weken attent te zijn op een eventuele omkeer. Daarbij moeten we ons uiteraard laten leiden door de ontwikkeling in de grafieken en niet puur op de duur van de trend. Die grafieken tonen enkel positivisme. De AEX is met een hoogste punt van 506 weer wat dichter bij het potentiŽle weerstandsniveau 510,6 gekomen, we gaan verder in die richting indien 506 blijvend doorbroken wordt. De markt speculeert gezien het slot net onder dat niveau op een doorbraak en een vervolg omhoog. Naar het gap van afgelopen woensdag heeft niemand meer omgekeken. Zou de AEX onder 502 komen, het laagste punt van vandaag, dan kunnen we het vizier daar alsnog op richten. Momenteel taalt men daar echter niet naar en kijken beleggers voor het vervolg van volgende week naar boven.

En dan nog dit...

Later deze maand zal het Verenigd Koninkrijk formeel haar uittreding uit de Europese Unie aankondigen, waarna een periode van twee jaar onderhandelen aanbreekt. De uittreding wordt door velen verondersteld schade te doen aan de Britse economie. Dat zien we echter niet terug in de Britse beursindex FTSE100, op de Britse beurs maakt men zich daar gezien het koersverloop van de index geen zorgen om.

  • De FTSE100 brak afgelopen woensdag met een lange groene candle door de top die in januari was ontstaan. Dit is bepaald geen teken van zorg, het laat zien dat beleggers er alle vertrouwen in hebben dat de Britse economie geen schade zal ondervinden van de onderhandelingen en het uiteindelijke uittreden. Dat kan vanzelfsprekend veranderen zodra de gesprekken starten, maar tot dusverre zien beleggers op de Britse beurs geen beren op de weg. Het zijn grote partijen die het koersverloop maken, partijen met kennis. Het is een interessant gegeven dat men vanuit die hoek geen schade verwacht. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 3 mrt 2017, 19.21u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 mrt 09.15u: Beursdag is gestart met een uitbraak

3 mrt 10.00u: Onderkant patroon tot nog toe weerstand

3 mrt 11.00u: Kopers geven nog niet op ondanks wig

3 mrt 12.00u: AEX dwars door de vlag heen gegaan

3 mrt 14.00u: Index tweemaal boven 505,5 geweest

3 mrt 15.00u: Op en neer rond recente top 505,5

3 mrt 16.00u: Grens opnieuw niet blijvend doorbroken

3 mrt 17.00u: Kopers en verkopers aan elkaar gewaagd

 

Agenda van maandag 27 feb t/m vrijdag 3 mrt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven