ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 170317

  • Onze aandelenmarkt heeft met de AEX index deze week een belangrijke stap naar boven gezet. De beursgraadmeter brak namelijk door de top uit april 2015 rond 510,6. Het volgende lange termijn weerstandsniveau vinden we rond 564, dat betreft de top uit juli 2007.  Nu zegt de doorbraak van  deze week uiteraard niet dat we verzekerd zijn van een vervolg naar 564, want zo eenvoudig is het niet. De weg naar 564 ligt open, of de index deze weg bewandelt zal de toekomst ons moeten leren. De doorbraak houdt in ieder geval in dat we een belangrijk obstakel in die richting hebben genomen en dat is winst.

AEX daggrafiek 170317

  • Voor de korte termijn is twijfel bij een voortzetting naar boven echter gerechtvaardigd. Dit komt voort uit de wig x-x' die in ontwikkeling is in de daggrafiek van de AEX index. Gebruikelijk bij dit patroon is een uitbraak naar beneden, wat dan de start is van een correctieve beweging. Het zegt overigens niets over de naar boven gerichte trend, want die is hoe dan ook intact zolang de marktgraadmeter boven lijn v koerst. Een beweging in de richting van die lijn is nochtans de meest aannemelijke ontwikkeling voor de komende beursweek.

  • Deze veronderstelling moet ik vanzelfsprekend loslaten indien de index naar boven uit de wig breekt, want dan heeft de wig geen geldigheid meer. De markt zou dan kiezen voor een voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek BB 170317

  • Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands is een dergelijke voortzetting naar boven zeker mogelijk. U ziet namelijk een ijzersterke trend in de grafiek. De bovenste lijn van de banden stijgt scherp en de AEX blijft daar voortdurend bij in de buurt, sterker kan een trendmatige beweging niet zijn. Helaas biedt het geen garantie voor een vervolg omhoog, eens zal ook een sterke trend als deze moeten eindigen.

AEX uurgrafiek 170317

  • We eindigden de week in het midden van de genoemde wig x-x', wat wil zeggen dat beleggers aan onze beurs alle opties open hebben gehouden. De keuze tussen een uitbraak naar boven met een voortzetting naar boven of een uitbraak naar beneden als start van een correctie zal komende week gemaakt moeten worden. Normaliter wordt het een uitbraak aan de onderzijde, voor wat het waard is bij een extreem positief sentiment als het huidige.

AEX kwartiergrafiek 170317

  • Over de kwartiergrafiek kan ik kort zijn vandaag, die biedt ten opzichte van de vorige grafeik geen nieuw inzicht. U ziet de wig ook in deze grafiek getekend, aanstaande maandag kunnen we meteen zien waar we aan toe zijn.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt heeft met de AEX index deze week een belangrijk obstakel genomen, te weten de top rond 510,6 uit april 2015. De weg naar de top uit juli 2007 rond 564 ligt open, de toekomst zal ons leren of we deze weg ook daadwerkelijk bewandelen. Helaas is zoiets niet bij voorbaat te zeggen. Over de waarschijnlijkheid van de beweging op korte termijn kan ik wel iets zeggen. het is gezien de wig x-x' die in ontwikkeling is in de daggrafiek aannemelijk dat we een correctie in gaan. Een uitbraak naar beneden is namelijk gebruikelijk bij deze wig. Het zegt vervolgens overigens niets over de stijgende trend, want die blijft intact zolang de AEX boven lijn v in de week- en daggrafiek koerst. Kiest onze aandelenmarkt voor een uitbraak naar boven uit de wig dan blijkt mijn aanname fout. De wig wordt in dat geval onbruikbaar en de markt kiest dan voor een voorzetting naar boven.

En dan nog dit...

Aan optimisme geen gebrek op de Italiaanse beurs, daar werd gisteren namelijk een groot voortzettingspatroon afgemaakt.

  • Het patroon dat werd afgemaakt is een omgekeerd hoofd en schouders patroon. De rechterschouder is wat klein, maar dat doet niets af aan het patroon. De stap van gisteren betekende namelijk een doorbraak door vier voorgaande toppen die op hetzelfde niveau lagen. De stippellijn rond 19.785 op dat niveau is de neklijn van het patroon. De formatie blijft formeel geldig zolang de Italiaanse beursgraadmeter boven deze stippellijn rond 19.785 blijft. Ik neem echter altijd wat ruimte, een eventuele daling onder de bodem rond 19.480 zou de doodsteek betekenen voor het patroon. Bij de doorbraak vangisteren ontstond een breakaway gap, het is dus niet zeker dat dit gap nog gesloten wordt. Het doel van het patroon is ongeveer 21.145, ambitie kan Italiaanse beleggers dus niet worden ontzegd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 17 mrt 2017, 18.24u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 mrt 09.15u: Bodem bij 513,3 staat onder druk

17 mrt 10.00u: Sterke verdediging bij niveau 513,3

17 mrt 11.00u: Reeks groene candles in de grafiek

17 mrt 12.00u: Top 516,1 doorbroken, let wel op wig

17 mrt 14.00u: AEX nog steeds bij bovenkant wig

AirFrance-KLM: Vorige maand een stevige stijging gestart

17 mrt 15.00u: Index net onder bovenzijde patroon

17 mrt 16.00u: Beursgraadmeter nog steeds in de wig

17 mrt 17.00u: Wachten is nog steeds op een uitbraak

 

Agenda van maandag 13 mrt t/m vrijdag 17 mrt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven