ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090517

  • Amsterdam heeft vandaag in de daggrafiek een doorbraak door lijn e gerealiseerd. Overtuigen doet de doorbraak om twee redenen echter nog niet. De eerste reden is dat de candle die vandaag ontstond een inverted hammer is en dat is een potentieel toppatroon. Het wordt daadwerkelijk een top zou morgen een daling volgen, dat is de bevestiging die nodig is vooraleer zeker is dat het om een top gaat. De tweede reden vindt u hieronder in de weekgrafiek, die ik plaats ondanks het gegeven dat de week nog niet afgerond is en de weekcandle nog van vorm zal veranderen. 

  • In de weekgrafiek die u links ziet is lijn e nog niet doorbroken. Klikt u overigens op de grafiek dan krijgt u in een nieuw tabblad een vergrote versie ervan. U kunt ook inzoomen in uw browser, handig op een tablet of een mobiele telefoon. 
  • De weekgrafiek is vanwege het langere tijdsvenster van groter belang dan de daggrafiek. Om over een volledige doorbraak van lijn e te kunnen spreken dient de lijn dan ook in deze weekgrafiek te worden doorbroken.
  • We vinden de lijn deze hele week ter hoogte van het hoogste punt van vandaag 537,8. Wordt dat hoogste punt uitgenomen dan betekent dat automatisch een doorbraak door lijn e in deze weekgrafiek.
  • Zolang de lijn in deze grafiek niet is doorbroken mogen we niet van een vervolg naar boven uit gaan, er kan in dat geval immers nog een top tot ontwikkeling komen in deze grafiek en dus ook in de daggrafiek.

AEX daggrafiek BB 090517

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is nog altijd sterk. Hoelang de beweging omhoog aanhoudt is op grond hiervan niet te voorspellen. De opmars kan morgen ophouden, maar kan zoals we bijvoorbeeld in december 2016 zagen (links in de grafiek) ook nog enige tijd voortgezet worden.

AEX uurgrafiek 090517

  • In de uurgrafiek zagen we vanmiddag een neerwaartse doorbraak door lijn m. Het kan de start van een correctie zijn, waarbij we uiteraard acht moeten slaan op de mogelijke steunniveaus.

AEX kwartiergrafiek 090517

  • Op een van die mogelijke steunniveaus zijn we de dag vandaag geŽindigd, namelijk het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 533,8 - 537,8 rond 536,3. Hier kan in theorie een bodem ontstaan, de AEX zou morgen dus eventueel direct op kunnen lopen.
  • Daalt de graadmeter verder dan zijn de eerstvolgende potentiŽle steunniveaus het 50% niveau rond 535,8, het 61,8% niveau rond 535,3 of de bodem rond 533,8.

Resumerend: 

In de daggrafiek van de AEX index kwam vandaag een doorbraak door weerstandslijn e tot stand. De inverted hammer in die grafiek en het gegeven dat lijn e in de weekgrafiek nog niet doorbroken is maakt echter dat een voortzetting naar boven onzeker is. Hiervoor zal de lijn in de weekgrafiek eerst doorbroken moeten worden, waarvoor een stijging boven het hoogste punt 537,8 van vandaag noodzakelijk is. Zolang die stap niet is gezet kan dit resulteren in topvorming in de week- en daggrafiek. Het slot van de dag lag op het 38,% Fibonacci niveau 536,3 dat we in de kwartiergrafiek zagen. Gaat de beursindex omhoog vanaf dit niveau, in principe mogelijk, dan kunnen we gaan volgen of het genoemde niveau 537,8 eventueel uitgenomen wordt. Daalt de graadmeter dan zijn de niveaus 535,8, 535,3 of 533,8 de eerste grenzen waar een bodem zou kunnen ontstaan.

En dan nog dit...

Op dinsdag 28 maart jongstleden maakte ik melding van de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de Baltic Dry Index. Dit bodempatroon is eind vorige maand ongeldig geworden en de index is dalende. 

  • De Baltic Dry Index (BDI) geeft de prijs aan van transport over zee van droge bulkproducten, grondstoffen als bijvoorbeeld ijzererts die als basis dienen in productieprocessen. Tegelijkertijd met de daling van deze index zijn ook de prijzen van metalen gedaald, dat kan met elkaar te maken hebben. De BDI is teruggekeerd onder de neklijn rond $ 1200 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon en dat verloor hiermee zijn geldigheid. Nu is het afwachten waar de volgende bodem ontstaat ten opzichte van de bodem rond $ 685. Een hogere bodem houdt in dat de BDI opnieuw op zou kunnen lopen, waarbij de stippellijn rond $ 1200 in theorie echter wederom als weerstandslijn zou kunnen gaan fungeren. Een daling onder $ 685, de bodem waar de laatste stijging begon, zou een verdere verzwakking inhouden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 9 mei 2017, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 mei 09.15u: Lijn daggrafiek werd snel doorbroken

9 mei 10.00u: AEX kwam niet boven eerste candle

9 mei 11.00u: Top uit eerste candle is doorbroken

9 mei 12.00u: Winst vastgehouden afgelopen uur

9 mei 14.00u: Een wigvorm in het koersverloop

9 mei 15.00u: AEX naar beneden uit wig gebroken

9 mei 16.00u: De beursindex vond steun bij lijn m

9 mei 17.00u: Al snel steun na daling onder de lijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven