ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050117

  • Het is nog steeds niet duidelijk of we in de daggrafiek van de AEX index te maken hebben een top. De candle van vandaag is weliswaar rood, maar de daling bedroeg slechts 0,1%. Het is niet de bevestiging van de candle van gisteren die ik graag had willen zien ter bekrachtiging van de top. Dit maakt het onzeker hoe de vervolgbeweging eruit gaat zien.

  • Eerder nam ik aan dat we op een gegeven moment een correctie van 38,2% of meer krijgen van de stijging die zich vanaf 5 december jongstleden heeft voorgedaan. Die correctie heeft zich echter nog niet aangekondigd. Het wachten is wat dat betreft op een overtuigende daling, waarbij met name de bodem rond 480,5 naar beneden doorbroken wordt. Dat zou zien als de start van een correctie.

AEX daggrafiek BB 050117

  • De AEX index bevindt zich in de daggrafiek met Bollinger Bands precies tussen de bovenste lijn en de middellijn. De graadmeter zal naar een van beide lijnen gaan, naar welke is op grond van deze situatie echter niet te zeggen.   

AEX uurgrafiek 050117

  • Er lag vandaag tweemaal steun in de buurt van 485,8. Waarom er juist bij dit niveau steun lag is me niet duidelijk. Het betekent in ieder geval dat een daling vooralsnog is afgewend.

  • Wordt 485,8 morgen naar beneden doorbroken dan volgt een daling naar de stippellijn rond 484,2. Dit is een belangrijk potentieel steunniveau, net als de grens 480,5 waarover ik bij de daggrafiek schreef. Een eventuele daling onder 480,5 zou een kentering zijn in het tot dusverre positieve koersverloop.

AEX kwartiergrafiek 050117

  • Weten kopers de aandelenmarktgraadmeter morgen boven de laatste top rond 488,2 te brengen, dan houdt dat in dat het kopende deel van de markt een nieuwe poging doet de AEX de opwaartse trend voort te laten zetten. Hiervoor is uiteindelijk echter een stijging boven de top rond 489,9 nodig.

Resumerend: 

De geringe daling van vandaag van 0,1% betekent dat we nog geen duidelijkheid hebben over de eventuele vorming van een top in de daggrafiek. We weten dus ook nog niet of we al rekening moeten gaan houden met de correctie van 38,2% of meer op de daling vanaf 5 december jongstleden die ik verwacht. Er lag vandaag steun rond 485,8. Wordt vanaf hier de laatste top rond 438,2 in de kwartiergrafiek naar boven doorbroken dan doen kopers een nieuwe poging om de beursgraadmeter te doen stijgen. Voor een voortzetting naar boven is een doorbraak door 489,9 nodig. Bij een daling onder 485,8 gaat de beursgraadmeter naar het steunniveau 484,2 of eventueel lager. In bij dit laatste denk ik aan het niveau 480,5. Een eventuele daling onder deze grens zou wat mij betreft de start van een correctieve beweging in de daggrafiek zijn. 

En dan nog dit...

De koersontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar van de afgelopen weken is de moeite van het bespreken waard. Ondanks het feit dat elke week weer het laagste punt van de week ervoor doorbroken werd was er toch steeds weer steun voor de euro. De munt wordt ook deze week weer gekocht na onder de bodem van vorige week te zijn geweest.

  • Het koersverloop van de derde week van december bracht onze gezamenlijke munt onder de bodem uit maart 2015. Dat bleek echter geen verkoopsignaal te zijn voor de markt, maar een teken om de euro te gaan kopen. De weken erna bereikte de euro week na week een iets lager niveau, om elke keer weer te stijgen. Deze week lijkt er uiteindelijk een bodem tot stand te komen in de daggrafiek van de euro tegen de dollar. Dit is een belangrijk gegeven, omdat een voortzetting naar beneden pariteit zou hebben betekend (Ä1/$1) of nog lagere koersen. Dat vond men in de valutamarkt echter kennelijk te gortig, gezien de aanhoudende strijd die kopers hebben gevoerd en nu in hun voordeel lijken te hebben beslecht. Nu is het afwachten hoever de munt zal stijgen, daar is geen uitspraak over te doen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 5 jan 2017, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 jan 09.15u: Daling, hoofd en schouders dus geldig

5 jan 10.00u: Poging om patroon ongeldig te maken

5 jan 11.00u: Hoofd en schouders ongeldig geworden

5 jan 12.00u: Vreemd koersverloop in Amsterdam

5 jan 14.00u: Op en neer in buurt van slot van gister

5 jan 15.00u: Geen verandering in het beeld gekomen

Galapagos: Wig maakt toekomstige daling waarschijnlijk

5 jan 16.00u: Kleine verandering in beeld van de AEX

5 jan 17.00u: Beursgraadmeter opnieuw in een daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven