ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040117

  • De candle van gisteren was een potentieel toppatroon, een daling was vandaag nodig ter bevestiging van de top. Het slot van vandaag lag echter slechts 0,08% onder dat van gisteren en dat kan nauwelijks een bevestiging worden genoemd. Het is de vraag of het om een top gaat.

  • Vandaag is echter een engulfing bearish line tot stand gekomen, de candle omvat die van gisteren namelijk. Het gaat opnieuw om een potentieel toppatroon en het is morgen daarom nogmaals zaak te kijken of deze mogelijke top als zodanig bevestigd wordt door middel van een daling.

AEX daggrafiek BB 040117

  • Als ik naar de daggrafiek met Bollinger Bands kijk kan ik echter niet zeggen of de beursgraadmeter morgen daadwerkelijk naar beneden gaat. In deze grafiek is de conclusie gelijk aan die van gisteren. Er kan zowel een stijging naar de bovenste lijn van de indicator volgen als een daling naar de middellijn.   

AEX uurgrafiek 040117

  • In de uurgrafiek ontstond vanmiddag een hoofd en schouders patroon, een formatie met een koersdoel van 484,7. Het slot van de dag kwam echter iets boven de neklijn uit, waardoor dit toppatroon formeel ongeldig is geworden. We bekijken een en ander wat nauwkeuriger in de kwartiergrafiek die hieronder volgt.

AEX kwartiergrafiek 040117

  • Uit deze kwartiergrafiek blijkt dat de terugkeer boven de neklijn die u ziet rond 487,3 tot stand kwam in de slotveiling. Dit is een fraai staaltje sturing, gepleegd op het moment dat de handel gesloten was en nog slechts een veiling resteerde. Kopers hebben deze veiling gebruikt om een terugkeer van de beursgraadmeter boven 487,3 te bewerkstelligen, een doortrapte zet. Ik heb echter de gewoonte doorbraken die tot stand komen in de slotveiling te negeren. Het ligt er bij zulke stappen immers duimendik bovenop wat het beoogde doel is. Ik negeer de doorbraak ook deze keer en zie het hoofd en schouders patroon pas als ongeldig indien morgenochtend meteen een voortzetting omhoog wordt gerealiseerd. In dat geval ga ik zoeken naar mogelijke weerstandsgrenzen.
  • Een daling onder 487,3 en de bodem rond 486,5 daarentegen zou ik als bevestiging van het toppatroon zien. De AEX gaat dan naar 484,7 of lager, waarbij ik voor alle zekerheid in de buurt van de bodem van maandagmiddag rond 485,6 uitkijk voor eventuele bodemvorming.

Resumerend: 

De daling van 0,08% van vandaag mag niet echt als een bevestiging worden gezien van de potentiŽle top van gisteren. Er is echter opnieuw een potentieel toppatroon gevormd, waardoor het morgen alsnog van een daling kan komen. In de uur- en kwartiergrafiek zagen we de vorming van een hoofd en schouders patroon met koersdoel 484,7. Dit toppatroon is aan het einde van de handelsdag formeel ongeldig geworden door een terugkeer van de index boven de neklijn rond 487,3. Vanwege het feit dat deze terugkeer plaatsvond in de slotveiling kies ik ervoor deze beweging te negeren en af te wachten wat de vervolgbeweging wordt. Gaat de beursgraadmeter morgenochtend meteen omhoog dan wordt het toppatroon ongeldig en ga ik op zoek naar mogelijke weerstandsgrenzen. Een achtereenvolgende daling onder 487,3 en 486,5 daarentegen zie ik als bevestiging van het hoofd en schouders patroon en dus als een teken dat de graadmeter naar 484,7 of lager gaat. Bij de maandagmiddagbodem rond 485,6 kijk ik voor alle zekerheid nog of hier wellicht steun gevonden wordt. 

En dan nog dit...

De grens van 20.000 punten in de Dow Jones heeft een enorme aantrekkingskracht. Het niveau spreekt beleggers niet alleen aan, maar er wordt in de Amerikaanse markt voortdurend geprobeerd de Dow naar die grens te krijgen. Dat gebeurt ook vandaag weer.

  • De Dow Jones staat opnieuw bij het 261,8% Fibonacci niveau rond 19.940 in de grafiek. Hoewel dit een potentieel weerstandsniveau is ligt de aandacht van beleggers geheel bij de ronde grens van 20.000 punten. Amerikaanse beleggers proberen de Dow al sinds begin december naar dit niveau te krijgen, maar dat is nog steeds niet gelukt. Het verschil tussen de stand om 18.30 uur en het magische niveau bedroeg slechts 73 punten oftewel 0,37%. De stap zou dus eenvoudig gezet kunnen worden. Wat in ieder geval gezegd kan worden is dat van hoogtevrees op dit moment hoe dan ook nog geen sprake is bij de meerderheid van Amerikaanse marktpartijen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 4 jan 2017, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 jan 09.15u: Winst hogere opening verdween snel

4 jan 10.00u: Iets onder slot van gisteren geraakt

4 jan 11.00u: Kleine vlag ontwikkeld in kwartiergrafiek

4 jan 12.00u: Een daling gevolgd op de kleine vlag

4 jan 14.00u: Net als gisteren een lunchpauzestijging

4 jan 15.00u: Opgelopen naar een Fibonacci niveau

ABN AMRO: Na test neklijn weer richting doel van patroon

4 jan 16.00u: Toppatroon, maar het is nog spannend

4 jan 17.00u: Patroon tot dusverre geldig gebleven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven