ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 200117

 • De inauguratie van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is afgelopen, het is tijd voor mij om mijn slotanalyse te schrijven. Ik ben stil van de toespraak van Trump en vraag mezelf af wat de inhoud hiervan aanstaande maandag zal doen met aandelenmarkten buiten de Verenigde Staten. Ik houd mijn hart vast, ik kan me niet voorstellen dat internationale beurzen hier positief op gaan reageren. Aanstaande maandag wordt een belangrijke dag als beleggers buiten de VS door het kopen of verkopen van aandelen hun mening geven over hetgeen zij vanavond hebben gehoord.

 • Amsterdam maakte zich deze week in ieder geval geen zorgen, de AEX daalde slechts licht. Vanuit dit perspectief gezien ligt de weg naar boven nog steeds open, een weg die leidt naar de top rond 510,6 die u links in de grafiek ziet.

 • Indien beleggers negatief reageren is de stippellijn rond 466,2 een belangrijke grens. De doorbraak in december betekent dat die lijn steun zou moeten gaan vormen. Voor de lange termijn is lijn p uiteraard ook van belang, omdat die de huidige stijgende trend markeert. 

 • Dit alles is echter komende maandag nog niet aan de orde, welke grenzen dan van belang zijn zien we in de daggrafiek.

AEX daggrafiek 200117

 • Amsterdam boekte vandaag 0,3% winst, men ziet een voortzetting naar boven dus wel zitten. Voor de realisatie daarvan is een doorbraak door de top rond 489,9 nodig. De AEX gaat dan verder in de richting van de top rond 510,6 die we in de weekgrafiek zagen.

 • Een daling onder 480,5 betekent daarentegen de vorming van een toppatroon en de start van een 38,2% correctie die ik al enige tijd verwacht. De stippellijn rond 474,8 wordt dan mijn eerste doel, want dat is het eerste potentiŽle steunniveau in deze grafiek.

AEX daggrafiek BB 200117

 • in de daggrafiek met Bollinger Bands kan het alle kanten op, want de lijnen lopen horizontaal. De lijnen liggen echter dicht bij elkaar, wat wil zeggen dat een grote beweging aannemelijk is.

AEX uurgrafiek 200117

 • Het hoogste punt van de dag lag rond 488. Weerstand vinden we bij een vervolg boven dat punt eventueel bij 488,1 of 488,9, daarboven volgt een stijging naar het bij de daggrafiek besproken niveau 489,9 of hoger.

 • Vandaag werd lijn f goed verdedigd, die lijn speelt een rol indien de AEX aanstaande maandag daalt. De beweging omhoog blijft in stand zolang de beursindex boven de lijn koerst, eenmaal onder de lijn moeten we gaan letten op de koersontwikkeling ten opzichte van het niveau 480,5 dat ik bij de daggrafiek besprak.

AEX kwartiergrafiek 200117

 • Het heeft niet veel zin om allerlei korte termijn niveaus op te sommen, de markt moet eerst maar eens zeggen hoe zij denkt over de inauguratietoespraak van president Trump, daar haak ik dan vervolgens op in.

Resumerend: 

Beleggers wereldwijd staan voor een belangrijk besluit, zij zullen dit weekend moeten beslissen hoe te reageren op de toespraak die president Trump gaf bij zijn inauguratie. Ik kan me niet voorstellen hoe deze reactie positief uit kan vallen, maar ik waak ervoor me daardoor te laten leiden. Het is de markt die beslist. Als Amsterdam de AEX achtereenvolgens door 488, 488,1, 488,9 en 489,9 stuurt dan behelst dat een keuze voor een voortzetting in de richting van de top rond 510,6. Komt de index echter onder lijn f dan let ik scherp op de ontwikkeling ten opzichte van de grens 480,5, omdat een daling onder dit niveau de vorming van een toppatroon zou betkenen. Het zou tevens de start zijn van een 38,2% correctie die ik al enige tijd verwacht. Mijn eerst doel is dan 474,8, omdat zich daar het eerste potentiŽle steunniveau bevindt.

En dan nog dit...

De S&P500 stond om 19.30u vanavond op een winst van 0,3%. Amerikaanse beleggers maken zich dus geen zorgen over de eventuele gevolgen van het patriottisme waarmee de toespraak van Trump was doorspekt. Wat buiten de VS gebeurt zal de gemiddelde Amerikaan overigens ook een zorg zijn. We kijken even naar de daggrafiek van de S&P500.

 • De weerstand in de buurt van 2280 is binnen handbereik, er is dus niets veranderd in het beeld in deze grafiek. De Amerikaanse belegger kijkt ook na de beŽdiging van Donald Trump nog steeds naar boven. Of de Europese belegger die visie deelt blijkt maandag. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 20 jan 2017, 19.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 jan 09.15u: AEX na kwartier op een licht verlies

20 jan 10.00u: Kopers in aanval vanaf steun bij lijn f

DSM: Oplopend vanaf 38,2% niveau in stijgend kanaal

20 jan 11.00u: Index is gedaald in het afgelopen uur

20 jan 12.00u: AEX even boven weerstanden geweest

20 jan 14.00u: Inverted hammer is een top geworden

20 jan 15.00u: Beursgraadmeter is opnieuw gestegen

Intertrust: Sector onder druk, het aandeel toch gekocht

20 jan 16.00u: AEX met S&P500 futs mee naar boven

20 jan 17.00u: Aandelenmarktindex toch weer omlaag

 

Agenda van maandag 16 jan t/m vrijdag 20 jan 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven