ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 230217

  • U ziet in de daggrafiek een rode candle voor de AEX index, de graadmeter daalde 0,4%. Echt negatief is deze ontwikkeling echter niet. De AEX staat tenslotte nog ruim boven het niveau 489,9 waar de index eerder deze maand steun vond. Er is potentie voor een vervolg naar boven zolang de beursindex boven dit niveau staat. Er dient voor de verwezenlijking van dat vervolg omhoog een stijging boven de top van gisteren rond 500,9 tot stand te worden gebracht, op dat niveau kunnen we letten indien het morgen van een opwaartse beweging komt. Volgt morgen een daling dan let ik uiteraard op de gang van zaken ten opzichte van het besproken niveau 489,9.

AEX daggrafiek BB 230217

  • Er is in de daggrafiek met Bollinger Bands geen verandering opgetreden. De trend is naar boven gericht zolang de AEX boven de middellijn van deze indicator koerst.

AEX uurgrafiek 230217

  • Morgen hebben we te maken met mogelijke steun rond 496,9 en lijn m. Worden het niveau en de lijn naar beneden doorbroken dan krijgen we een correctie op de recente stijging. De stippellijn rond 494,3 is dan een potentieel steunniveau waar de index naar toe zou kunnen gaan.

  • In het geval lijn m niet doorbroken wordt blijft de opwaartse beweging intact zoals die door deze lijn wordt weergegeven. Zou dat resulteren in een stijging boven 500,9 dan is lijn n het te gebruiken doel.

AEX kwartiergrafiek 230217

  • Er was ondanks de daling van vanmiddag vanaf kwart over vijf toch nog enig optimisme in de markt, van kopers die kennelijk stijgingsmogelijkheden zien. Het koersverloop morgenochtend zal ons leren wat hiervan terecht komt.

Resumerend: 

We zagen een rode candle met een daling van 0,4% in de daggrafiek. Het is een ontwikkeling die echter niet als negatief is te kwalificeren, die term kunnen we pas gebruiken in het geval de AEX naar beneden door het steunniveau 489,9 breekt. Dat is de belangrijke grens om op te letten indien de beursgraadmeter verder daalt. Morgenochtend zijn het echter eerst de stippellijn rond 496,9 en lijn m waar we naar kunnen kijken. Een daling onder niveau en lijn betekent een correctie op de recente stijging, waarbij 494,3 in ieder geval een potentieel steunniveau is. Houdt de markt de AEX boven lijn m dan blijft de opwaartse beweging waar deze lijn voor staat intact. Wordt vervolgens de top rond 500,9 doorbroken dan betekent dat een vervolg omhoog, met lijn n in de uurgrafiek als doel.

En dan nog dit...

Zoals u waarschijnlijk weet maak ik veel gebruik van candlestick patronen, specifiek van top- en bodempatronen uit die techniek. Gisterenavond deed er zich een patroon voor in de daggrafiek van de S&P500 dat ik in dit kader wil bespreken.

  • De kleine rode candle van gisteren viel binnen  zijn voorganger, dat betekende de vorming van een zogenaamde bearish harami. Het gaat om een potentieel toppatroon. Het patroon behoeft bevestiging, namelijk door middel van een rode candle. Er zou zich vandaag dus een daling voor moeten doen, wil het inderdaad om een top gaan. Tot dusverre is de S&P500 gedaald, maar nog maar in beperkte mate (-0,13% in de grafiek hierboven). Dit is nog niet echt een bevestiging, daarvoor zal de index nog wat verder moeten dalen. Ik volg dit met grote belangstelling, want het heeft uiteraard consequenties voor de AEX, mocht hier inderdaad een top uit voortkomen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 23 feb 2017, 18.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

23 feb 09.15u: Lichte daling in eerste vijftien minuten

23 feb 10.00u: Lijn o doorbroken in het eerste uur

Wolters Kl: Sterk, daling okt/nov '16 bijna teruggedraaid

23 feb 11.00u: AEX is terug bij het slot van gisteren

23 feb 12.00u: Marktgraadmeter onder 499,1 gebleven

23 feb 14.00u: Index iets boven de weerstandsgrens

Philips: Doorbraak door top 2014 werd valse beweging

23 feb 15.00u: AEX stijgt, enthousiasme ontbreekt

Boskalis: Koude douche nadat vertrouwen juist terug was

23 feb 16.00u: Index het afgelopen half uur gedaald 

23 feb 17.00u: Beursgraadmeter daalt richting steunlijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven