ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 

  • Om te beginnen in deze laatste analyse van 2017 een opmerking over de inrichting van de pagina. De analyse bevat vandaag 8 grafieken. Om praktische redenen heb ik gekozen voor kleine grafieken, dat houdt de lengte van de pagina nog enigszins beperkt. Klikt u op een grafiek dan krijgt u in een apart scherm de grotere versie ervan.

  • De eerste grafiek waar we naar kijken is de kwartaalgrafiek hierboven links. De lange trend is naar boven gericht zolang de AEX boven lijn p koerst. De huidige situatie is dus positief. Dit blijkt uiteraard ook uit de jaarwinst van de AEX index, deze bedroeg 12,7%. Het was daarmee een heel goed beursjaar.

  • De candle van het laatste kwartaal van dit jaar is een inverted hammer. Dit is een potentieel toppatroon, deze candle zegt dus dat we het nieuwe jaar mogelijk beginnen met een daling. Zeker is dit nog niet, de candle moet immers nog bevestigd worden als top. De candle die aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 wordt gevormd maakt uit of het inderdaad een top wordt.

  • Het hoogste punt van het jaar was 557,43. Wordt dit gepasseerd dan speelt de inverted hammer geen rol meer. De AEX gaat dan naar de stippellijn rond 564 door de top uit 2007 of wellicht hoger.

  • De kwartaalgrafiek hierboven rechts heeft als toelichting nodig dat het een voor een deel fictieve grafiek is. Eind vorig jaar schreef ik voor 2017 of 2018 rekening te houden met een daling vergelijkbaar aan die van 2001/2002 en 2008. Bij de dalingen in die jaren is het vooraf door middel van geldverruiming door centrale banken (quantitative easing) in de markt gebrachte geld verloren gegaan. Ik neem aan dat hetzelfde te gebeuren staat met het geld dat sindsdien door centrale banken uit het niets is gecreëerd en in de aandelenmarkten terecht is gekomen. Het komt neer op een herhaling van de dalingen uit 2001/2002 en 2008, met een vergelijkbare dalingssnelheid en dalingsgrootte. Lijn f door voorgaande bodems zou het doel worden, de AEX zou in de buurt van 150 uitkomen. De vorm zal uiteraard niet gelijk zijn aan de fictieve beweging die ik heb ingetekend, maar daar veel overeenkomst mee vertonen. Helaas kan ik niet zeggen wanneer deze beweging start. ECB-voorzitter Draghi heeft het begin ervan dit jaar uit weten te stellen met zijn besluit in ieder geval tot september 2018 obligaties te blijven kopen. Het is afwachten welke kaarten hij nog in zijn mouw heeft en wat die voor invloed hebben op het verloop, dat is de onzekere factor.

  • Het is vanzelfsprekend de linkse kwartaalgrafiek waardoor ik me laat leiden en niet de rechtse. Het werkelijke koersverloop moet immers leidend zijn, niet het fictieve. Een eventuele daling onder lijn p zou me echter op het puntje van mijn stoel zetten, want dat zou in theorie kunnen resulteren in het zwarte scenario dat ik schetste.

  • Vorige maand zagen we in de maandgrafiek links een potentiële top. Deze maand volgde echter een stijging, waardoor het onzeker is of deze top (557,43) ongebroken blijft. Ook de weekgrafiek rechts geeft daarover geen duidelijkheid. Zwak is de lagere top die rond 551,1 in deze grafiek tot stand is gekomen. Dit niveau zal alsnog doorbroken moeten worden wil een aanval kunnen worden geplaatst op de top rond 557,4 van dit jaar.

  • Volgt een daling onder de bodems rond 535,3 en 534,6 in de weekgrafiek dan kunnen we gaan volgen of de beursgraadmeter boven lijn p blijft, dus of de lange stijgende trend gehandhaafd blijft. Deze blijft behouden zolang de AEX boven deze lijn staat.

  • De AEX keerde in de daggrafiek vandaag terug bij de bodem rond 544,1 van vorige week donderdag. Ik kijk volgende week of hier eventueel een dubbele bodem bij dit niveau uit voortkomt. Wordt het niveau doorbroken dan volgt een daling naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 542,9, een potentieel steunniveau. Mocht dit doorbroken worden dan gaat de beursindex naar het eerstvolgende mogelijke steunniveau rond 537,8 of eventueel lager.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kwam de AEX vandaag onder de middellijn, hetgeen een negatieve ontwikkeling is. Het kan uitlopen op een daling naar de onderste lijn van deze indicator.

  • Stijgt de AEX in het nieuwe jaar direct dan geeft dat een dubbele bodem rond 544,1. Het is dan zaak te kijken of de top rond 549,9 vervolgens doorbroken wordt, want dat zou van een dubbele bodem bij 544,1 een W-vormig bodempatroon maken en een aanval op de top rond 555,1 waarschijnlijk maken. Ik volg dat zowel in de uur- als in de kwartiergrafiek.
  • Een doorbraak door 544,1 houdt in dat de dubbele bodem niet ontstaat, maar de AEX verder daalt naar het bij de daggrafiek genoemde niveau 542,9, alwaar we vervolgens kunnen kijken of daar eventueel steun gevonden wordt.

Resumerend: 

Het jaar 2017 was met een stijging van de AEX index van 12,7% een uitstekend beursjaar. De lange trend was naar boven gericht en is dat nog steeds. Dit is namelijk het geval zolang de beursgraadmeter boven lijn p koerst die u in de lange termijn grafieken ziet. In de kwartaalgrafiek is een potentieel toppatroon gevormd, het is het eerste kwartaal van 2018 zaak te volgen of dat eventueel in topvorming resulteert. Zou het hoogste punt van dit jaar 557,4 gepasseerd worden dan komt er geen topvorming, maar juist een voortzetting naar 564 of wellicht hoger. Een daling onder bodems rond 553,3 en 534,6 zou echter inhouden dat we moeten gaan kijken of de index boven lijn p blijft, dus of de stijgende trend wel gehandhaafd blijft. Dit is relevant in verband met het gegeven dat ik rekening houd met een herhaling van de daling uit de jaren 2001/2002 en 2008, een daling onder lijn p zou daarvan de inleidende beweging kunnen zijn. 
Aanstaande dinsdag 2 januari kijk ik allereerst of zich een dubbele bodem ontwikkelt rond 544,1. Indien een dubbele bodem ontstaat volg ik of de top rond 549,9 vervolgens doorbroken wordt. Een stijging boven deze top zou van een dubbele bodem namelijk een W-vormig bodempatroon maken en waarschijnlijk gevolgd worden door een aanval op de top rond 555,1. Een daling onder 544,1 daarentegen houdt een vervolg naar het 61,8% niveau rond 542,9 in de daggrafiek in, wat een potentieel steunniveau is. Zou dit niveau worden doorbroken dan komt het van een daling naar 537,8 of eventueel lager (535,3 / 534,6).

En dan nog dit...

Negen pagina's of meer schreef ik ook in 2017 weer elke werkdag voor u. Alleen tijdens een korte ziekteperiode, de zomervakantie, de afgelopen dagen en een enkele vrije dag heb ik verzaakt. Elke dag acht updates plus een slotanalyse en als de tijd het me toestaat een aandelenanalyse, het is hard werken. Zolang u blijft komen doe ik het echter graag. Opvallend was dit jaar het enorm wisselend aantal unieke bezoekers per dag. Op dagen met een flinke daling kon dat aantal zomaar 50% hoger liggen dan op dagen met een stijging. Kennelijk voelt u zich beter thuis in een stijgende dan in een dalende markt en zoekt u extra informatie op momenten dat de AEX onder druk staat. Het aantal bezoekers is omgekeerd evenredig aan de richting waarin de beursindex beweegt, het is voer voor psychologen. De aandacht die ik besteed aan het schrijven van de analyses is overigens altijd even groot, of de beurs nu stijgt of daalt. Ik hoop dat u ook in 2018 weer met duizenden komt en wens u vooruitlopend daarop alvast een prachtig nieuw beursjaar, dat u in goede gezondheid mag beleven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 29 dec 2017, 19.06u.

 

Vandaag zijn geen andere pagina's geplaatst.

 

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven