ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisterenavond schreef ik dat we er goed aan deden een daling voor vandaag niet uit te sluiten. De AEX is inderdaad gedaald en met een verlies van 0,4% geŽindigd. De candle die daarbij onstond is een zogenaamde bearish harami en dat is een potentieel toppatroon. Voordat zeker is dat het een top betreft moet de candle nog bevestigd worden met een volgende rode candle in de grafiek. Morgen volg ik of deze rode candle zich inderdaad ontwikkelt.

  • Wordt het hoogste punt van gisteren 552,9 nochtans doorbroken dan gaat deze topvorming niet door. De AEX keert dan naar ik aanneem terug naar de top rond 557,4.

  • Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands was de daling van vandaag een logische ontwikkeling. De AEX was namelijk al drie keer boven de banden gesloten en een vierde keer komt maar zelden voor. Het slot van deze dag lag net binnen de banden, waardoor vanuit deze indicator beoordeeld alles weer open is.

  • In de uurgrafiek heb ik een lijn langs de bovenkant van het koersverloop van vandaag getrokken. Morgen volg ik of deze lijn eventueel de bovenkant wordt van een vlag of een dalende wig, twee patronen die in een voortzetting naar boven zouden kunnen resulteren.

  • Daalt de index dan hebben we potentiŽle steunniveaus nodig, om die te verkrijgen heb ik Fibonacci lijnen geplaatst tussen 546,4 en 552,9. Punten in de buurt waarvan eventueel steun gevonden kan worden zijn 550,4, 549,6 of 548,8, daaronder zou de beursgraadmeter naar 546,4 of lager gaan.

  • De daling van vandaag betekende niet dat het kopende deel van de markt buitenspel staat. Er zijn gezien de drie bodems die vandaag bij 551 tot ontwikkeling kwamen genoeg partijen die vechten voor een voortzetting naar boven. Voetstoots uitgaan van een daling lijkt me dus hoewel we de dag onder 551 afsloten gevaarlijk.

Resumerend: 

In de daggrafiek ontwikkelde zich vandaag een potentieel toppatroon, namelijk een bearish harami. Morgen moet blijken of dit patroon bevestigd wordt als top, wat het geval is als in de daggrafiek een rode candle volgt. Laten we echter niet voetstoots uit gaan van een daling. Het kopende deel van de markt heeft met drie bodems rond 551 in de kwartiergrafiek laten zien zich niet zomaar uit te laten schakelen. Gaat de AEX omhoog en wordt de top rond 552,9 doorbroken dan heeft het potentiŽle toppatroon geen waarde meer en volgt een terugkeer naar 557,4. In de uurgrafiek tekende ik een lijn bovenlangs de candles van vandaag. Morgen kijk ik of deze lijn wellicht de bovenkant van een vlag of een dalende wig wordt, patronen die een voortzetting naar boven zouden veroorzaken. Daalt de index dan hebben we potentiŽle steunniveaus nodig waar we kunnen volgen of zich daar eventueel een bodem voordoet, dat zijn in eerste instantie 550,4, 549,6 of 548,8. Een daling onder 548,8 zou de AEX naar 546,4 doen terugkeren.

En dan nog dit...

Alle ogen in de beleggingswereld zijn vanavond gericht op Janet Yellen. Vanavond wordt om 20.00 uur het rentebesluit bekend gemaakt, waarna om 20.30 uur in een persconferentie de toelichting volgt. Het is met name die aanvulling op het besluit waar men naar uitkijkt.

  • De rente wordt verhoogd van 1,25 naar 1,5%, daar gaat de overgrote meerderheid van de beleggers (90%) van uit. Dat is dan ook niet wat het spannend maakt. Janet Yellen zal zich waarschijnlijk uitlaten over het pad van renteverhogingen van volgend jaar. In de markt vindt men twee of minder renteverhogingen in 2018 acceptabel, daarop zal volgens Bloomberg een stijging van de aandelenmarkten de reactie zijn. Drie of meer renteverhogingen in 2018 zou naar verluidt als negatief worden ervaren door beleggers en hen doen besluiten stukken te verkopen. De grens van 2 rentestappen die wordt genoemd lijkt me overigens nogal arbitrair, ik weet dan ook niet of het zo scherp ligt. Feit is echter dat veel afhangt van de woorden die Janet Yellen straks gebruikt of, als u deze analyse later leest, gebruikt heeft. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 13 dec 2017, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 dec 09.15u: AEX gekocht na daling onder 551,2

Gemalto: Een bod van Ä46 per aandeel door Atos

13 dec 10.00u: Voor steun gezorgd rond 552

13 dec 11.00u: Stijging vanaf 552 was maar zwak

13 dec 12.00u: Beursindex bij steunniveau 552

13 dec 14.00u: Dalend kanaal in kwartiergrafiek

13 dec 15.00u: AEX naar beneden uit het kanaal

13 dec 16.00u: Steun gevonden bij bodem 551

13 dec 17.00u: Steunniveau fanatiek verdedigd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven