ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 300817

  • De candle van gisteren was een potentieel bodempatroon, genaamd dragonfly doji. Vandaag is hierop een stijging van 0,6% gevolgd, waardoor deze candle als bodem bekrachtigd is. De AEX index kan verder stijgen.

  • Met de candle van vandaag is tevens een gap ontstaan. Dit gap staat tegenover dat van gisteren, waardoor de candle van gisteren zowel los is komen te staan van de candle van maandag als die van vandaag. Hij vormt als het ware een eiland. Dit patroon heet een island reversal pattern en geldt als een krachtig bodempatroon. Het blijft echter zelden staan, in de meeste gevallen wordt het tweede gap alsnog gesloten. Ik volg daarom morgen of het eventueel van een daling naar 510,6 of lager komt waarmee dit gap dichtgemaakt wordt. Blijft de island reversal staan dan is dat een flink positief teken.

AEX daggrafiek BB 300817

  • De AEX index is met de candle van vandaag teruggekeerd binnen de banden van de Bollinger Bands, wat vanuit deze indicator betekent dat alle opties weer open zijn.   

AEX uurgrafiek 300817

  • In de uurgrafiek ziet u de oplopende wig b-c, waardoor een voortzetting naar beneden de meest aannemelijke toekomstige ontwikkeling is. Het patroon wordt afgerond bij een uitbraak naar beneden. Waarschijnlijk wordt vervolgens het gap van vandaag gesloten met een daling naar 510,6 of lager.

  • Een uitbraak naar boven zou deze wig onbruikbaar maken. Weerstand kan er bij die ontwikkeling zijn bij het 50% Fibonacci niveau rond 514,3, de stippellijn rond 515,1, het 61,8% niveau rond 516,3 of de stippellijn rond 517,4.

AEX kwartiergrafiek 300817

  • Vanzelfsprekend heb ik de wig b-c ook in de kwartiergrafiek getekend, zodat we morgenochtend meteen kunnen kijken in welke richting de beursgraadmeter dit patroon verlaat.

Resumerend: 

De potentiŽle bodem van gisteren in de daggrafiek, een dragonfly doji, is vandaag als bodem bevestigd. De AEX index kan vanuit deze optiek verder stijgen. Sterk is bovendien het island reversal patroon dat is ontstaan. Blijft dit staan dan is dit een teken van kracht. Dat gebeurt echter niet vaak. Meestal wordt het tweede gap gesloten en verdwijnt het patroon daardoor. Dit zou gebeuren zou de beursgraadmeter naar 510,6 of lager gaan, iets waar ik gezien de zeldzaamheid van het patroon rekening mee houd. In de uur- en kwartiergrafiek zien we de oplopende wig b-c. Dit patroon maakt een daling het meest waarschijnlijk en wordt afgerond bij een uitbraak naar beneden. Ik neem in dat geval aan dat een terugkeer naar 510,6 of lager volgt. Breekt de beursgraadmeter naar boven uit dan heeft de wig geen waarde meer. PotentiŽle weerstandsniveaus bij die ontwikkeling zijn 514,3, 515,1, 516,3 of 517,4. 

En dan nog dit...

Op donderdag 3 augustus jongstleden besprak ik de stijging van de euro ten opzichte van de dollar en het weerstandsniveau $ 1,188 in de lange termijn grafiek. Dat niveau is gisteren doorbroken, vandaar dat ik vandaag opnieuw over de euro - dollar verhouding praat.

  • De euro brak niet alleen naar boven door $ 1,188, maar kwam ook kortstondig boven $ 1,20. Dat schrikte beleggers kennelijk af, want de munt daalde vervolgens weer. In september 2012 ontstond een bodem rond $ 1,20, waardoor dat een potentieel weerstandsniveau is. Lijn i is als neklijn van een heel groot hoofd en schouders patroon daarnaast een potentiŽle weerstandslijn. Het wordt de komende tijd zien of zich eventueel een top ontwikkelt in de buurt van $ 1,20 of bij lijn i. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 30 aug 2017, 18.29u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 aug 09.15u: Een gap tegenover dat van gisteren

30 aug 10.00u: Gap lijkt gesloten te gaan worden

30 aug 11.00u: Het gap is al voor een deel gesloten

ING: Naar beneden door het steunniveau Ä 14,80

OCI: Gisteren door aprilbodem Ä 15,70 gebroken

30 aug 12.00u: Kopers en verkopers even sterk

30 aug 14.00u: Stijging tijdens de lunchpauze

30 aug 15.00u: AEX nog steeds in opgaand verloop

30 aug 16.00u: Omhoog na Amerikaanse opening

30 aug 17.00u: Stijging door doelgericht handelen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven