ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210916

  • Deze analyse schrijf ik in de wetenschap dat Federal Reserve voorzitter Janet Yellen vanavond met haar rentebesluit de loop van de beurzen gaat bepalen. Het besluit wordt om acht uur bekend gemaakt en een half uur later toegelicht in een persconferentie. De markt ziet een 25% kans op een renteverhoging, de meerderheid van beleggers neemt dus aan dat de rente ongemoeid wordt gelaten. Verandert de rente inderdaad niet dan zal men de woorden van Yellen in de persconferentie nauwkeurig beluisteren, teneinde een indicatie te krijgen voor een eventuele renteverhoging in december. Hoe de markten reageren in het geval de rente wel wordt verhoogd durf ik niet te zeggen. Men kan het negatief interpreteren door de focus te leggen op de hogere rente, maar men kan er ook positief op reageren vanwege de staat van de economie. Renteverhoging of niet, het wordt een spannende avond.

  • Het enige dat ik met dit vooruitzicht kan doen is bepalen welke grenzen naar boven en welke grenzen naar beneden van belang zijn. Laat ik beginnen met de grenzen naar boven. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn het 50% Fibonacci niveau rond 451,9, de stippellijn rond 453,3, het 61,8% niveau rond 455,1, de stippellijn rond 458 en het lange termijn Fibonacci niveau rond 460,1. Bij elk van deze grenzen kan een top ontstaan.

  • Daalt de beursgraadmeter daarentegen dan is feitelijk maar ťťn niveau van belang en dat is de onlangs tot stand gekomen bodem rond 437,6. Een eventuele daling onder dit niveau zou namelijk de afronding van een hoofd en schouders patroon inhouden.

AEX daggrafiek BB 210916

  • In de Bollinger Bands daggrafiek kan de middellijn van de indicator wellicht een rol spelen als weerstandslijn, maar veel weerstand verwacht ik daar niet van. Het is immers een gemiddelde waar de AEX voortdurend omheen draait en weerstand vormt de lijn dus niet altijd.

AEX uurgrafiek 210916

  • Aan de rij potentiŽle weerstandsniveaus wil ik op grond van deze uurgrafiek nog de bovenkant van het gap van 12 september jongstleden rond 451,5 toevoegen.

AEX kwartiergrafiek 210916

  • De eerste voor de korte termijn belangrijke potentiŽle steunniveaus zijn 446,5, 446,1 en 444,5.

Resumerend: 

Vanavond om 20.00 uur onze tijd maakt Fed voorzitter Yellen haar rentebesluit bekend en licht dat een half uur later in een persconferentie toe. Het is ondoenlijk vooraf te zeggen hoe de markt gaat reageren, daarom volsta ik met het noemen van de belangrijkste weerstand- en steunniveaus. De grenzen die van belang zijn bij een eventuele beweging naar boven zijn achtereenvolgens 451,5, 451,9, 453,3, 455,1, 458 en 460,1. Bij elk van deze grenzen kan eventueel een top wordt neergezet. Korte termijn steunniveaus zijn de grenzen 446,5, 446,1 en 444,5. Het belangrijkst naar beneden echter is de bodem rond 437,6, omdat een eventuele daling onder dit niveau in de daggrafiek de afronding van een hoofd en schouders patroon zou betekenen. Met zowel naar boven als naar beneden de belangrijkste grenzen op een rij kunnen we gaan kijken wat de reactie wordt op het vanavond bekend te maken en als u dit leest wellicht al bekend gemaakte besluit.

En dan nog dit...

Opvallend tussen de daggrafieken van de diverse indices is vandaag die van onze AMX index. Dit heeft te maken met een patroon dat in ontwikkeling is in die grafiek.

  • De laatste candles in deze grafiek vormen samen een nog niet afgeronde vlag. Het patroon geeft aan dat men een vervolg naar beneden verwacht, want dat is het gebruikelijke vervolg dat gegeven wordt aan een naar boven gerichte vlag. Dit is toch wel bijzonder met het rentebesluit van de Fed nog voor de boeg. Er komt daadwerkelijk een voortzetting naar beneden indien het patroon afgemaakt wordt met een uitbraak aan de onderzijde. Komt een uitbraak aan de bovenzijde tot stand dan kunnen we het patroon niet meer gebruiken en heeft de markt het bij het verkeerde eind gehad. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 21 sep 2016, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 sep 09.15u: Sprong omhoog na Japanse maatregelen

21 sep 10.00u: Aan de gang met het sluiten van het gap

21 sep 11.00u: Dalende wig in kwartiergrafiek van AEX

21 sep 12.00u: AEX gestegen vanaf de dalende wig

21 sep 14.00u: Korte termijn top bij weerstand 450,1

21 sep 15.00u: Gap in AEX wordt alsnog gesloten

Galapagos: Stijging van meer dan 25% in vijf beursdagen

21 sep 16.00u: Gap is toch niet helemaal gesloten

21 sep 17.00u: Afgeronde stijgende wig in de grafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven