ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 241016

 • Onze AEX index eindigde vandaag 0,5% boven het slot van afgelopen vrijdag. Dit is in verhouding tot de stijging die vanmorgen aanvankelijk tot stand kwam een teleurstellend resultaat. Op het hoogtepunt van de dag bedroeg de winst namelijk iets meer dan 1,2%. De beursgraadmeter ging vanmiddag echter weer omlaag.

 • De stijging van 0,5% betekent echter wel dat de aandelenmarkt heeft afgerekend met het weerstandsniveau rond 458. Ten opzichte van de hindernis 460,1 werden echter geen goede zaken gedaan, het slot van de dag lag immers onder dit niveau. De grens moet nog steeds worden gezien als een potentieel weerstandsniveau, waar eventueel een top tot stand kan komen.

 • De candle van vandaag is een zogenaamde inverted hammer, die als zodanig wijst op de eventuele vorming van een top. Het gaat namelijk om een potentieel toppatroon. Morgen moet blijken of het bevestigd wordt als top.

 • De kans op een daling is gezien het gap dat ontstond tussen de candle van vrijdag jongstleden en die van vandaag aanwezig. Gaps worden meestal gesloten en vraagt dus om een daling naar het hoogste punt 458,6 van vrijdag of lager. Het is morgen zaak te volgen of deze daling daadwerkelijk tot stand komt.

 • Zolang de inverted hammer niet bevestigd is kan nog niet met zekerheid worden gezegd of het hoogste punt rond 463 van vandaag daadwerkelijk een top wordt. Het is daarom goed een koersdoel bij de hand hebben, voor het geval het doorbroken wordt. Dat koersdoel is de top rond 466,2 die begin september tot stand kwam.

AEX daggrafiek BB 241016

 • De candle van vandaag prikt door de bovenkant van de Bollinger Bands, maar het slot lag er net onder. Dit houdt in dat een daling morgen mogelijk is, want de bovenste lijn van de banden is een potentiŽle weerstandslijn.   

AEX uurgrafiek 241016

 • In de uurgrafiek ziet u dat de beursgraadmeter teruggekeerd is bij de bovenkant rond 459,4 van het gap van vanmorgen. Een koers onder dit niveau betekent dat de beursgraadmeter naar 458,6 of lager gaat, teneinde dit gap te sluiten. Er kan rond 458,6 eventueel steun gevonden worden.

AEX kwartiergrafiek 241016

 • Aan het einde van de handelsdag kwam een kleine vlag tot ontwikkeling in de kwartiergrafiek van de AEX index. Dit patroon illustreert dat de aandelenmarkt voor de nieuwe beursdag morgen een nieuwe daling incalculeert. Het patroon is morgen echter ondergeschikt aan het koersverloop en nieuwsberichten van elders, veel zegt het dus niet. Het is wel een negatief teken.
 • In de uurgrafiek zagen we dat 458,6 een potentieel steunniveau is. Ontstaat bij die grens geen bodem dan zijn 458 of 455 de eerste twee potentiŽle doelen.
 • Verkiest de markt morgen een stijging tot stand te brengen dan betekent dit dat men een voortzetting naar boven ambieert. We kunnen dan gaan kijken of de top van vandaag rond 463 al dan niet doorbroken wordt en aan de hand daarvan verder kijken.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt heeft vandaag afgerekend met het weerstandsniveau 458, met de grens 460,1 gebeurde dat echter nog niet. Het niveau werd wel doorbroken, want de hoogste stand van de dag was 463. Het slot lag er echter onder, waardoor we de grens niet als doorbroken mogen beschouwen. De candle die daarbij werd gevormd in de daggrafiek is een potentieel toppatroon. Verder hebben we nog het gap dat vandaag ontstond en nog gesloten moet worden, dit alles vraagt om een daling. Komt de AEX index morgen onder 459,4 dan gaat het gap gesloten worden middels een daling naar 458,6 of lager. Bij 458,6 kan eventueel steun gevonden worden, daaronder zouden de mogelijke doelen 458 en 455 zijn. Maakt de aandelenmarkt de keuze voor een stijging kunnen we gaan kijken naar de koersontwikkeling ten opzichte van de top rond 463. Wordt die namelijk doorbroken dan is de grens 466,2 het voor de hand liggende volgende doel naar boven. 

En dan nog dit...

De Amerikaanse aandelenmarkten kregen door de stijging die vanmorgen in Europa tot stand werd gebracht een mooie voorzet. In de daggrafiek van de S&P 500 ziet u dat hiervan goed gebruik is gemaakt, er is namelijk een hindernis minder in die grafiek.

 • De stippellijn rond 2150 is doorbroken, wat wil zeggen dat lijn n overblijft als weerstandslijn die een eventueel vervolg naar boven nog in de weg kan staan. Ik volg overigens voor alle zekerheid nog wel het koersverloop ten opzichte van de doorbroken grens, een slot onder 2150 zou na deze doorbraak tenslotte een zwakke ontwikkeling zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 24 okt 2016, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 okt 09.15u: Belangrijke doorbraak in eerste kwartier 

24 okt 10.00u: Uitermate sterk begin van de beursdag

24 okt 11.00u: Direct steun voor AEX na korte daling

24 okt 12.00u: Bodem rond 461,6 tot nog toe intact

24 okt 14.00u: Direct steun na afronding van patroon

24 okt 15.00u: AEX het afgelopen uur iets gedaald

24 okt 16.00u: Afgelopen uur steun bij 50% niveau

24 okt 17.00u: AEX gedaald naar bovenkant van gap

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven