ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 301116

  • Op 31 oktober jongstleden tekende ik de stijgende wig p-p' in de maandgrafiek van de AEX index. Dit patroon maakte een daling deze maand tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling, op een stijgende wig volgt namelijk veelal een voortzetting naar beneden. De AEX brak deze maand aanvankelijk daadwerkelijk uit de wig. Vervolgens echter keerde de beursgraadmeter terug in het patroon, de uitbraak werd teruggeschroefd. De candle die hierdoor is ontstaan in de maandgrafiek is een zogenaamde hammer. Een hammer is een potentieel bodempatroon en de candle geeft daarmee aan dat de aandelenmarkt van zins is in de maand december een stijging te realiseren.

  • Of dat gaat lukken is echter niet zeker. Rond 460,1 ziet u het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5. Zolang deze grens niet blijvend naar boven doorbroken is kunnen we niet uit gaan van een vervolg omhoog. Hoe vervelend het dan ook is dat we nog geen duidelijkheid hebben, topvorming is nog steeds mogelijk.

  • Het is niet alleen deze grens 460,1 die doorbroken moet worden, ook de toppen van de voorgaande weken 463 en 466,2 moeten worden uitgenomen voor een voortzetting omhoog. Na een stijging boven 466,2 zou de top uit november vorig jaar rond 474,9 het volgende koersdoel worden. Het verdient in dat geval wel aanbeveling bij lijn p' die in december rond 472 ligt te kijken naar eventuele tekenen van topvorming.

  • Komt aan het Damrak in december ondanks de hammer een daling tot stand dan is de koersontwikkeling ten opzichte van het laagste punt 436,3 van deze candle relevant. Hieronder zou de hammer namelijk ongeldig worden. Het zou inhouden dat de AEX alsnog het vervolg naar beneden zou krijgen dat deze maand eigenlijk had moeten volgen op de uitbraak uit de wig.

AEX daggrafiek 301116

  • Een langere groene candle bracht de AEX vandaag in de daggrafiek terug bij het weerstandsniveau 458. De grens werd wederom niet met de slotstand doorbroken, hetgeen wil zeggen dat de vorming van een nieuwe top tot de mogelijkheden behoort.

  • Worden dit niveau 458 en het hoogste punt van vandaag rond 458,9 morgen daarentegen doorbroken dan kan de markt een poging inzetten om de AEX door het bij de maandgrafiek besproken niveau 460,1 te brengen.

AEX daggrafiek BB 301116

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is ruimte voor een stijging naar de bovenste lijn van de indicator. Deze lijn werd na soortgelijke langere groene candles echter niet bereikt, wat wil zeggen dat er geen garantie voor af te geven is. Komt de AEX bij de lijn dan kan deze als weerstandslijn fungeren.

AEX uurgrafiek 301116

  • Het lichaam van de in de uurgrafiek als laatste gevormde candle bevindt zich aan de onderkant daarvan. Dit kan een top betekenen, dat wordt het indien zich morgen in het eerste uur een daling voordoet. Steun kan er bij een beweging naar beneden zijn rond 456.

AEX kwartiergrafiek 301116

  • Boven 456 vinden we potentiŽle steunniveaus 457,2 en 456,6. Het zijn Fibonacci niveaus van het laatste deel van de stijging van vandaag. Het 61,8% niveau valt bijna samen met de stippellijn rond 456 en dat maakt het een extra krachtig potentieel steunniveau. Dit wil uiteraard niet zeggen dat het niet doorbroken kan worden, maar ik wil dat afwachten vooraleer ik verder naar beneden kijk.

Resumerend: 

Onze aandelenmarktgraadmeter AEX brak de afgelopen maand aanvankelijk naar beneden uit de stijgende wig p-p' in de maandgrafiek. De index leek de daling te vervolgen. Wat volgde was echter een terugkeer in de wig, de uitbraak werd teruggedraaid. Het resultaat is de vorming van een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De candle zegt ons dat de markt voornemens is in december een stijging te realiseren. Grenzen die hiervoor moeten worden doorbroken zijn achtereenvolgens 458, 460,1, 463 en 466,2. Worden deze niveaus uitgenomen dan neem ik aan dat een stijging naar de novembertop van vorig jaar rond 474,9 volgt. Ter hoogte van de bovenkant van de wig rond 472 kijk ik dan voor alle zekerheid nog of er zich wellicht een top ontwikkelt. Voor wat betreft de steunniveaus hebben we in eerste instantie te maken met de grenzen 457,2, 456,6 en 456. Het zijn niveaus waar eventueel een bodem kan volgen. Dit wil overigens niet zeggen dat ze niet doorbroken kunnen worden, want dat is uiteraard wel mogelijk. Belangrijk voor de lange termijn in het geval van een neerwaartse beweging is het laagste punt van de hammer in de maandgrafiek 436,3. Een eventuele daling daaronder zou de hammer ongeldig maken als potentiŽle bodem en alsnog een vervolg omlaag inhouden.

En dan nog dit...

De olieprijs is vandaag naar aanleiding van een akkoord binnen OPEC fors gestegen. De prijs van een vat olie lag om 18.30 uur vanavond 8,9% boven het slot van gisteren. Een beslissende beweging is het ondanks het grote stijgingspercentage echter niet, dat leert de weekgrafiek van Brent ons.

  • Cruciaal voor het verloop van de olieprijs is de stippellijn rond $ 53,75. Wordt dit niveau naar boven doorbroken dan houdt dat de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon in. De bodems die met blauwe stippen zijn aangegeven vormen in dat geval de schouders en het hoofd. Het koersdoel van het patroon zou rond $ 80 liggen, de top rond Ä 69,65 uit mei 2015 zou het eerste richtpunt zijn. Zolang er geen stijging boven $ 53,75 is gerealiseerd blijft het nochtans afwachten maar de olieprijs uiteindelijk naar toe gaat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 30 nov 2016, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 nov 09.15u: Beweging naar boven beursgraadmeter

30 nov 10.00u: Verrassend sterk koersverloop AEX

30 nov 11.00u: Inverted hammer in de uurgrafiek

30 nov 12.00u: Candle bevestigd, maar steun bij 38,2%

30 nov 14.00u: Er wordt volop gespeculeerd in de markt

30 nov 15.00u: Nieuwe doorbraakpoging weerstand 458

30 nov 16.00u: Grens 458 is even doorbroken geweest

30 nov 17.00u: Goede kans op doorbraak barriŤre 458

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven