ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 011116

  • De AEX stond vanmorgen na enkele minuten op een winst van 1,1%, het was een voortvarend begin. Het slot van de dag lag echter 0,6% onder het slot van gisteren. De stemming was ten opzichte van de opening geheel omgeslagen, wat we ook zien aan de candle van vandaag. Hij omvat zijn voorgangers, wat uiteraard een negatieve ontwikkeling is.

  • Het laagste punt van de dag lag net boven de bodem van afgelopen vrijdag rond 449,2. Mocht die bodem naar beneden worden doorbroken dan is de stippellijn rond 437,9 een aannemelijk koersdoel. 

  • Wel kijk ik dan bij het 76,4% Fibonacci niveau rond 447,5 of er eventueel steun aanwezig is. De beursgraadmeter beweegt ondanks op- en neergaande bewegingen de laatste maanden zijwaarts en in dergelijke gevallen kan een 76,4% niveau nog wel eens voor steun zorgen. In principe moet de graadmeter bij een daling onder 449,2 echter naar 437,9 kunnen gaan.

AEX daggrafiek BB 011116

  • Gaat onze aandelenindex inderdaad verder naar beneden dan kan er steun zijn bij de onderste lijn van de Bollinger Bands. Ik let indien het van een daling komt dus op de koersontwikkeling opzichte van die lijn. 

AEX uurgrafiek 011116

  • Uit het verloop in de uurgrafiek blijkt zwakte. De AEX index sloot namelijk bijna op het laagste punt van de dag en dat wil zeggen dat beleggers niet veel goeds verwachten. Dat kan overigens zo weer veranderen naar aanleiding van koersbewegingen elders of eventueel goed nieuws, veel betekenis heeft het dus niet. Er zijn echter nog geen aanwijzingen voor eventuele bodemvorming.

AEX kwartiergrafiek 011116

  • Een kleine groene candle in de slotveiling, dat was het enige groen dat in de laatste fase van de handelsdag te bespeuren was in de kwartiergrafiek. Het is onvoldoende om van een korte termijn bodem te kunnen spreken. Of het van de vorming van een bodem of van een voortzetting naar beneden komt zal morgenochtend blijken, maar vooralsnog is de kans op een vervolg naar beneden groot.

Resumerend: 

De beurs opende vanmorgen voortvarend, kort na de opening bedroeg de winst van de AEX 1,1%. De stemming sloeg echter om, het slot van de dag lag 0,6% onder dat van gisteren. De slotstand lag bovendien bijna op het laagste punt van de dag, wat een teken is dat beleggers niet veel goeds verwachten. Veel zegt dat echter niet, er kan veel veranderen in een avond en een nacht. Morgenochtend kijk ik of er eventueel een bodem tot stand komt, een ontwikkeling waarvoor op dit moment echter nog geen aanwijzingen in de grafieken te vinden zijn. Komt de markt tot de realisatie van een bodem dan leest u daar meer over in mijn updates. Belangrijk is het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 449,2 van afgelopen vrijdag. Een daling onder deze bodem zou een voortzetting naar 437,9 aannemelijk maken, met de kanttekening dat het 76,4% niveau in de daggrafiek rond 447,5 eventueel nog voor steun zou kunnen zorgen. 

En dan nog dit...

Vandaag waren er meerdere grafieken waarvoor ik kon kiezen in dit deel van mijn slotanalyse. Ik had kunnen schrijven over de daggrafiek van de DAX, waarin de index boven de vlag opende die ik gisteren tekende en sloot op de onderkant ervan. Ook had ik het kunnen hebben over het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de FTSE 100, dat ongeldig dreigt te worden door een terugkeer van de graadmeter onder de neklijn van het patroon. Mijn keuze is echter gevallen op de daggrafiek van de S&P 500.

  • De reden van mijn keuze voor de daggrafiek van de S&P 500 is dat deze graadmeter vandaag door de stippellijn rond 2120 is gebroken en daarmee onder twee voorgaande bodems is beland. Het spreekt voor zich dat dit een negatieve ontwikkeling is. De stippellijn rond 2120 en de dalende lijn n vormen samen en dalende rechthoekige driehoek. Blijft de S&P 500 onder 2120 dan geeft dit patroon ons een koersdoel van ongeveer 2050. PotentiŽle steunniveaus zijn de Fibonacci niveaus rond 2092 en 2070. Uiteraard volg ik vanavond of deze daggrafiek ons om 21.00 uur daadwerkelijk een slot onder 2120 biedt, een slotstand onder dit niveau is de eerste voorwaarde voor een daling naar 2092, 2070 of 2050. De tweede voorwaarde is dat de S&P500 vervolgens onder 2120 blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 1 nov 2016, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 nov 09.15u: Markt begint de maand november goed

1 nov 10.00u: Amsterdam is winst snel kwijtgeraakt

1 nov 11.00u: Stijging na stap onder bodem van gister

1 nov 12.00u: Weerstand bij 61,8% Fibonacci niveau

1 nov 14.00u: Gedaald en steun gevonden bij 61,8%

Aalberts: Lagere top, ontwikkeling t.o.v. 61,8% volgen

1 nov 15.00u: AEX terug bij bodem van vanmorgen

1 nov 16.00u: PotentiŽle bodem in de beursindex

1 nov 17.00u: Index met S&P500 futures mee omlaag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven