ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 081116

  • Onze aandelenmarkt realiseerde vandaag een winst van 0,44% voor de AEX index. Men zette hiermee in op een overwinning van Hillary Clinton en, in combinatie daarmee, op een voortzetting naar boven. Of Clinton wint is ongewis, of er op een overwinning van haar een stijging volgt is dat eveneens. Het verhinderde marktdeelnemers in Amsterdam echter niet om te kopen, kennelijk zien zij geen risico's waar ik ze wel zie. We zullen morgenochtend zien hoe het uitpakt.

  • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 463 - 438,2. PotentiŽle weerstandsniveaus waar eventueel een top gemaakt kan worden zijn het 50% niveau rond 450,6 en het 61,8% niveau rond 453,5. De daarboven gelegen mogelijke hindernissen zijn 458, 460,1, 463 en 466,2, grenzen die we eerder tegenkwamen.

  • Naar beneden tellen de bodem rond 438,2, de stippellijn rond 437,9 en de septemberbodem rond 437,6. Deze niveaus tellen omdat een eventuele daling eronder de afronding van een groot hoofd en schouders patroon zou impliceren, een toppatroon.

  • De candle van vandaag staat bij het 50% niveau. Er kan technisch gezien dus eventueel meteen een top tot stand komen, al gaat men daar in de markt gezien de stijging van gisteren en vandaag duidelijk niet van uit.

AEX daggrafiek BB 081116

  • De middellijn van de Bollinger Bands kan bij een eventueel vervolg naar boven wellicht weerstand vormen, verwacht daar echter niet teveel van. De lijn wordt de laatste maanden immers voortdurend naar boven en beneden doorbroken.

AEX uurgrafiek 081116

  • Het gap van vorige week woensdag is gesloten, dat van gisteren tussen 441,7 - 445,4 bleef open. Dit gap zou normaliter nog gesloten moeten worden met een daling van de AEX naar 441,7 of lager. Dit keer is echter alles ondergeschikt aan de uitslag van de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten, ik kan niet zeggen of het gap daadwerkelijk gesloten gaat worden. Ik houd echter desondanks wel rekening met de mogelijkheid.

AEX kwartiergrafiek 081116

  • Men heeft zich in Amsterdam in de laatste fase van deze handelsdag laten leiden door het koersverloop van de S&P500 futures, er werd gekocht. Morgen zal blijken wat het effect van dit volgzame gedrag is op de portemonnee van de kopers.

Resumerend: 

Twee groene candles in de daggrafiek van de AEX index geven de verwachting aan die leeft onder beleggers in onze markt. Men gaat uit van een overwinning van Hillary Clinton en veronderstelt dat het resultaat daarvan een vervolg naar boven zal zijn. We gaan morgen volgen hoe het afloopt. De AEX index bereikte vandaag het 50% niveau rond 450,6 in de daggrafiek. Dit is een potentieel weerstandsniveau waar technisch gezien een top tot stand kan komen. Gaat de index inderdaad omlaag dan neem ik aan dat het gap van gisteren gesloten gaat worden, dus dat de AEX naar 441,7 of lager zal gaan. Belangrijker zijn dan de grenzen 438,2, 437,9 en 437,6 omdat een daling daaronder de afronding van een groot toppatroon zou inhouden in de daggrafiek. Stijgt de beursgraadmeter conform de verwachting van de markt nochtans verder dan zijn de achtereenvolgende potentiŽle barriŤres de niveaus 453,5, 458, 460,1, 463 en 466,2. Ik zal dan van grens tot grens nagaan hoe de ontwikkeling verloopt, door bij elk niveau te volgen oif er topvorming plaatsvindt of een doorbraak en een voortzetting naar de volgende grens.

En dan nog dit...

Wilt u weten hoe Amerikaanse beleggers denken over de uitslag van de presidentsverkiezing en het daaropvolgende koersverloop? Kijkt u dan met me mee naar de daggrafiek van de Dow Jones.

  • Het beeld is uitermate duidelijk, de grafiek heeft weinig toelichting nodig. Amerikaanse beleggers geven met twee lange groene candles in de Dow Jones aan uit te gaan van een voortzetting naar boven na de bekendmaking van de nieuwe president. Zelfs het weerstandsniveau 18.350 werd doorbroken, beleggers tonen zich zeker van hun zaak. Of ze dat ook vanavond blijven en of het veronderstelde vervolg naar boven morgen inderdaad tot stand komt zal uit de koersontwikkeling naar voren moeten komen, ik ben daar overigens minder zeker van. Als iets een feit is blijkt de reactie in de praktijk nog wel eens anders dan vooraf aangenomen. Morgenochtend meer. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 8 nov 2016, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 nov 09.15u: Stijging boven lijn die ik gisteren tekende

8 nov 10.00u: Doorbraak en dus bodempatroon gevormd

8 nov 11.00u: AEX bijna bij bovenkant gap van 2 nov jl

8 nov 12.00u: Korte termijn top gezet net onder 449,4

8 nov 14.00u: Beursindex terug onder doorbroken lijn

8 nov 15.00u: Hoofd schouders patroon kwartiergrafiek

8 nov 16.00u: Index heeft steun gevonden rond 447

8 nov 17.00u: Er wordt weer gekocht in Amsterdam

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven