ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 300316

  • Op deze site gebruik ik voor de AEX regelmatig het woord aandelengraadmeter, maar die term is eigenlijk niet meer van toepassing. De beurzen laten zich tegenwoordig immers sturen door uitlatingen en beslissingen van centrale banken, de term "centrale bank graadmeter" zou dus een betere benaming zijn voor onze en andere beursindices. Onze markt realiseerde vandaag een winst van 1,3%, die geheel gebaseerd was op de inhoud van een speech van FED-voorzitter Janet Yellen, meer specifiek op haar opmerking dat ze voorzichtig om zal gaan met het verhogen van de rente. Die opmerking stemde beleggers dermate tevreden dat er flink werd gekocht.

  • De AEX eindigde de dag boven lijn o, die in deze grafiek als doorbroken moet worden beschouwd. Linksonder in de grafiek ziet u een stukje van de maandgrafiek van de graadmeter. Hierin is te zien dat lijn o in de maandgrafiek nog niet doorbroken is. De maandgrafiek telt zwaarder dan een daggrafiek, van een doorbraak kan dus nog niet gesproken worden. Daarvoor moet de top van vandaag nog uitgenomen worden.

  • Die top van vandaag blijkt op het niveau te liggen waar op 30 december van het afgelopen jaar een top lag. Het beeld is boeiend, een doorbraak door dat niveau 448,9 zou namelijk het ontstaan van een groot omgekeerd hoofd en schouders patroon inhouden. De recente top rond 449,6 zou uiteraard ook doorbroken moeten worden. Het eerstvolgende weerstandsniveau zou het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 460 punten zijn, dat zou mijn volgende doel worden bij een stijging boven 449,6. Het zou gezien het omgekeerd hoofd en schouders patroon vervolgens niet uitgesloten zijn dat dit doorbroken wordt, maar daar zou ik niet op willen speculeren. Een 61,8% niveau is namelijk een zwaar weerstandsniveau. Dit alles neemt niet weg dat de markt met een stijging boven 448,9 en 449,6 blijk zou geven van een groot optimisme.

  • Een eventuele daling onder de laatste bodem rond 435,9 zou daarentegen een zwakke ontwikkeling zijn, dat zult u in het licht van het voorgaande begrijpen. Op de ontwikkeling ten opzichte van dat niveau let ik dus indien het van een daling komt.

AEX daggrafiek BB 300316

  • Dat het van een daling kan komen blijkt uit de daggrafiek met Bollinger Bands. De bovenkant van de candle van vandaag staat namelijk tegen de bovenste lijn van deze indicator en dat is een potentiŽle weerstandslijn. De kans op een daling is dus zonder meer aanwezig.

AEX uurgrafiek 300316

  • In de uurgrafiek ziet u de stippellijn rond 448,9 uit de daggrafiek, met links in de grafiek de top rond 449,6 net boven die stippellijn. Dit zijn de grenzen die moeten worden gepasseerd voor de realisatie van een vervolg naar boven.

  • Naar aanleiding van de daling van de laatste twee uren wil ik weten waar steun gevonden kan worden, dat bepaal ik aan de hand van de kwartiergrafiek die volgt.

AEX kwartiergrafiek 300316

  • Fibonacci lijnen in deze grafiek wijzen uit dat er een bodem kan ontstaan rond 445,2 (23,6% en bereikt), 444,7 (38,2%), 443,4 (50%) of 442,1 (61,8%). Steun kan er verder nog zijn rond het vandaag doorbroken niveau 445,6. Op deze grenzen richt ik mijn aandacht morgen allereerst, waarbij ik uiteraard om te beginnen wil weten of er wellicht direct een bodem tot stand komt bij het 23,6% niveau.

Resumerend: 

De stijging van 1,3% van vandaag betekende in de daggrafiek een slot boven de dalende lijn o, die lijkt dus op het eerste gezicht doorbroken te zijn. Een blik op de maandgrafiek echter, te zien als inzet in de daggrafiek, leert ons evenwel dat de lijn nog niet als doorbroken mag worden beschouwd. Het hoogste punt van vandaag 448,9 ligt in die maandgrafiek namelijk op de dalende lijn en dat zal dus morgen op de laatste dag van de maand uitgenomen moeten worden vooraleer ik over een doorbraak kan spreken. Het hoogste punt van de dag lag tevens bij de top van 30 december jongstleden. Worden dat niveau en de recente top rond 449,6 doorbroken dan ontstaat een omgekeerd hoofd en schouders patroon en gaat de AEX naar 460 of wellicht hoger. Op dat laatste zou ik gezien het belang van een 61,8% grens echter pas willen speculeren als 460 daadwerkelijk doorbroken zou worden. Zou de graadmeter dalen en onder de bodem rond 435,9 belanden dan zou dat gezien het verloop van vandaag een negatieve ontwikkeling zijn, dat begrijpt u. Dat het niet ondenkbaar is dat de AEX naar beneden gaat zagen we in de daggrafiek met Bollinger Bands. De index staat hier bij de bovenste lijn van de indicator en dat is een potentiŽle weerstandslijn, waar in theorie dus een top kan ontstaan. Het slot van de dag lag op het 23,6% niveau in de kwartiergrafiek, wat een potentieel steunniveau is. Eventueel kunnen we morgen dus toch meteen naar boven. Bij een daling hebben we de niveaus 445,6, 444,7, 443,4 of 442,1 als mogelijke steunniveaus waar we in verband met eventuele bodemvorming op kunnen letten. Aan de hand van het verloop ten opzichte van die grenzen kunnen we indien het van een daling komt vervolgens verder kijken. 

En dan nog dit...

Onlangs ontstond in de DAX een groot omgekeerd hoofd en schouders patroon. Hoewel de DAX de afgelopen weken keer op keer onder de neklijn van dit patroon kwam weten Duitse kopers de graadmeter iedere keer weer naar boven te krijgen en dat is een knappe prestatie.

  • De DAX is de afgelopen weken met maar liefst zes candles onder de neklijn geweest die u rond 9900 getekend ziet. Onze oosterburen tonen echter enorme veerkracht, vandaag geholpen door FED-voorzitter Yellen. Wordt de top rond 10112 doorbroken dan trekt het kopende deel van de markt de overwinning naar zich toe. Mocht de DAX toch nog dalen en onder de bodem rond 9753 belanden dan komen verkopers alsnog als overwinnaar uit de strijd. Men richt zich in de Duitse markt op een voorzetting naar boven. De zijwaartse beweging kan namelijk als een rechthoek worden gezien en dat is een patroon dat over het algemeen als voortzettingspatroon fungeert. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 30 mrt 2016, 19.16u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 mrt 09.15u: Omhoog door speech van Janet Yellen

30 mrt 10.00u: AEX staat tegen de dalende trendlijn

30 mrt 11.00u: Beursindex staat boven dalende lijn

30 mrt 12.00u: "Centrale bank graadmeter" stijgt verder

30 mrt 14.00u: Top 449,6 tot op 0,8 punt benaderd

30 mrt 15.00u: Keurig vloertje onder de AEX gelegd

SBM Offshore: Stijging nodig om buiten gevaar te komen

30 mrt 16.00u: Al snel een bodem na een kleine daling

30 mrt 17.00u: Dubbele top gevormd in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven