ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310316

 • In januari en februari van dit jaar zagen we twee hammers in de maandgrafiek, potentiŽle bodempatronen. Het wachten was op bevestiging van deze candles als bodem. Die bevestiging kwam deze maand, want er volgde een groene candle. 

 • De AEX zou op grond hiervan verder moeten kunnen stijgen, ware het niet dat we met lijn o te maken hebben. Deze lijn werd niet doorbroken, wat in theorie kan leiden tot een vervolg naar beneden. De lijn ligt in de nieuwe beursmaand april die morgen begint rond het slot van deze maand, dus bij ter hoogte van de slotstand van vandaag. We kunnen aan de hand van dit niveau gaan kijken of de lijn eventueel alsnog doorbroken wordt.

 • Het hoogste punt van deze maand was 449,6. Worden lijn o en die top doorbroken dan kan de beursgraadmeter door naar het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,5 - 378,5 rond 460.

 • Zolang lijn o niet doorbroken is dienen we voor alle zekerheid evenwel uit te gaan van een vervolg naar beneden, dit ondanks de beide als bodems bevestigde candles. Ik ga vanaf morgen in ieder geval direct kijken of de lijn wellicht alsnog doorbroken wordt. Dat doe ik ook aan de hand van de daggrafiek, waarin u de lijn eveneens ziet.

AEX daggrafiek 310316

 • Lijn o ligt in de daggrafiek niet hetzelfde als in de maandgrafiek. Een lijn uit een maandgrafiek laat zich namelijk maar zelden goed overnemen in een daggrafiek. Ontstaat in het begin van de maand een top in een daggrafiek waar de lijn doorheen wordt getekend dan geeft dat in de daggrafiek namelijk een iets schuinere lijn dan wanneer diezelfde top aan het einde van de maand tot stand komt. In de maandgrafiek zul je dat verschil echter niet zien, daar maakt het niet uit op welke dag in de maand de top valt en zal de hellingshoek daar niet door veranderen. Ik volg met name aan de hand van de maandgrafiek of de lijn doorbroken wordt, want die is het belangrijkst. Het voorgaande komt er echter op neer dat de lijn in beide grafieken doorbroken zal moeten worden en op vrijdag ook nog eens in de weekgrafiek. Gemakkelijker kan ik het niet maken, maar ik houd het uiteraard voor u in de smiezen.

 • De winst van gisteren is geheel teruggedraaid, het effect van de woorden van FED-voorzitter Janet Yellen van afgelopen dinsdagavond is weg. De candle van vandaag kan eventueel resulteren in een vervolg naar beneden. Bodems liggen er rond 435,9, een daling onder die bodems zou een negatieve ontwikkeling zijn en ons in een correctieve fase brengen.

 • Wil de markt alsnog een voortzetting naar boven bewerkstelligen dan moet zij zorgen voor een stijging boven lijn o, de stippellijn rond 448,9 en de top rond 449,6 van begin maart.

AEX daggrafiek BB 310316

 • De Bollinger Bands geven de mogelijkheid van een stevige koersbeweging aan, want de banden liggen dicht bij elkaar. Het is geen wet van Meden en Perzen dat er dan een felle beweging komt, maar de kans daarop moeten we als aanzienlijk beschouwen.

 • Het slot van de dag lag op de middellijn en dat is een potentiŽle steunlijn. De graadmeter kan hier eventueel steun vinden en morgen dus toch weer stijgen. Breekt de graadmeter echter door de lijn dan wordt de onderste lijn van de banden een plausibel doel.

AEX uurgrafiek 310316

 • We zagen in de daggrafiek dat het verloop ten opzichte van de bodems rond 435,9 van belang is in het geval we dalen. Daar richt ik mijn aandacht dan ook op indien een daling tot stand komt.

 • Gaan we naar boven dan is de ontwikkeling ten opzichte van de stippellijnen rond 447 en 448,9 belangrijk om op te letten, want de stappen ten opzichte van die lijnen zijn dan bepalend voor het vervolgverloop.

AEX kwartiergrafiek 310316

 • Gaat de AEX morgen naar boven dan plaats ik Fibonacci lijnen teneinde weerstandsniveaus te bepalen. Die lijnen ziet u dan terug in mijn updates.
 • Steun kan er bij een eventuele daling onder 439,6 zijn rond 438 en bij het al besproken niveau 435,9.

Resumerend: 

De maandgrafiek leert ons dat de hammers uit januari en februari bevestigd zijn als bodem, er is namelijk een groene candle op gevolgd. Het is echter ongewis of de AEX verder zal stijgen, want lijn o bleef in de maandgrafiek in stand als weerstandslijn. Dit kan in principe een vervolg naar beneden tot gevolg hebben. Komt de graadmeter onder 439,6 dan zijn 438 of 435,9 potentiŽle steunniveaus, een daling daaronder zou inhouden dat we een correctieve fase in gaan in het koersverloop van onze aandelenmarktindex. Gaan we omhoog dan zoek ik in de kwartiergrafiek met dan te plaatsen Fibonacci lijnen naar eventuele weerstandsniveaus. Verder let ik op de koersbeweging ten opzichte van de stippellijnen rond 447 en 448,9 uit de kwartiergrafiek en uiteraard op de top van begin maart rond 449,6. We zagen in de maandgrafiek immers dat er een vervolg naar 460 uit zou komen rollen indien er afgerekend zou worden met al deze grenzen en dat wil ik uiteraard niet missen, zou het gebeuren. Lijn o moet dan vanzelfsprekend wel doorbroken worden, zolang dat niet is gebeurd is een daling immers nog het meest aannemelijke scenario.

En dan nog dit...

Morgenochtend kijk ik voordat de beurs opent voor mezelf eerst naar het koersverloop van de Nikkei, want ik ben benieuwd wat er met het potentiŽle voortzettingspatroon gebeurt dat in de onderstaande daggrafiek staat.

 • Het patroon dat u ziet is de driehoek p-p'. Er ging een stijging vooraf aan deze formatie, wat inhoudt dat een stijging voortkomend uit de driehoek de meest aannemelijke ontwikkeling is. De Nikkei sloot vandaag echter precies op de onderkant van het patroon en dat maakt het morgen spannend. Er zal direct een beweging naar boven tot stand moeten worden gebracht, wil het van een uitbraak aan de bovenkant van de driehoek en daarmee van een voortzetting naar boven kunnen komen. Een uitbraak naar beneden zou het patroon ongeldig maken en dus een negatieve ontwikkeling zijn. Het zou de start van een correctie betekenen, naar ik aanneem althans. Hiermee kunnen we morgen gaan kijken naar het verloop van de Nikkei, ik hoop dat u net als ik een beetje nieuwsgierig bent geworden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 31 mrt 2016, 19.19u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 mrt 09.15u: Lagere start AEX na Duitse cijfers

31 mrt 10.00u: Wigvorm in koersverloop van de index

31 mrt 11.00u: AEX heeft wig naar boven verlaten

31 mrt 12.00u: Niets over van stemming van gisteren

31 mrt 14.00u: AEX gekocht na daling onder bodem

31 mrt 15.00u: Zo af en toe een zet naar boven

31 mrt 16.00u: Wat druk in het afgelopen kwartier

31 mrt 17.00u: Winst van gisteren nu geheel weg

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven