ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120516

  • Onze beursgraadmeter AEX kwam kort na de opening onder de candle van gisteren en stond op dat moment bijna een procent onder het slot van gister. Vanaf dat moment werd er stevig gekocht, de AEX snelde naar een winst van bijna 0,8%. De index werd in de middag vanuit de Verenigde Staten echter weer meegenomen naar beneden, om aan het einde van de dag 0,9% lager te sluiten. Het is een merkwaardig koersverloop. De stijging moet bedoeld zijn geweest om de verkopers de wind uit de zeilen te nemen, maar dat is gezien het verlies dat uiteindelijk op de borden kwam duidelijk niet gelukt. De candle die werd gevormd is een inverted hammer en die duidt op weerstand. Een vervolg naar beneden is de meest waarschijnlijke ontwikkeling volgend hierop, mede op grond van de eerder afgeronde vlag. De hammer van gisteren is onbruikbaar geworden, om reden dat er een daling op is gevolgd.

  • Mijn aandacht zal met name gericht zijn op de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 425,8, dit vanwege het feit dat een daling onder dit niveau de afronding van een groot hoofd en schouders patroon zou betekenen. Het 50% niveau rond 418,3 zou mijn eerste koersdoel worden, maar daar zal de daling naar ik veronderstel niet mee ophouden. De vlag k-k' geeft ons een koersdoel van 413, het doel van het hoofd en schouders patroon zou nog veel lager liggen. Afijn, eerst maar eens kijken of het patroon inderdaad afgemaakt wordt. De opwaartse kracht is bij tijd en wijle zoals we vanmorgen zagen immers nog groot.

AEX daggrafiek BB 120516

  • De middellijn van de Bollinger Bands is naar beneden gedraaid door de ontwikkeling van de laatste dagen. Hier kan in theorie een neerwaartse trend uit voortvloeien.

AEX uurgrafiek 120516

  • Kijkt u naar het koersverloop boven de stippellijn rond 431,9 dan ziet u een hoofd en schouders patroon met twee rechterschouders. Volledig af is de formatie nog niet, want de bodem van vanmorgen werd niet blijvend doorbroken. Het is echter af zodra de AEX onder 430,4 komt, het laagste punt van de dag. Mogelijke doelen zijn dan allereerst de stippellijnen rond 429,9 en 426,8, alsmede de bodem rond 425,8. Dit laatste niveau zou gezien het toppatroon doorbroken kunnen worden. 

AEX kwartiergrafiek 120516

  • De kwartiergrafiek laat ons zien dat het Damrak nog een hele kleine kans op een nieuwe stijging heeft opengehouden. De AEX vond namelijk steun ter hoogte van de bodem van vanmorgen, er was dus nog enige koopbereidheid. Laten we morgenochtend gaan kijken of zich dit eventueel vertaalt in een volgende beweging omhoog. De vorming van het hoofd en schouders patroon boven de stippellijn 431,9 zou wederom voorkomen worden, net als vanmorgen vanaf de derde candle gebeurde.

Resumerend: 

De AEX is ondanks de krachtige opgaande beweging van vanmorgen 0,9% lager gesloten. De hammer van gisteren in de daggrafiek werd niet bevestigd, wat volgde was een inverted hammer die op weerstand en dus een daling wijst. Dat zou passen bij de eerder gevormde vlag k-k', waardoor een daling de meest waarschijnlijke ontwikkeling is. Ik moet een slag om de arm houden, want de markt toonde vanmorgen veel kracht en dat wil zeggen dat het kopende deel van de markt de hoop op de totstandkoming van een stijging nog niet verloren heeft. Voor hetzelfde geld krijgen we dus morgen toch weer een stijging. Het laagste punt van de dag was 430,4, daaronder zijn 429,9, 426,8 of 425,8 als potentiŽle steunniveaus de eerste mogelijke doelen. Deze zouden eventueel doorbroken kunnen worden gezien het hoofd en schouders patroon dat bij een daling onder 430,4 in de uurgrafiek zou ontstaan. Een daling onder 425,8 zou in de daggrafiek de afronding van een nog groter hoofd en schouders patroon inhouden, waarop een daling naar 418,3 en lager het waarschijnlijke vervolg zou zijn. Gaan we morgen omhoog dan is het opnieuw afwachten of het zich op deze manier ontwikkelt, dan wagen kopers opnieuw een poging om dit te voorkomen.

En dan nog dit...

Op 4 mei jongstleden vertelde ik hier over een zelden voorkomend toppatroon dat was gevormd in de daggrafiek van DSM. Ik vroeg me af of het zou blijven staan in de grafiek, want dat gebeurt bij dit patroon niet vaak. We gaan kijken hoe het is gelopen.

  • Het patroon dat oorspronkelijk was gevormd was een island reversal pattern oftewel een eiland omkeerpatroon. Het patroon wordt gekenmerkt door twee gaps, een naar boven en een naar beneden. De candles tussen de gaps (hier vijf candles) blijven bij dit toppatroon als het ware als een eiland achter, afgescheiden van de andere candles. Dat is de reden dat het een eiland omkeerpatroon heet. Wordt het tweede gap gesloten door middel van een stijging naar de bovenkant ervan dan wordt het patroon ongeldig, dat is wat vandaag bij DSM is gebeurd. Bijzonder is dat hierbij een vlag in wording te zien is in de grafiek. Een uitbraak naar beneden zou de afronding van dit patroon geven, waarna het aandeel alsnog verder zou dalen. De candle van vandaag is een inverted hammer en bevestigt het beeld dat een daling aanstaande zou zijn. We kunnen morgen gaan volgen of de uitbraak naar beneden inderdaad tot stand komt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 12 mei 2016, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 mei 09.15u: Op het punt van vorming toppatroon

12 mei 10.00u: Direct reactie op daling onder bodems

12 mei 11.00u: Sterk herstel, de AEX staat op winst

12 mei 12.00u: Markten zijn verbazingwekkend sterk

12 mei 14.00u: AEX na daling onder lijn toch hoger

12 mei 15.00u: Top tot stand gekomen na cijfers

12 mei 16.00u: Beursindex afgelopen uur omlaag

12 mei 17.00u: AEX is terug bij de stippellijn 431,4

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven