ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 110516

  • Gisterenavond tekende ik de potentiŽle vlag k-k' in de daggrafiek. Die vlag is vandaag afgerond met een uitbraak naar beneden. Het koersdoel van het patroon ligt in de buurt van 413. De AEX zou binnenkort dus naar beneden door de stippellijn rond 426,8 en de bodem rond 425,8 breken, als althans de daling volgt die je mag verwachten na een vlag.

  • De candle van vandaag dwingt me hier een vraagteken bij te zetten. Het gaat namelijk om een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De vlag is dus nauwelijks afgerond, of de markt is al bezig met een poging om tot de vorming van een bodem te komen. Die poging komt overigens voort uit een stijging van de olieprijs na de bekendmaking van onverwachts gedaalde olievoorraden. Die stijging leidde tot een stijging van onze beursgraadmeter. We gaan kijken wat er morgen van overblijft. De hammer dient bevestigd te worden met een stijging, voordat hard gemaakt kan worden dat het inderdaad om een bodem gaat.

  • Wat de zaak overigens erg interessant maakt is dat een eventuele daling onder 425,8 in deze grafiek tevens de afronding van een groot hoofd en schouders patroon zou inhouden, het is vanwege de mogelijke negatieve implicaties hiervan goed dat we ons hiervan bewust zijn.

AEX daggrafiek BB 110516

  • De daggrafiek met Bollinger Bands zegt niets over het vervolg. De AEX staat in het midden van de band en kan dus in principe verder naar boven naar de middellijn, maar een waarborg hiervoor geeft deze indicator niet.

AEX uurgrafiek 110516

  • We zagen in de daggrafiek dat er een hoofd en schouders patroon zou ontstaan bij een daling onder 425,8. In de uurgrafiek echter kan een kleiner exemplaar van dit patroon ontstaan, namelijk bij een daling onder de stippellijn rond 431,4. Het patroon boven die stippellijn zou dan namelijk een hoofd en schouders patroon met koersdoel 423,4 zijn. Dat is boeiend, want het suggereert dat de AEX vervolgens door de potentiŽle steunniveaus 429,9, 426,8 en 425,8 zou breken. Dat is bijzonder omdat de afronding van het kleine patroon dus de afronding van het grotere patroon in zou kunnen leiden. Het zal u duidelijk zijn dat ik morgen met veel interesse volg of de grens 431,4 al dan niet naar beneden doorbroken wordt.

AEX kwartiergrafiek 110516

  • U ziet in de kwartiergrafiek dat vanmiddag een top is ontstaan bij het 50% Fibonacci niveau van de daling 440,1 - 431.4 rond 435,7. Een top bij een 50% niveau kan in theorie uitlopen op een vervolg naar beneden, het zou dus niet vreemd zijn als we morgen zouden dalen.
  • Wordt het 50% niveau rond 435,7 doorbroken dan kan er weerstand zijn bij het 61,8% niveau rond 436,7, ook daar kan een volgende top tot ontwikkeling komen. 
  • Een eventuele doorbraak door 436,7 zou een terugkeer naar de top rond 440,1 tot de waarschijnlijke ontwikkeling maken. Wordt die top bereikt of doorbroken dan kan het hoofd en schouders patroon boven de stippellijn op 431,4 waarover ik bij de uurgrafiek schreef niet meer tot stand komen. Dit is het verloop dat het kopende deel van de markt na zal streven.

Resumerend: 

De vlag k-k' in de daggrafiek is afgerond met een uitbraak aan de onderkant. Het patroon geeft ons een koersdoel van ongeveer 413 punten, wat betekent dat de bodem rond 425,8 naar beneden zou worden. Dat zou heel wat betekenen, een daling onder die bodem zou in de daggrafiek namelijk tevens de afronding  van een groot hoofd en schouders patroon inhouden. Een kleinere versie van dit patroon zou in de uurgrafiek tot stand komen bij een daling onder 431,4. Dat patroon zou een doel van 423,4 meekrijgen, wat een daling onder de potentiŽle steunniveaus 429,9, 426,8 en 425,8 zou inhouden. Met dat laatste zou dan ook het grotere toppatroon in de daggrafiek worden afgemaakt. U begrijpt dat ik scherp in de gaten houd of dit de ontwikkeling is die zich voor gaat doen. Zeker is dat niet. De hammer in de daggrafiek laat ons namelijk zien dat de markt meteen na de afronding van de vlag al gestart is met een poging om een bodem te bewerkstelligen. Morgen zal blijken of dit lukt, er is ter bevestiging een groene candle nodig in de daggrafiek. In de kwartiergrafiek ontstond vanmiddag een top bij het 50% niveau van de daling die voorafging aan de huidige stijging. Dit kan in principe resulteren in een vervolg naar beneden. Zou de top rond 435,7 echter doorbroken worden dan wordt het zien of er bij 436,7 eventueel een top ontstaat. Een doorbraak door die grens zou een terugkeer naar 440,1 aannemelijk maken. Het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek zou niet meer kunnen ontstaan als dat punt bereikt of doorbroken zou worden, dat is bij een eventuele stijging dus iets om op te letten. 

En dan nog dit...

Niet alleen bij ons is een voortzettingspatroon afgerond, maar ook bij onze oosterburen. U ziet het in de daggrafiek van de DAX.

  • Het patroon dat in deze grafiek is afgemaakt is een stijgende wig. Wat opvalt is dat het hoogste punt hiervan bij de stippellijn rond 10110 ligt, waarmee deze stippellijn in ere is hersteld als weerstandslijn. Hier lag in maart een top en nu staat er opnieuw een. Normaal gesproken volgt een daling naar de stippellijn rond 9510, al ben ik wel benieuwd of de vanmiddag plots gestegen olieprijs hier eventueel nog verandering in brengt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 11 mei 2016, 18.46u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

11 mei 09.15u: AEX naar beneden uit vlag gebroken

11 mei 10.00u: Steun net boven 61,8% Fibonacci

11 mei 11.00u: Geen verandering het afgelopen uur

11 mei 12.00u: Stijgende lijn onder de candles

11 mei 14.00u: Nieuwe lijn na daling onder de vorige

Unibail: In een grote dalende rechthoekige driehoek

11 mei 15.00u: Kleine versnelling omhoog vanaf de lijn

11 mei 16.00u: Nieuwe top maakt situatie spannend

11 mei 17.00u: Stijging door afgenomen olievoorraden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven