ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290616

  • Onze aandelenmarkt heeft met andere aandelenmarkten de zorgen omtrent de mogelijke negatieve gevolgen van een Brexit van zich afgezet. Dat wordt duidelijk als we kijken naar de candle van vandaag, een candle waarmee de AEX drie procent hoger en op het hoogste punt van de dag is gesloten. De commotie die ontstond na het Britse referendum was niet meer dan een storm in een glas water, tot dusverre althans. Beleggers hechten geen waarde aan de negatieve inschattingen van economen, want zij durven weer te kopen. 

  • Zou de top rond 432,9 doorbroken worden dan kan het gap dat afgelopen vrijdag ontstond zelfs nog gesloten worden door middel van een stijging naar de onderkant van de candle van afgelopen donderdag 443 of hoger. Niemand die dat onder deze omstandigheden uit kan sluiten.

AEX daggrafiek BB 290616

  • Weerstand kan er bij een vervolg naar boven eventueel zijn bij de middellijn van de Bollinger Bands, als ik een grove schatting moet maken morgen in de buurt van 434. 

AEX uurgrafiek 290616

  • De uurgrafiek maakt het met daarentegen lastig om van een vervolg naar boven uit te gaan. In deze grafiek is namelijk de vlag s-s' in ontwikkeling en dat is een patroon waarop over het algemeen een vervolg naar beneden tot stand zal komen. De vlag wordt dan eerst afgerond met een uitbraak naar beneden.

  • De AEX beweegt echter met kracht naar boven en dat maakt het me moeilijk. Weerstand kan er zijn bij het 50% niveau 431,3 en bij lijn s'. Zolang die lijn niet doorbroken wordt is de vlag intact en kan vervolgens alsnog een daling tot stand komen. Bij een doorbraak door lijn s' wordt de vlag echter ongeldig en moet ik ook de dalingsverwachting die gekoppeld is aan het patroon loslaten. Bij een stijging boven lijn s' en de top rond 432,6 komt er op grond van deze grafiek een vervolg naar het 61,8% niveau rond 436,5, het bij de daggrafiek besproken niveau 434 of hoger.

  • De vlag zal alleen op de gebruikelijke wijze afgerond worden met een uitbraak naar beneden als de beursindex onder de bovenkant ervan blijft en op een zeker moment een daling inzet.

AEX kwartiergrafiek 290616

  • Binnen de vlag s-s' ziet u lijn v. Een eventuele daling onder deze lijn zou een eerste teken van verzwakking zijn. De vlag zou dan vervolgens toch nog op de gewone wijze kunnen worden afgemaakt met een uitbraak aan de onderzijde, dus met een daling onder lijn s. Dat zou een vervolg omlaag inhouden.
  • Stijgt de marktindex morgen verder dan let ik uiteraard op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn s', want dan wil ik immers weten of de vlag ongeldig wordt of in ontwikkeling blijft. Het laatste is het geval indien lijn s' niet doorbroken zou worden.

Resumerend: 

De AEX sloot met een lange groene candle drie procent boven het slot van gisteren, waarmee beleggers aangaven geen probleem meer te zien in de Brexit waarvoor de Britse bevolking heeft gekozen. De commotie was tot dusverre niet meer dan een storm in een glas water, er wordt weer volop gekocht. Ik houd desalniettemin nog rekening met een eventuele daling. Dat doe ik op grond van de vlag die in ontwikkeling is in de uurgrafiek, een patroon dat normaliter afgerond zal worden met een uitbraak aan de onderkant. De AEX stijgt momenteel echter en de index sloot bovendien op het hoogste punt van de dag. Beleggers verwachten dus een voortzetting naar boven te kunnen realiseren. Gaat de graadmeter verder omhoog dan kan er weerstand zijn rond de grens 431,3 uit de uurgrafiek of bij lijn s', de bovenkant van de vlag. De vlag blijft in ontwikkeling zolang de AEX niet door lijn s' breekt, het patroon wordt onbruikbaar indien er een doorbraak tot stand komt. In dat geval zijn er meerdere potentiŽle doelen, de index kan dan naar 434, 436,5, 443 of hoger. Hiervoor moet uiteraard wel de top rond 432,6 uitgenomen worden. Een daling onder lijn v in de kwartiergrafiek echter zou de kans op een neerwaartse uitbraak uit de vlag doen toenemen. Een uitbraak naar beneden door middel van een daling onder lijn s zou de hervatting van de dalende trend betekenen.

En dan nog dit...

De S&P500 heeft vanmiddag bij een tweede stijgingsdag een belangrijk potentieel weerstandsniveau bereikt, ik laat u aan de hand van de daggrafiek hieronder zien welk niveau dat is.

  • Rond 2067 ligt het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste daling van de S&P500. Het is een potentieel weerstandsniveau, een grens waar een kans bestaat op de vorming van een top. Het mag duidelijk zijn dat ik in verband met de invloed van deze index op onze beurs vanavond volg of dit niveau al dan niet doorbroken wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 29 jun 2016, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 jun 09.15u: Top van gister bij opening doorbroken

29 jun 10.00u: Aanval op weerstand 424 loopt nog

29 jun 11.00u: Beursgraadmeter is verder gestegen

29 jun 12.00u: Versnelling in stijging van de AEX

29 jun 14.00u: AEX gedaald in de afgelopen uren

29 jun 15.00u: Snelle reactie op daling onder lijn

ING: Enorm hoofd en schouders patroon in grafieken

29 jun 16.00u: AEX staat voor derde keer bij 428,5

29 jun 17.00u: Het voelt momenteel wat ongemakkelijk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven