ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130716

  • De candle die vandaag werd ontwikkeld is een potentieel toppatroon met de naam gravestone doji. Of het inderdaad een toppatroon wordt zal morgen blijken, want de candle heeft zoals elk candlestick patroon bevestiging nodig. Een potentieel toppatroon vormt daadwerkelijk een top indien een rode candle volgt.

  • Gisteren stelde ik in mijn slotanalyse vast dat de doorbraak door het 76,4% Fibonacci niveau in dit geval niet per definitie een voortzetting naar het 100% niveau rond 453,3 betekende. Ik vergeleek de situatie met die van eind mei, toen een doorbraak door een 76,4% niveau vrijwel direct een lagere top opleverde. Ik kijk dan ook met veel interesse of het potentieel toppatroon dat vandaag werd gevormd morgen al dan niet bevestigd wordt.

AEX daggrafiek BB 130716

  • Wat ik u gisteren ook vertelde is dat de huidige situatie geen garantie was voor een voortzetting naar de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Ik nam daartoe de situatie van eind juni als voorbeeld. Een stijging naar de bovenste lijn is in dit soort situaties weliswaar de meest aannemelijke toekomstige ontwikkeling, maar dat wil nog niet zeggen dat die ontwikkeling zich altijd voordoet. Dat zul je van geval tot geval moeten controleren. 

  • Stijgt de AEX index toch verder en wordt de bovenste lijn bereikt, dan is dat een potentiŽle weerstandslijn.  

AEX uurgrafiek 130716

  • De opmars van onze beursgraadmeter eindigde vandaag zoals u in de uurgrafiek ziet in een wigvormig koersverloop, afgerond met een uitbraak naar beneden. Morgen moet blijken of de daling van vanmiddag het begin was van een correctieve beweging of slechts een tijdelijk negatief verloop. Dat beoordeel ik in eerste instantie aan de hand van de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 130716

  • Of het een grotere correctie wordt of niet hangt morgen ochtend in eerste aanleg af van het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 443,9 van gistermiddag. Zakt de graadmeter door dat niveau dan zie ik dat als de start van een correctie, waarop ik op zoek ga naar mogelijke steunniveaus.
  • Gaat onze aandelenmarktindex morgen daarentegen naar boven dan volg ik of dat eventueel leidt tot een doorbraak door de top rond 447,8 van vandaag. Een dergelijke doorbraak zou namelijk toch nog een voortzetting naar boven betekenen, met de grenzen 449,9 of 453,3 uit mijn slotanalyse van gisteren als mogelijke doelen.

Resumerend: 

Deze beursdag heeft in de daggrafiek de vorming van een gravestone doji opgeleverd. Voor hen die dit patroon niet kennen, het heeft dezelfde betekenis als een inverted hammer en is dus een potentieel toppatroon. Het wordt morgen daadwerkelijk een top indien een rode candle wordt gerealiseerd in de daggrafiek. In eerste instantie hangt het koersverloop af van de ontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 443,9 van gistermiddag in de kwartiergrafiek. Een eventuele daling onder dit niveau zou de start zijn van een correctie, waarop ik dan in mijn updates zal aangeven waar eventueel steun gevonden kan worden. Gaat de beursindex daarentegen naar boven dan let ik scherp op de stappen die worden gezet ten opzichte van de top 447,8 van vandaag. Een doorbraak zou namelijk inhouden dat er toch nog een voortzetting naar boven tot stand komt. Mogelijke doelen zijn dan de niveaus 449,9 of 453,3 uit mijn slotanalyse van gisteren.

En dan nog dit...

Afgelopen maandag vertelde ik u dat de Dow Jones een nieuwe recordstand neer zou kunnen gaan zetten. Daar was nog maar een geringe stijging voor nodig. Het nieuwe record kwam er inderdaad, maar overtuigend was de stap niet.

  • De grafiek die ik afgelopen maandag besprak was de weekgrafiek, hierboven ziet u de daggrafiek. Rond 18.351 ziet u een stippellijn getrokken door de top uit mei 2015. Die stippellijn werd gisteren doorbroken. De Dow Jones kwam vandaag nog een fractie hoger, het hoogste punt ooit werd verschoven naar 18.390. De Amerikaanse index keerde vervolgens echter terug onder de stippellijn, wat wil zeggen dat men geen kans ziet voort te borduren op de doorbraak. Wellicht ontstaat er dus een nieuwe top. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 13 jul 2016, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 jul 09.15u: Direct een beweging naar boven

13 jul 10.00u: Index na aanvankelijke stijging terug

13 jul 11.00u: Beursgraadmeter weer iets opgelopen

13 jul 12.00u: Met kleine stapjes verder naar boven

13 jul 14.00u: Wig met uitbraak in de kwartiergrafiek

13 jul 15.00u: Kleine stijging vanaf steunniveau 446,5

13 jul 16.00u: Beursindex onder steunniveau gekomen

13 jul 17.00u: Korte stijging aan het begin van het uur

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven