ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 140716

  • De candle van gisteren was een zogenaamde gravestone doji, op grond waarvan ik gisteravond rekening hield met eventuele topvorming. Het betrof immers een potentieel toppatroon. Ik had buiten de waard gerekend. Kopers van FTI's zorgden er in de voorbeurshandel voor dat de opening van de AEX boven het hoogste punt van de candle van gisteren lag. Daarmee werd deze candle direct bij de opening onbruikbaar. Het was een knappe zet.

  • We gingen dus verder naar boven. De AEX is weer iets dichter bij de top van donderdag 23 juni jongstleden rond 453,3 geraakt, een top die geėvenaard zou kunnen worden indien de markt kans ziet morgen de top rond 451,1 doorbroken te krijgen.

  • Het slot van de dag lag ter hoogte van de opening van vanmorgen. De hierdoor gevormde candle is een doji. Het lichaam van de candle staat ver aan de onderkant ervan, wat de candle tevens de betekenis geeft van een inverted hammer. Dit plaatst me voor een dilemma. Gisteravond ging ik ten onrechte uit van eventuele topvorming en dat zorgt ervoor dat ik aarzel om nogmaals over eventuele topvorming te spreken. Technisch gezien is het in ieder geval mogelijk dat de doji van vandaag een top wordt, laat ik het daarbij houden.

AEX daggrafiek BB 140716

  • Gaat de AEX index morgen verder naar boven dan kan de bovenste lijn van de Bollinger Bands theoretisch als weerstandslijn fungeren. Er is dus nog ruimte naar boven.  

AEX uurgrafiek 140716

  • In de uurgrafiek ziet u lijn z. Deze lijn heeft alleen betekenis indien het komt van een daling naar de stippellijn rond 444,5. In dat geval namelijk zouden de lijn en de stippellijn samen een omgekeerde rechthoekige driehoek vormen. Dit patroon zou afgerond worden bij een daling onder 444,5 en dan topvorming inhouden. Wordt de stippellijn rond 444,5 echter niet bereikt dan is dit niet aan de orde.

  • Morgenochtend is het verloop ten opzichte van de grenzen 447 en 451,1 van belang. Bij een daling onder 447 volg ik of dat eventueel uitloopt op een terugkeer bij de stippellijn rond 444,5 die ik bij de uurgrafiek besprak. Een doorbraak naar boven door 451,1 daarentegen zou me uit doen gaan van een vervolg naar 453,3. Dit niveau besprak ik bij de daggrafiek.

AEX kwartiergrafiek 140716

  • In de kwartiergrafiek ziet u de bij de uurgrafiek besproken stippellijnen en tevens lijn z. Zodra de beurs open is kan ik aan de hand hiervan direct vaststellen in welke richting we voor de vervolgbeweging moeten denken. De kwartiergrafiek geeft ons vandaag geen extra informatie.

Resumerend: 

Het potentiėle toppatroon in de daggrafiek van gisteren werd vanmorgen meteen bij de opening ongeldig. In de voorbeurshandel werd namelijk gezorgd voor een opening die direct boven dit patroon lag. Vandaag is in de daggrafiek wederom een potentieel toppatroon te zien. U zult zich voor kunnen stellen dat ik mijn aarzeling heb bij het bespreken van dit patroon. In theorie kan het een top opleveren, laat ik het daarbij houden. Morgenochtend let ik allereerst op het koersverloop ten opzichte van de grenzen 447 en 451,1. Een eventuele daling onder 447 zou de AEX naar 444,5 doen gaan. De stippellijn op dat niveau zou indien die ontwikkeling zich voordoet een omgekeerde rechthoekige driehoek vormen met lijn z in de uur- en kwartiergrafiek. Dit patroon zou afgerond worden als toppatroon bij een daling onder 444,5. Deze mogelijkheid speelt echter alleen indien 447 naar beneden doorbroken wordt. Bij een doorbraak naar boven door 451,1 daarentegen ga ik uit van een vervolg naar 453,3.

En dan nog dit...

De enige aandelenbeurs die vandaag een verlies realiseerde was de Britse beurs. Onder Britse beleggers overheerste de teleurstelling over het feit dat de Bank of England niet over is gegaan tot het verlagen van de rente. Men ging er in meerderheid wel vanuit dat de rente omlaag zou gaan.

  • In de daggrafiek van de FTSE100 is een inverted hammer tot stand gekomen. Dit is in potentie een toppatroon. Tevens is een omgekeerde driehoek ontstaan in de grafiek, een driehoek gevormd door uit elkaar lopende lijnen. Gebruikelijk is dat er een daling volgt op de vorming van dit patroon, want het gaat om een potentieel toppatroon. Ook hier heb ik echter dezelfde aarzeling als bij de mogelijke top in de daggrafiek van de AEX index. Als het spel morgen voorbeurs net zo knap wordt gespeeld als vandaag kan het zo weer anders lopen en krijgen we toch nog een stijging. Het is bovendien een expiratiedag en dat brengt extra onzekerheid. Puur technisch gezien echter zou de FTSE100 morgen moeten gaan dalen, we gaan zien wat dat waard is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 14 jul 2016, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

14 jul 09.15u: Voorbeurs goed voorbereide opening

14 jul 10.00u: Dalende wig gevormd in kwartiergrafiek

14 jul 11.00u: AEX zijwaarts na afronding van de wig

14 jul 12.00u: Stijging S&P500 futs met extra volume

14 jul 13.15u: Daling als gevolg van rentebesluit BoE

14 jul 14.00u: Bodem gevormd bij het 61,8% niveau

14 jul 15.00u: Korte aanval, AEX verder naar boven

Randstad: Hogere bodem was positief punt bij daling

14 jul 16.00u: Na korte daling AEX weer naar boven

14 jul 17.00u: Niet hoger, terreinwinst nog wel groot

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven