ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 290116

  • Het was vandaag de laatste handelsdag van de maand, wat wil zeggen dat ik mijn analyse start met een blik op de maandgrafiek. Het was een turbulente maand. De AEX brak naar beneden door lijn k en stond op het laagste punt van de maand 11,2% onder de slotstand uit december. Er vond echter een sterk herstel plaats, waardoor het maandverlies uiteindelijk maar 2,4% bedroeg. De candle die hierdoor werd gevormd is een potentieel bodempatroon, want het is een hammer. De candle moet bevestigd worden met een stijging voordat we ons verzekerd weten van deze bodem, maar de eerste stap is gezet en dat nota bene nog in dezelfde maand waarin de grote daling plaatsvond.

  • Het laagste punt van de maand lag een fractie boven het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 510,6. Zou het zoals de hammer suggereert blijven bij deze daling dan kan er vanaf dit Fibonacci niveau een nieuwe beweging omhoog tot stand komen.

  • Een ander belangrijk gegeven is de dalende wig y-y' die in deze grafiek is ontstaan. Een dalende wig is een voortzettingspatroon, waarbij over het algemeen een uitbraak aan de bovenkant tot stand komt. Die uitbraak betekent dan een voortzetting naar boven, vandaar de naam voortzettingspatroon. U begrijpt dat ik in februari kijk of er wellicht een doorbraak naar boven door lijn y' wordt gerealiseerd.

  • De wig en de hammer verliezen hun waarde indien het van een uitbraak naar beneden komt, dus van een daling onder lijn y. In dat geval wordt de bodem rond 366,8 uit oktober van het afgelopen jaar mijn doel.

AEX weekgrafiek 290116

  • Ik heb de lijnen y en y' meegenomen naar de weekgrafiek, zodat we de komende weken kunnen volgen of het van een uitbraak komt uit het patroon. Dat is mijn huiswerk .

  • Je kunt op grond van de wig de aanname doen dat het van een stijging gaat komen, maar zeker weet je dat nooit. Het is een knap man die nu al weet te zeggen dat de beursgraadmeter bijvoorbeeld naar de top van vorig jaar terug gaat keren, want je kunt dit op geen enkele manier voorspellen. Om dit te illustreren heb ik de weekgrafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 510,6 - 392,4 en over twee delen van die daling. Het gaat bij die delen om Fibonacci lijnen tussen 484,9 en 392,4, alsmede lijnen tussen 448,9 en 392,4. De drie sets lijnen leveren een aantal potentiële weerstandsniveaus op, grenzen dus waar een top kan ontstaan. De al gepasseerde grenzen heb ik weggelaten. Het is volstrekt onmogelijk te zeggen of de grenzen die overblijven en de voorgaande toppen die weerstand kunnen vormen doorbroken gaan worden. Je kunt er wel naar gissen, maar je draagt een roze bril als je er op dit moment al van uitgaat dat al deze stippellijnen gepasseerd gaan worden. Dat doe ik dan ook niet. Ik volg het van niveau naar niveau, bij een doorbraak steeds de volgende grens als richtpunt nemend. Zo hebben we steeds iets om op te handelen, zonder te hoeven weten waar dit eindigt.

  • We moeten ook steeds bereid zijn een eventuele draai naar beneden te volgen, mocht de markt die maken. We zagen vandaag hoe sterk het koersverloop kan worden beïnvloed door zaken van buiten. Japan verlaagt de rente en het resultaat was een anderhalf procent hogere opening van de AEX. Dit kan ook omgekeerd gebeuren indien er onverwacht sprake is van slecht nieuws. Ik pin me dus nergens aan vast, een visie zit je alleen maar in de weg.

  • Het 61,8% niveau van de daling 448,9 - 392,4 rond 427,3 is vandaag doorbroken, de Fibonacci lijnen zal ik dus verwijderen uit de grafiek. Voor het volgende richtpunt gaan we naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 290116

  • Het eerstvolgende richtpunt is het 50% Fibonacci niveau van de daling 474,9 - 392,2 rond 433,7. Daarna volgen als mogelijke doelen het 38,2% niveau van de daling 510,5 - 392,4 rond 437,6 en het 61,8% niveau van de daling 474,9 - 392,2 rond 443,4. Daarmee zijn we naar boven even verzekerd van richtpunten. Ik bekijk van grens tot grens of we blijven steken of doorgaan naar het volgende doel.

  • Het slot van de dag lag op het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50. Hier is een kleine kans op weerstand, wat inhoudt dat ik aanstaande maandag voor alle zekerheid volg of dit wellicht topvorming geeft.

  • De stijgende wig die ik gisteren besprak (nog zichtbaar met lichtgrijze lijnen) speelt geen rol meer, want dat patroon is met een beweging naar boven doorbroken. Het beeld is hiermee in slechts één dag tijd flink veranderd.

AEX daggrafiek BB 290116

  • In de Bollinger Bands krijgen we bij een eventuele voortzetting naar boven te maken met de bovenste lijn van deze indicator. Die lijn is bij een vervolg omhoog een potentiële weerstandslijn, een lijn waar zich een volgende top kan manifesteren. Bereiken we die lijn dan hoort u het van me.

AEX uurgrafiek 290116

  • Optimisme van de meest zuivere soort, dat ziet u in de uur- en kwartiergrafiek. De AEX sloot op het hoogste punt van de dag, beleggers kochten voorafgaand aan het weekend letterlijk tot het laatste moment van de handelsweek.

AEX kwartiergrafiek 290116

  • De beursindex steeg alleen in de slotveiling al 2,1 punt, dat is een half procent bovenop de stand van 17.30u. De kopers in deze veiling, alleen grote partijen, moeten heel zeker zijn van hun zaak om op deze manier in te stappen. De slotveiling is overigens ingesteld om grote bewegingen als deze te voorkomen, daarmee heeft men de plank dus geheel misgeslagen. Wat mij betreft schaft men deze veiling af, zodat iedereen weer mee kan doen tot op het laatste moment van de dag.
  • We kunnen komende maandag in eerste instantie letten op de ontwikkeling ten opzichte van lijn z in deze kwartiergrafiek. De ontwikkeling is sowieso positief zolang we boven deze steile lijn koersen. Zetten we een daling in dan ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus.

Resumerend: 

U zag heel veel tekst, ik zal in dit resumé proberen tot de essentie ervan te komen. In de maandgrafiek zagen we een hammer, met de onderkant bij een 38,2% Fibonacci niveau. Het is een potentiële bodem. We zagen tevens een grote dalende wig, een patroon dat bij een uitbraak aan de bovenkant zou resulteren in een voortzetting naar boven. Een uitbraak aan de bovenzijde is bij de dalende wig de meest gebruikelijke ontwikkeling. Mocht het van een uitbraak aan de onderzijde komen dan kunnen we de formatie niet meer gebruiken, in dat geval wordt de bodem rond 366,8 uit oktober 2015 mijn doel. Het slot van vandaag lag ruim boven de wig die ik gisteren in de daggrafiek tekende, dat patroon kunnen we niet meer gebruiken. Het slot lag op het 50daags exponentieel gemiddelde in die grafiek. Omdat er daar een kleine kans op weerstand is kijk ik aanstaande maandag of we eventueel naar beneden gaan. Doen we dat niet en stijgt de index verder dan wordt 433,7 in de daggrafiek mijn eerstvolgende doel, dat is het eerstkomende potentiële weerstandsniveau. Er zijn zoals we zagen nog meer mogelijke hindernissen die we als richtpunten kunnen gebruiken. Ik denk dan in eerste instantie aan de grenzen 437,6 en 443,4 die we in de daggrafiek zagen. Het kan best zijn dat we die grenzen gaan zien, maar zeker is dat nooit. Ik kijk bij een vervolg naar boven van hindernis tot hindernis of er een voortzetting omhoog tot stand komt of een top, te beginnen bij 433,7. Dit uiteraard alleen onder de voorwaarde dat we verder stijgen, doen we dat niet dan ga ik op zoek naar potentiële steunniveaus.

En dan nog dit...

Het ging gisterenavond mis met de daggrafiek van de DAX. De grafiek klopte niet, maar ik zag dat ongelukkigerwijs over het hoofd. Ik trok hierdoor een conclusie die ik niet had moeten trekken, vanavond daarom een reprise.

  • De DAX brak gisteren naar beneden uit de stijgende wig in de grafiek. Vandaag volgde een herstel, wat de beursindex terugbracht op de onderkant van het patroon. Die onderkant geldt in de technische analyse als potentiële weerstandslijn, een lijn dus waar in theorie een top kan ontstaan. Dit is intrigerend als je het vergelijkt met het beeld in de AEX-index, de wig in onze grafiek werd namelijk ongeldig door een candle die er van onder naar boven doorheen brak. De hammer die vandaag is ontstaan suggereert bodemvorming, temeer daar de candle gezien het feit dat hij binnen zijn voorganger ligt ook kan worden gezien als een bullish harami. Het geheel heeft dus alles weg van een bodem, met de kanttekening dat de DAX nog niet is teruggekeerd binnen de wig en dus ondanks deze candles toch nog verder zou kunnen dalen. Het koersverloop aanstaande maandag moet klaarheid scheppen in deze zaak. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 29 jan 2016, 19.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 jan 09.15u: Sprong omhoog na renteverlaging Japan

29 jan 10.00u: Dalende wig in wording in AEX grafiek

29 jan 11.00u: Twee wiggen in de kwartiergrafiek

29 jan 12.00u: AEX is gedaald vanuit tweede wig

29 jan 14.00u: Tussen de middag een vlag gevormd

29 jan 15.00u: Slechte cijfers, dus stijging beurzen

29 jan 16.00u: Markt realiseert doorbraak naar boven

29 jan 17.00u: Direct steun bij het doorbroken niveau

 

Agenda van maandag 25 jan t/m vrijdag 29 jan 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven