ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 290216

  • De candle van de vandaag afgelopen beursmaand februari is gelijkvormig aan de candle die in januari tot stand kwam. Het gaat in beide gevallen om een grote hammer, waarmee de markt de ambitie toont om een bodem tot stand te brengen. De hammers moeten echter nog bevestigd worden voordat deze bodem een feit is, bevestiging door middel van de vorming van een groene candle. We gaan in maart zien of die groene candle daadwerkelijk volgt.

AEX daggrafiek 290216

  • De aandelenmarkt doet momenteel in ieder geval haar uiterste best om de stijgende trend in de daggrafiek vast te houden. De graadmeter sloot zelfs iets boven de stijgende wig j-j' in de grafiek en tevens net boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 474,9 - 378,5 rond 426,7. Voordat ik op grond hiervan van een vervolg naar boven uit ga wil ik echter morgenochtend echter eerst daadwerkelijk hogere koersen zien. De slotstand boven het Fibonacci niveau en de wig werd namelijk veiliggesteld met een stijging in de slotveiling. Doorbraken in deze fase, waarin een deel van de markt niet meer kan handelen, wil ik graag bevestigd zien met normale handel. Het slot net boven de wig maakt in principe echter een vervolg naar boven mogelijk, waarbij de magenta stippellijn rond 429 mijn eerstvolgende doel is. Het gaat om het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5.

  • Een doorbraak naar boven is overigens mogelijk, want de markt bevindt zich momenteel in een fase waarin koersen zowel bij goed als bij slecht cijfermateriaal stijgen. In het eerste geval realiseert men de stijging op grond van de cijfers zelf, in het tweede geval vertrouwt men op extra hulp van centrale banken die de geldkraan dan verder open draaien. Beleggen is in de perceptie van beleggers opnieuw een risicoloze activiteit geworden. Een dergelijke fase kenden we vorig jaar overigens ook, u weet wat hier in januari op volgde. Domheid wordt op een zeker moment toch bestraft.

  • Daalt de beursgraadmeter morgen meteen dan beschouw ik de stijgende wig j-j' als intact. Ik houd er in dat geval rekening mee dat er alsnog een uitbraak naar beneden en daarmee een vervolg omlaag tot stand kan komen. Dat is namelijk de gebruikelijke ontwikkeling bij een stijgende wig.

AEX daggrafiek BB 290216

  • Gaat de graadmeter verder omhoog dan kan er weerstand zijn bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Die lijn vraagt dus om aandacht indien een voortzetting naar boven wordt gerealiseerd.

AEX uurgrafiek 290216

  • Morgen kunnen we het verloop ten opzichte van lijn m en de doorbroken grens 426,7 in eerste instantie in de gaten houden. Een terugkeer onder beide lijnen zou inhouden dat we toch nog een naar beneden gericht vervolg kunnen krijgen.

AEX kwartiergrafiek 290216

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat in de normale handel om 17.30u een inverted hammer tot stand kwam, de index stond op dat moment onder de grens 426,7 en de bovenkant van de wig in de daggrafiek. Daar werd de beursindex in de slotveiling nog even snel boven getild, nogal doorzichtig dus. Dit is de reden dat ik morgen ter bekrachtiging eerst een vervolg omhoog wil zien. Wat er in de veiling gebeurt staat niet noodzakelijkerwijs model voor wat de gehele markt zou hebben gedaan zou er nog even langer zijn gehandeld. Een deel van de markt staat tijdens de veiling immers al buiten de handel, zo zijn de regels.
  • Zowel in de uur- als in de kwartiergrafiek ziet u het eerste doel indien we verder stijgen, dat is de magenta stippellijn rond 429 die we in de daggrafiek zagen. Verder naar boven kijk ik pas mocht dat niveau doorbroken worden.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt heeft met de vorming van een tweede hammer in de maandgrafiek aangegeven nog steeds de realisatie van een bodem na te streven. Het is een potentieel bodempatroon. Er is komende maand echter nog een groene candle ter bevestiging nodig, pas dan weten we of het inderdaad om een nieuwe bodem gaat. De markt stuurt momenteel daadwerkelijk aan op een vervolg naar boven, want de AEX is iets boven weerstand rond 426,7 en de bovenkant van de stijgende wig in de daggrafiek gesloten. Zet deze ontwikkeling door dan betekent dat een vervolg naar het 38,2% niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 329 of wellicht hoger. Daalt de index morgen direct dan beschouw ik de wig daarentegen als intact en houd op grond daarvan rekening met een uitbraak naar beneden uit de wig en een daaropvolgende voortzetting naar beneden. Dit is bij de stijgende wig de ontwikkeling die zich het vaakst voordoet. Voor de korte termijn let ik hiertoe allereerst op de koersontwikkeling ten opzichte van de doorbroken stippellijn 426,7 en lijn m in de kwartiergrafiek. Het verloop is naar boven gericht zolang de marktgraadmeter boven deze lijnen blijft, daaronder ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus en kijk aan de hand daarvan verder.

En dan nog dit...

Mijn blik is vanavond met name gericht op het verloop van de Dow Jones, want ik ben erg benieuwd wat men op Wallstreet doet met de bovenkant van een wig en een 50% Fibonacci niveau die samen weerstand vormen.

  • De Dow Jones brak vorige week vrijdag even naar boven uit de wig, maar sloot erbinnen. Er ontstond een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. Vandaag realiseert men in de VS echter opnieuw een stijging. Er wordt getracht alsnog een uitbraak naar boven tot stand te brengen, terwijl het inzetten van een daling op dit punt technisch gezien juist de aannemelijke ontwikkeling zou zijn. Ik volg dus met veel nieuwsgierigheid hoe de Dow het er vanavond verder nog vanaf brengt, uiteraard ook omdat een doorbraak in New York morgen een positieve uitstraling zou hebben op de ontwikkelingen in Amsterdam. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 29 feb 2016, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 feb 09.15u: Driekwart procent lager bij opening

29 feb 10.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

29 feb 11.15u: Stijging als reactie op deflatiebericht

29 feb 12.00u: Kleine vlag tegen een stijgende wig

29 feb 14.00u: Markt ziet extra geld al binnenstromen

29 feb 15.00u: Er is veel vertrouwen onder beleggers

29 feb 16.00u: Van boven naar beneden door de wig

29 feb 17.00u: Risicoloos kopen op aandelenmarkt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven