ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 090216

  • De eerste grafiek van deze analyse is er een die u waarschijnlijk niet verwachtte, het is namelijk de maandgrafiek van de AEX-index. De maand is nog jong, maar ik koos er desondanks voor de pagina met deze grafiek te beginnen. De marktgraadmeter bereikte vandaag namelijk een niveau dat om twee redenen als cruciaal te kenschetsen is. Het betreft allereerst het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 510,6, de magenta stippellijn op 390. Het gaat echter tevens om de onderzijde van de dalende wig y-y' die ik afgelopen vrijdag tekende. Een dalende wig is een voortzettingspatroon waarop over het algemeen een voortzetting naar boven volgt, onder de voorwaarde dat er een uitbraak aan de bovenkant tot stand komt. Op dit moment dreigt het echter van een uitbraak aan de onderzijde te komen, wat de wig ongeldig zou maken.

  • Een doorbraak naar beneden door het 38,2% niveau zou indien die niet wordt teruggedraaid voor de komende tijd een daling naar het 50% niveau rond 352,8 aannemelijk maken. Er zou nog steun kunnen zijn bij bodems rond 379,5, 379,8 of 366,8, maar de ontwikkeling zou hoe dan ook negatief zijn. De vervolgstappen ten opzichte van de grens van 390 punten zijn dus van groot belang. Houdt de markt zicht op een voortzetting naar boven of niet, op die vraag moet het verloop vanaf 390 ons het antwoord geven.

AEX daggrafiek 090216

  • Het laagste punt van de dag was 388,6, ik beschouw het koersdoel 388,4 van het hoofd en schouders patroon hiermee als bereikt. Het verschil is immers verwaarloosbaar. 

  • Breekt de index morgen naar beneden door 388,6 dan geeft dat een vervolg naar beneden aan, daar zal ik dus zeker op letten.

AEX daggrafiek BB 090216

  • De onderste lijn van de Bollinger Bands is bereikt. Uit het gegeven dat deze lijn naar beneden is gedraaid kan echter geconcludeerd worden dat een vervolg omlaag vanuit deze indicator gezien mogelijk is. Index en lijn zouden samen op kunnen trekken naar beneden, zoals zij dat in december van het afgelopen jaar deden.

AEX uurgrafiek 090216

  • In de uurgrafiek is te zien dat de index werd gekocht gedurende de middag. De verkoopdruk bleef, maar kopers wisten te voorkomen dat de beursgraadmeter definitief door 390 zakte. Bodemvorming is dus mogelijk.

AEX kwartiergrafiek 090216

  • Om er een goede bodem van te kunnen maken moet op zijn minst de laatste top rond 395,8 worden gepasseerd, ik volg morgenochtend of dat gebeurt.

Resumerend: 

De AEX staat op een cruciaal niveau, dat bleek uit de maandgrafiek. Daalt de index morgen namelijk verder dan wordt het 38,2% niveau in die grafiek doorbroken en wordt tevens de dalende wig in die grafiek ongeldig. Die wig biedt momenteel nog een opening voor een voortzetting naar boven, maar dan moet het patroon wel geldig blijven en afgerond worden met een uitbraak aan de bovenkant. Het is daarvoor noodzakelijk dat er een bodem ontstaat rond 390 en dus dat de beursgraadmeter morgen stijgt. Om een bodem te kunnen laten ontstaan is in ieder geval een stijging boven de laatste top in de kwartiergrafiek 395,8 nodig. Ik volg of het hiervan komt. Een daling onder 388,6, mits niet teruggedraaid, betekent een vervolg naar beneden. Zou het 38,2% niveau in de maandgrafiek blijvend doorbroken worden dan wordt het 50% niveau rond 352,8 voor de komende tijd een aannemelijk doel. Wel zou er steun kunnen zijn rond 379,5, 379,8 of 366,8, maar de ontwikkeling zou zonder meer negatief zijn. Het wordt morgen dus een belangrijke beursdag.

En dan nog dit...

We hebben nog drie dagen te gaan in deze week, toch bespreek ik op deze plaats vandaag een weekgrafiek. Het zal u snel duidelijk worden waarom.

  • Het gaat om de weekgrafiek van de DAX, de beursindex van onze oosterburen. Deze index brak gisteren naar beneden door de stippellijn rond 9314, waardoor een hoofd en schouders patroon werd afgemaakt. Dit ziet er niet goed uit. De stippellijn rond 8913 is vandaag vervolgens doorbroken, maar nog niet op een overtuigende wijze. Zou de DAX morgen stijgen dan moeten we het niveau als intact beschouwen. Het is een potentieel steunniveau, want er ontstonden in 2014 twee bodems. Het is dus mogelijk dat er hier wederom een bodem ontstaat. De stippellijn rond 8355 zou daarentegen het doel worden bij een voortzetting naar beneden. Ook in Frankfurt telt het koersverloop van morgen en de dagen erna dus zwaar. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 9 feb 2016, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 feb 09.15u: Een positieve start van de beursdag

9 feb 10.00u: Na daling omhoog door Duitse draai

9 feb 11.00u: AEX na een stijging opnieuw gedaald

9 feb 12.00u: Steun gevonden bij bodem van gisteren

9 feb 13.15u: Doorbraak naar beneden in AEX-index

9 feb 14.00u: Beursgraadmeter onder 392,4 geraakt

9 feb 15.00u: AEX bij 390, een boeiend koersniveau

9 feb 16.00u: Stijging na de Amerikaanse opening

9 feb 17.00u: Verkopers namen het initiatief over

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven